Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για ένα δημιουργικό αναστοχασμό του ελληνισμού !

Για ένα δημιουργικό αναστοχασμό του ελληνισμού !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μόλις σε δυο χρόνια από το 2021, η Ελλάδα θα έχει συμπληρώσει 200 χρόνια ! απελεύθερου βίου και συστάσεως της, σε σύγχρονο κράτος, με θεσμούς, σύνταγμα και διοικητική οργάνωση. Σε κάθε τέτοιο λοιπόν σημαντικό ιστορικό ορόσημο, είναι γόνιμος, αλλά και επιβεβλημένος, ο εθνικός αναστοχασμός. Να ελέγξουμε έτσι, τι διαδρομή διανύσαμε, που τα πήγαμε καλά και που υστερήσαμε, ως λαός και χώρα. Και συνακόλουθα, να στοχοθετήσουμε τα νέα μας προτάγματα για το μέλλον. Είναι επιβεβλημένος αυτός ο αναστοχασμός, για να ξαναβρούμε τον ορθό προσανατολισμό μας. Δυστυχώς παρήλθαν φέτος δέκα χρόνια οδυνηρής κρίσης, για την πατρίδα μας. Απωλέσαμε μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, την εθνική μας αυτοπεποίθηση, τα τάλαντά μας, τις αρετές μας και μοιραία παραιτηθήκαμε. Αν συνεχιστεί αυτή η μοιραία θεώρηση των πραγμάτων, αναπόδραστα θα βυθιστούμε στην θανατηφόρα εθνική παρακμή. 

Επιχειρώντας μια σύντομη ματιά στην πρωθύστερη ιστορία μας, θα δούμε, ότι είχαμε καλές εθνικές επιδόσεις. Η ταπεινή και βαλκανική «ψωροκόσταινα», βγαίνοντας από τετρακοσίων ετών, «απαραδειγμάτιστη δουλεία» το 1821, κατάφερε πολλά και λαμπρά επιτεύγματα. Και προπαντός να γιγαντωθεί, οικονομικά και κοινωνικά με πυρετώδεις ρυθμούς. Υπέστη ακόμα εθνικές λαίλαπες, ήτοι εμφυλίους, κατοχές, κράχ οικονομικά (1893 Τρικούπης), πολέμους και κατάφερε ωστόσο να σταθεί όρθια και να ανασυσταθεί από την τέφρα της. Ιδία μετά τον Β ΄παγκόσμιο πόλεμο, επέτυχε η χώρα ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ συνάμα, κατόρθωσε να καταστεί μέλος των πιο μεγάλων και επίζηλών κλάμπ της Δύσης. Αντιμετώπισε οδυνηρές ήττες, αλλά τις υπερκέρασε με επιτυχή τρόπο.

Στην μακραίωνη αυτή ιστορική της πορεία, η Ελλάς έκανε τις ορθές πάντα γεωπολιτικές επιλογές και κατόρθωσε την επαύριο, ούσα στο σωστό μέρος της ιστορίας, να εξαργυρώσει την νικηφόρο συμμετοχή της και να πάρει σημαντικά ανταλλάγματα. Αυτή η εθνική μεγαλουργία και στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, όπως και στον Β΄ μεγάλο παγκόσμιο πόλεμο, δεν ήταν αυτονόητη !!! Μαζί με το επαγόμενο ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων, για το «μαγαζί γωνία» την Ελλάδα, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο το γεγονός, ότι στις κρίσιμες εθνικές μας καμπές, ο ελληνικός λαός, επέλεξε μεγάλου αναστήματος ηγέτες, που κατηύθυναν τον τόπο σε ασφαλή και απάνεμα λιμάνια ! Καθώς ζούσαν αυτοί οι μεγάλοι της ελληνικής πατρίδας, υπέστησαν τα πάνδεινα, ήτοι ταπεινώσεις, εξευτελισμούς, δολοφονικές απόπειρες (Βενιζέλος), εξορίες (Καραμανλής-αναγκαστική) και εν τέλει και φόνους (Καποδίστριας), αλλά τους δικαίωσε η ιστορία. Και σε κάθε περίπτωση, η αδέκαστη ιστορική κρίση, τους συμπεριφέρεται πολύ πιο έντιμα, από ότι οι ψηφοφόροι της εποχής τους !!!

Τα πράγματα ωστόσο εξελίχθηκαν πολύ πιο οδυνηρά, όταν ο ελληνικός λαός, υπετάχθη στην γοητεία των ωραίων λόγων και παρέκαμψε τον δύσκολο δρόμο των έργων. Κάναμε πολλές φορές αυτό το μέγα ιστορικό λάθος, διότι η μεσογειακή μας ιδιοσυγκρασία, γοητεύεται από την ομορφιά των λόγων, των δημαγωγών ηγετών μας και αποκρούει ενίοτε, την επώδυνη οδό των έργων.  Στην ίδια επικίνδυνη όχθη του ποταμού βρεθήκαμε, όταν ο ελληνικός λαός διχάστηκε. Και βιώσαμε αυτή την εθνική τραγωδία αρκετές φορές στον πολυκύμαντο εθνικό μας βίο. Τέλος υποστήκαμε ως χώρα πελώριες εθνικές ζημιές, όταν από έλλειψη ιστορικής φρόνησης, υποτιμήσαμε τους αντιπάλους και τις γεωστρατηγικές ισορροπίες γύρω από αυτούς. Τα τραγικά εθνικά ορόσημα του 1897, του 1922 και του 1974, είναι απόρροια των πιο πάνω εθνικών κακοδαιμονιών.

Τούτες τις μέρες βιώνουμε ένα επίσης σοβαρό κενό εθνικής ηγεσίας, με την επιζήμια εθνικά κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να παλαβοδαίρνει στον ωκεανό των τραγικών της αποτυχιών. Και την ίδια ώρα, Τουρκία, παρά τις όποιες εσωτερικές της διαιρέσεις, προβάλλει απειλητικά δίπλα μας, με τις γνωστές καθημερινές της προκλήσεις. Επιβάλλεται λοιπόν να αναστοχαστούμε εθνικά και να γίνουμε και πάλι μια δυνατή χώρα, με σημαίνοντα ρόλο, στην περιοχή μας, αξιοποιώντας παραγωγικά τις μεγάλες δυνατότητες και τις αρετές μας, που εκπηγάζουν, από τον φυσικό, πολιτισμικό και ιστορικό μας πλούτο. Κοιτάζοντας το ιστορικό μας παρελθόν, δεν τα πήγαμε και άσχημα τελικά. Σήμερα όμως επιβάλλεται να θέσουμε μεγάλους και μικρούς εθνικούς στόχους, που θα μας βγάλουν από την παρούσα κρίση και θα μας επανατροχιοδρομήσουν ξανά, σε πορεία ευημερίας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Είδα ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει στο γκρεμό! Εκεί, τελείωσε μόνη της»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε από τις φλόγες αλλά έγινε μάρτυρας ενός φρικτού θεάματος. Ενός 13χρονου κοριτσιού που καιγόταν και στον πανικό του να γλιτώσει πήδηξε στο κενό νομίζοντας ότι πέφτει στην θάλασσα. Όμως, το παιδί έπεσε στο γκρεμό και ξεψύχησε εκεί! Μπροστά της. 
Η κα Μαρία Πάτσιου περιγράφει στο newsit.gr όλα όσα είδε και έζησε στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγική πρωταγωνίστρια μια 13χρονη κοπέλα η οποία έχασε δυστυχώς την ζωή της τόσο άδικα. «Όταν βγήκα από την θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και την είδα να πηδάει ένα άτομο που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Να πηδάει γιατί προφανώς δεν έβλεπε αν ήταν θάλασσα κάτω ή τρομοκρατημένη από αυτό που είχε υποστεί που μετά κατάλαβα ότι ήταν και καμένη. Πήγα κοντά της δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως που έφυγα 2 – 2,5 ώρες μετά διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της φαινόντουσαν, μαύρα! Καμμένα. Κα…

Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Μάτι την ώρα που η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο δρόμο της βρισκόταν και η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όπως είπε γλίτωσε στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα η κυρία Παπαρήγα είπε πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο και μποτιλιαρίστηκε, ωστόσο ήταν στο πρώτο κύμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα κατάφεραν. Το επόμενο κύμα ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν και τελικά αναζητώντας διαφυγή, η φωτιά τους πρόλαβε στο χωράφι. Μάλιστα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πως μπροστά από το χωράφι ήταν βράχια και γκρεμός και όπως είπε «όταν κάποιος είναι μίας ηλικίας και βρεθεί σε βράχια είναι δύσκολο». Παράλληλα είπε πως φοβάται ότι θα εντοπιστούν και άλλα θύματα από την πυρκαγιά. eleftherostypos.gr

Aνοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.

Η επίσημη καταγραφή των αγνοουμένων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Audax Cybersecurity θέλοντας όμως να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιούργησε μία ανοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα. Στα hashtags, #MissingPeope#Πυρκαγιά#Μάτι και #Ραφήνασυγκεντρώνονται δικές σας δημοσιεύσεις και εισάγονται στην σχετική πλατφόρμα μαζί με φωτογραφίες για την δημοσιοποίηση τους. Για την πλατφόρμα έχει ενημερωθεί επίσημα η Πυροσβεστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ