Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το άρτι αφιχθέν ντι-ντι-τι, λυτρώνει από τις ψείρες, την γιγαντούμενη μεταπολεμική Αθήνα!

Το άρτι αφιχθέν ντι-ντι-τι,  λυτρώνει από τις ψείρες,
την γιγαντούμενη μεταπολεμική Αθήνα!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Και ενώ η Αθήνα πορεύεται τον κοινωνικό δρόμο της, με τις ανθρωπιστικές παρεμβάσεις της ΟΥΝΡΑ, για την καταπολέμηση του επισιτιστικού προβλήματος, ιδία των μικρών μαθητών – παιδιών, τις γυμναστικές επιδείξεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που κομίζουν την ελπίδα της αναγέννησης, από την φρέσκια, γεμάτη κέφι και αισιοδοξία μαθητιώσα νεολαία, αλλά και την οικονομική δυσπραγία στα Πανεπιστήμια, έρχεται ένα ακόμα πρόβλημα, σε αυτά τα πρώτα μεταπολεμικά σκιρτήματα της πόλης, να βασανίσει τους κατοίκους της.

Τους Αθηναίους ταλανίζουν τούτο το θερμό καλοκαίρι του΄46 τα
έντομα, οι ψείρες και οι μολυσματικές ασθένειες, που προξενούνται από αυτά. Έτσι ο λαός των Αθηνών στην κυριολεξία ανακουφίζεται, από την κυκλοφορία για πρώτη φορά του εντομοκτόνου ντι-ντι-τί . Πρόκειται για ένα μαγικό εντομοκτόνο, που κάνει θραύση. Με θεαματική επιτυχία το είχαν δοκιμάσει το 1943 στην Νάπολη οι σύμμαχοι, εναντίον του τύφου. Και πράγματι έκανε μικρά θαύματα. Εκμηδένισε αμέσως τις ψείρες, που ήταν η γενεσιουργός αιτία του τύφου. Το ευχάριστο αυτό γεγονός της κυκλοφορίας του ντι-ντι-τί, εγκωμιάζουν διθυραμβικά οι αθηναϊκές εφημερίδες. Έτσι εξελίσσεται ο ρυθμός της κοινωνικής ζωής στην Αθήνα. Μιας μεγαλούπολης που μέρα με την ημέρα, αρχίζει να γιγαντώνεται.  Ο πληθυσμός της αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τον προπολεμικό.

Στον κοινωνικό της ιστό, έχουν εισρεύσει από όλες τις περιφέρεις της Ελλάδος, χιλιάδες δυστυχισμένων και κοινωνικά αδύναμων ανθρώπων, που προσδοκούν στην γιγαντούμενη μεγαλούπολη, να «στεγάσουν» το όνειρο της κοινωνικής και οικονομικής τους αποκατάστασης. Ήταν φυσικό μέσα σ΄ αυτόν τον απροσανατόλιστο κόσμο που στοιβάζεται από την επαρχία, να υπάρχουν και άτακτα και ενίοτε επικίνδυνα στοιχεία, που διαταράσσουν την κοινωνική ηρεμία και την γαλήνη της πόλης. Δεν λείπουν και αυτοί που εξαντλημένοι καθώς είναι από την φτώχεια και την ανέχεια, αλλά ζαλισμένοι ακόμα και από τα φώτα της μεγαλούπολης – που λάμπει σιγά – σιγά – οι οποίοι συμπεριφέρονται αντικοινωνικά, με ανάρμοστο τρόπο. Προξενών-τας, έριδες, καβγάδες και επεισόδια, δίνοντας το στίγμα μιας απείθαρχης και βασανισμένης ζωής, που βίωσαν τα αλγεινά χρόνια της γερμανικής κατοχής. Έτσι κυλούσε το κοινωνικό εκκρεμές της Αθήνας, κείνο το θερμό, αλλά και γεμάτο από ανεπιθύμητα έντομα, καλοκαίρι του ΄46 !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Είδα ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει στο γκρεμό! Εκεί, τελείωσε μόνη της»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε από τις φλόγες αλλά έγινε μάρτυρας ενός φρικτού θεάματος. Ενός 13χρονου κοριτσιού που καιγόταν και στον πανικό του να γλιτώσει πήδηξε στο κενό νομίζοντας ότι πέφτει στην θάλασσα. Όμως, το παιδί έπεσε στο γκρεμό και ξεψύχησε εκεί! Μπροστά της. 
Η κα Μαρία Πάτσιου περιγράφει στο newsit.gr όλα όσα είδε και έζησε στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγική πρωταγωνίστρια μια 13χρονη κοπέλα η οποία έχασε δυστυχώς την ζωή της τόσο άδικα. «Όταν βγήκα από την θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και την είδα να πηδάει ένα άτομο που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Να πηδάει γιατί προφανώς δεν έβλεπε αν ήταν θάλασσα κάτω ή τρομοκρατημένη από αυτό που είχε υποστεί που μετά κατάλαβα ότι ήταν και καμένη. Πήγα κοντά της δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως που έφυγα 2 – 2,5 ώρες μετά διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της φαινόντουσαν, μαύρα! Καμμένα. Κα…

Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Μάτι την ώρα που η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο δρόμο της βρισκόταν και η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όπως είπε γλίτωσε στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα η κυρία Παπαρήγα είπε πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο και μποτιλιαρίστηκε, ωστόσο ήταν στο πρώτο κύμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα κατάφεραν. Το επόμενο κύμα ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν και τελικά αναζητώντας διαφυγή, η φωτιά τους πρόλαβε στο χωράφι. Μάλιστα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πως μπροστά από το χωράφι ήταν βράχια και γκρεμός και όπως είπε «όταν κάποιος είναι μίας ηλικίας και βρεθεί σε βράχια είναι δύσκολο». Παράλληλα είπε πως φοβάται ότι θα εντοπιστούν και άλλα θύματα από την πυρκαγιά. eleftherostypos.gr

Aνοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.

Η επίσημη καταγραφή των αγνοουμένων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Audax Cybersecurity θέλοντας όμως να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιούργησε μία ανοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα. Στα hashtags, #MissingPeope#Πυρκαγιά#Μάτι και #Ραφήνασυγκεντρώνονται δικές σας δημοσιεύσεις και εισάγονται στην σχετική πλατφόρμα μαζί με φωτογραφίες για την δημοσιοποίηση τους. Για την πλατφόρμα έχει ενημερωθεί επίσημα η Πυροσβεστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ