Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια ελαχίστη συνδρομή στην τραγωδία του Ματιού-Βουτζά και ο Διονύσιος Σολωμός !!!

Μια ελαχίστη συνδρομή στην τραγωδία του Ματιού-Βουτζά
και ο Διονύσιος Σολωμός !!!

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η εθνική τραγωδία των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι και Βουτζά, ανέδειξε για μια ακόμα φορά, μέσα από την τραγικότητα του γεγονότος, τα αισθήματα αλληλεγγύης του υπέροχου αθηναϊκού λαού και όλων των Ελλήνων, που έσπευσαν να προστρέξουν τους δυστυχείς πυροπαθείς και να τους απαλύνουν τον πόνο, με ποικίλες δράσεις κοινωνικής στήριξης. Η έκταση της φωτιάς και το μέγεθος της καταστροφής, σε ανθρώπινες ζωές και υλικές καταστροφές, είναι ανείπωτες. Δεν έχει τελειωμό ο πόνος, ο οδυρμός και η ηθική συντριβή, Μόνο τα λόγια του Βιργιλίου, μπορούν να αποδώσουν, αυτή την ανεπανάληπτη ηθική τραγωδία «Τραγικό ειπείν και οικτρό ειδέναι» ! Τύχη αγαθή, την προηγούμενη Κυριακή 5-8-18, επισκεφθήκαμε με τα παιδιά της κοινωνικής πρωτοβουλίας «Η Αθήνα είμαστε εμείς», με επικεφαλής τον Χρήστο Τεντόμα, τα «καμμένα» στο Μάτι και τον Βουτζά και σε συνεργασία, με το hot spot, που έχει δημιουργηθεί στην πρώτη είσοδο του Ματιού, επι των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης 1 και Λεωφόρος Μαραθώνος, από τους κατοίκους του Ματιού και ειδικότερα από την νεολαία των παραθεριστών για να εκφράσουν τη αλληλεγγύη τους στους παθόντες – κάτι που προκαλεί συγκίνηση για την ταχύτατη και αποτελεσματική αντίδραση των νέων ανθρώπων του Ματιού, απέναντι στην τραγωδία που ενέσκηψε στη ζωή τους –  ενημερώσαμε τους κατοίκους για την δυνατότητα, παροχής συγκεντρωθέντων φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και φαγητού καθημερινά, στο hot spot.

Ενημερώσαμε τους δυστυχείς κατοίκους της περιοχής, για την δυνατότητα τους να παίρνουν δωρεάν από το hot spot  τα χρειαζούμενα είδη πρώτης ανάγκης, βασικά φάρμακα και φαγητό, αλλά και την επίκληση βοηθείας που μπορούν να κάνουν στο hot spot, για ότι έκτακτο του προκύψει, ωσότου αποκατασταθεί μια στοιχειώδης ομαλότητα στην περιοχή, με την επανασύνδεση των βασικών υποδομών, νερού και φωτός. Και ήταν συγκινητική η υποδοχή μας από τον κόσμο, έμπλεης αγάπης και ηθικής ευχαριστίας. Τι υπέροχος κόσμος, τι ευγενές ήθος και πόσο ανεξάντλητα αισθήματα αξιοπρέπειας έχει τούτος ο λαός, που συχνά – πυκνά προδίδετε από ανάξιες πολιτικές ηγεσίες ! Επίκαιρα παρά ποτέ εδώ τα λόγια του εθνικού μας τραγωδού, Διονύσιου Σολωμού:

«Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και αγαπημένε
Πάντοτε ευκολόπιστε και πάντοτε προδομένε» !

Αντιμετώπιζαν το δράμα τους με τόσην αξιοπρέπεια και ήθος, που σε έκανε να λυγίζεις. Και κάτι που πραγματικά αναδεικνύει την ηθική μεγαλοσύνη των θυμάτων. Υπήρξαν και νοικοκυριά που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις οδυνηρές τούτες ώρες για το Μάτι, Βουτζά, οπότε μας είπαν ευγενικά : «Σας ευχαριστούμε παιδιά μας, αλλά εμείς είμαστε εντάξει, ενημερώστε άλλους κατοίκους που έχουν αληθινά ανάγκη, για να βοηθηθούν» !!! Ο ορισμός της αξιοπρέπειας, από έναν λαό, που πρέπει επιτέλους το κράτος και η πολιτεία, να τον αντιμετωπίζει με την προσήκουσα φροντίδα και αγάπη.

Φύγαμε από τα «καμμένα», με ηθικό πόνο αφόρητο για την ανεκλάλητη καταστροφή, αλλά και με αισθήματα υπερηφάνειας για τον έξοχο αθηναϊκό λαό, που μέσα από την τραγωδία των καμμένων, δίνει μαθήματα ήθους και κοινωνικής αξιοπρέπειας. Ευχόμαστε και με την ενεργό δραστηριοποίηση όλων μας, θεσμικών φορέων, λαού και κράτους, σύντομα να ξανανθίσει η ζωή, στην τραγική περιοχή του Ματιού και του Βουτζά. Η Μεγαλόχαρη Παναγία Μητέρα του ευλαβούς γένους των Ελλήνων, που κατανυκτικά θα την εορτάσει με εθνική λαμπρότητα ο λαός μας, την επόμενη εβδομάδα, να αναπαύσει τις ψυχές των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας, σε τόπο χλοερό και να δώσει κουράγιο και ηθική δύναμη στους δυστυχείς οικείους τους.

Τα «καμμένα» στο Μάτι και τον Βουτζά, βογγούν ηθικά από πόνο, αλλά συνάμα «εξάγουν» ήθος και αξιοπρέπειας. Όλοι ΔΙΠΛΑ τους, για να επουλωθεί όσο πιο σύντομα είναι εφικτό, η χαίνουσα αυτή εθνική πληγή !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων


www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Είδα ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει στο γκρεμό! Εκεί, τελείωσε μόνη της»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε από τις φλόγες αλλά έγινε μάρτυρας ενός φρικτού θεάματος. Ενός 13χρονου κοριτσιού που καιγόταν και στον πανικό του να γλιτώσει πήδηξε στο κενό νομίζοντας ότι πέφτει στην θάλασσα. Όμως, το παιδί έπεσε στο γκρεμό και ξεψύχησε εκεί! Μπροστά της. 
Η κα Μαρία Πάτσιου περιγράφει στο newsit.gr όλα όσα είδε και έζησε στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγική πρωταγωνίστρια μια 13χρονη κοπέλα η οποία έχασε δυστυχώς την ζωή της τόσο άδικα. «Όταν βγήκα από την θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και την είδα να πηδάει ένα άτομο που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Να πηδάει γιατί προφανώς δεν έβλεπε αν ήταν θάλασσα κάτω ή τρομοκρατημένη από αυτό που είχε υποστεί που μετά κατάλαβα ότι ήταν και καμένη. Πήγα κοντά της δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως που έφυγα 2 – 2,5 ώρες μετά διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της φαινόντουσαν, μαύρα! Καμμένα. Κα…

Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Μάτι την ώρα που η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο δρόμο της βρισκόταν και η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όπως είπε γλίτωσε στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα η κυρία Παπαρήγα είπε πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο και μποτιλιαρίστηκε, ωστόσο ήταν στο πρώτο κύμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα κατάφεραν. Το επόμενο κύμα ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν και τελικά αναζητώντας διαφυγή, η φωτιά τους πρόλαβε στο χωράφι. Μάλιστα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πως μπροστά από το χωράφι ήταν βράχια και γκρεμός και όπως είπε «όταν κάποιος είναι μίας ηλικίας και βρεθεί σε βράχια είναι δύσκολο». Παράλληλα είπε πως φοβάται ότι θα εντοπιστούν και άλλα θύματα από την πυρκαγιά. eleftherostypos.gr

Aνοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.

Η επίσημη καταγραφή των αγνοουμένων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Audax Cybersecurity θέλοντας όμως να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιούργησε μία ανοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα. Στα hashtags, #MissingPeope#Πυρκαγιά#Μάτι και #Ραφήνασυγκεντρώνονται δικές σας δημοσιεύσεις και εισάγονται στην σχετική πλατφόρμα μαζί με φωτογραφίες για την δημοσιοποίηση τους. Για την πλατφόρμα έχει ενημερωθεί επίσημα η Πυροσβεστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ