Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατανυκτικός ύμνος για την Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στον ομώνυμο ναό των Άνω Πετραλώνων !

Κατανυκτικός ύμνος για την Μεταμόρφωση του Σωτήρος,
στον ομώνυμο ναό των Άνω Πετραλώνων !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με βαθιάν κατάνυξη, άχραντο λυρισμό, αλλά και την συμμετοχή πλήθους κόσμου από το 3-ο Διαμέρισμα της Αθήνας (Πετράλωνα), αλλά και τις γύρω περιοχές, εορτάσθηκε πρίν  λίγο σήμερα Δευτέρα 6-8-2018, στο πανέμορφο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Άνω Πετράλωνα, η μεταμόρφωση του κυρίου μας, που συνιστά μια από τις κορυφαίες εορτές της ορθοδοξίας. Η πρώτη δηλαδή έκδηλη έκφραση της θείας φυσιογνωμίας του Ιησού. Κατά την Καινή Διαθήκη, ο Κύριος είχε επισκεφθεί με τους μαθητές του Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο, για να προσευχηθούν το όρος θαβώρ της Γαλιλαίας, κατά πάσα πιθανότητα. Ένεκα της κόπωσης κατά την ανάβαση, οι μαθητές έπεσαν να κοιμηθούν αποκαμωμένοι. Και όταν ξύπνησαν έκπληκτοι αντίκρισαν, το πρόσωπο του Κυρίου να αστράφτει σαν τον ήλιο και τα ρούχα του, να είναι κατάλευκα σαν το χιόνι. Τον Ιησού παράλληλα περιστοίχιζαν δυο άνδρες και συνομιλούσαν μαζί του. Ήσαν οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, Μωυσής και Ηλίας. Ήταν λοιπόν αυτή η μεταμόρφωση, η πρώτη απτή εκδήλωση της θεϊκής φυσιογνωμίας του κυρίου και η ορθόδοξη πίστη μας, εορτάζει με την προσήκουσα τιμή και ευλάβεια, το θείο αυτό σημάδι.

Διάστικτο από την κατάνυξη της θείας εορτής, αλλά και από το βαθύ λυρισμό του χριστεπώνυμου πλήθους, που συνέρρευσε μαζικά για να εορτάσει την μείζονα αυτή μέρα της ορθοδοξίας, έλαμπε το πανέμορφο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Άνω Πετράλωνα, επι της οδού Απόλλωνος. Κατάφυτο μέσα στους πρόποδες του Φιλοπάππου και με μια ξεχωριστήν ομορφιά, που συναιρούσε την αισθητική καλωσιά της απαράμιλλης σε ομορφιά περιοχής των Πετραλώνων – η οποία σαρκώνει σήμερα την παστρικότητα και την γοητεία της παλιάς Αθήνας, με τα εκπάγλου καλλονής νεοκλασικά της – με την γοητεία των κατανυκτικών ξωκλησιών των βουνών μας ! Εκεί στους καλαίσθητους δρόμους, με τα πολυφρόντιστα μπαλκόνια, που αναδύουν τον άρωμα και την αρχοντικότητα της προγενέστερης αρχοντικής ταυτότητας της πόλης. Αλλά σε αυτή την έξοχη κατανυκτική ατμόσφαιρα, ξεχώριζε και η αισθητική φροντίδα και επιμέλεια του ναίσκου, από τον ευλαβή του ιερέα, Πατέρα Νικόλαο Μαυρομμάτη.

Του εσπερινού χοροστάστησε λοιπόν ο πατέρας Ν. Μαυρομάτης, με την επικουρία των καλλικέλαδων ψαλτών του, που χρωμάτισαν αισθητικά, την κατανυκτική λειτουργία. Με το πέρας της, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στου περιμετρικούς δρόμους της εκκλησίας, προεξαρχούσης της γραφικότατης σε ομορφιά οδού Τρώνων, υπο την συνοδεία της πάντα ευγενικά συμμετέχουσας Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, η οποία σκόρπισε με τους γλυκείς παιάνες της, τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα. Έκδηλος ο άχραντος λυρισμός και το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα του λαού των Πετραλώνων, που έραινε με μύρα και ροδοπέταλα, από τις πολυκατοικίες την εικόνα και εδεείτο στο Κύριο, για την ευλογία και προστασία του.  Και αίφνης έρχονται στον νού, τα λόγια του πρωτόθρονου ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη «Αυτή η μίξη από θυμάρι και λιβάνι, προσφέρει μοναδικήν ανάταση σα ξωκκλήσια στον λαό μας, στα οποία σφυρηλατεί, την ηθική του ενότητα»

Με την επάνοδο στο εκκλησάκι και την απόλυση, ο ευλαβής πατέρας Νικόλαος Μαυρομάτης, αφού διεβίβασε το ευγενές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την μείζονα ημέρα της ορθοδοξίας μας, ευχαρίστησε τους πιστούς για την αθρόα και καταιγιστική συμμετοχή τους, τους εθελοντές και τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την εν γένει φροντίδα και επιμέλεια του ναού, την φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, για την ευγενική συμμετοχή της, αλλά και την ελληνική αστυνομία για τα άψογα μέρα τάξης, απηύθυνε έκκληση στους πιστούς, να αποκρούσουν τα πλαστά και κίβδηλα μηνύματα τρόπου ζωής, της παθογενούς και καταναλωτικής εποχής μας και να συσπειρωθούν στις αξίες και τις αρετές, της ακένωτης βρυσομάνας πηγής του ελληνισμού της Ορθοδοξίας. Ευχήθηκε δε συνάμα, καλή επιτυχία με την ευλογία του Χριστού μας, στους νέους ανθρώπους, που κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, ξεχύνονται την αρένα της ζωής, για να οικοδομήσουν το μέλλον τους. Τέλος το εκκλησάκι πρόσφερε ευγενικά, ωραιότατους άρτους, για τον πανηγυρικό χαρακτήρα της ημέρας.

Και του χρόνου με υγεία, αγαπημένες φίλες και φίλοι και η ευλογία του Κυρίου μας, την ευλαβή μεταμόρφωση του οποίου κατανυκτικά εορτάσαμε σήμερα, να σας χαρίζει υγεία και να ευλογεί και να χαριτώνει τις αξιοσέβαστες οικογένειές σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα, από το γραφικό και πανέμορφο εκκλησάκι των Άνω Πετραλώνων, που τόσες ωραίες και συγκινητικές ηθικές μνήμες, ενεργοποιεί στην καρδιά μας !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιον, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος  
Μετεμορφώθης εν τω όρει Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις Μαθηταίς σου την δόξαν σου, καθὼς ηδύναντο. Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς, το φώς σου το αΐδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Είδα ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει στο γκρεμό! Εκεί, τελείωσε μόνη της»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε από τις φλόγες αλλά έγινε μάρτυρας ενός φρικτού θεάματος. Ενός 13χρονου κοριτσιού που καιγόταν και στον πανικό του να γλιτώσει πήδηξε στο κενό νομίζοντας ότι πέφτει στην θάλασσα. Όμως, το παιδί έπεσε στο γκρεμό και ξεψύχησε εκεί! Μπροστά της. 
Η κα Μαρία Πάτσιου περιγράφει στο newsit.gr όλα όσα είδε και έζησε στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγική πρωταγωνίστρια μια 13χρονη κοπέλα η οποία έχασε δυστυχώς την ζωή της τόσο άδικα. «Όταν βγήκα από την θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και την είδα να πηδάει ένα άτομο που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Να πηδάει γιατί προφανώς δεν έβλεπε αν ήταν θάλασσα κάτω ή τρομοκρατημένη από αυτό που είχε υποστεί που μετά κατάλαβα ότι ήταν και καμένη. Πήγα κοντά της δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως που έφυγα 2 – 2,5 ώρες μετά διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της φαινόντουσαν, μαύρα! Καμμένα. Κα…

Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Μάτι την ώρα που η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο δρόμο της βρισκόταν και η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όπως είπε γλίτωσε στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα η κυρία Παπαρήγα είπε πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο και μποτιλιαρίστηκε, ωστόσο ήταν στο πρώτο κύμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα κατάφεραν. Το επόμενο κύμα ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν και τελικά αναζητώντας διαφυγή, η φωτιά τους πρόλαβε στο χωράφι. Μάλιστα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πως μπροστά από το χωράφι ήταν βράχια και γκρεμός και όπως είπε «όταν κάποιος είναι μίας ηλικίας και βρεθεί σε βράχια είναι δύσκολο». Παράλληλα είπε πως φοβάται ότι θα εντοπιστούν και άλλα θύματα από την πυρκαγιά. eleftherostypos.gr

Aνοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.

Η επίσημη καταγραφή των αγνοουμένων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Audax Cybersecurity θέλοντας όμως να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιούργησε μία ανοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα. Στα hashtags, #MissingPeope#Πυρκαγιά#Μάτι και #Ραφήνασυγκεντρώνονται δικές σας δημοσιεύσεις και εισάγονται στην σχετική πλατφόρμα μαζί με φωτογραφίες για την δημοσιοποίηση τους. Για την πλατφόρμα έχει ενημερωθεί επίσημα η Πυροσβεστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ