Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι ανθρωπιστικές παρεμβάσεις της «ΟΥΝΡΑ», οι γυμναστικές επιδείξεις, αλλά και η δυσπραγία στα πανεπιστήμια, αποτυπώνουν την μεταπολεμική Αθήνα …

Οι ανθρωπιστικές παρεμβάσεις της «ΟΥΝΡΑ», οι γυμναστικές επιδείξεις, αλλά και η δυσπραγία στα πανεπιστήμια, αποτυπώνουν την μεταπολεμική Αθήνα …

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η κοινωνική οδύνη και η οικονομική ισοπέδωση της κατοχής, δεν άφησε ανέγγιχτα και τα πανεπιστήμια που βιώνουν βαθιά στο πετσί τους, την  οικονομική δυσπραγία της εποχής. Και πολύ περισσότερο στην Ανωτάτη Σχολή Καλλών Τεχνών, που όπως ανακοινώνουν οι εφημερίδες, διακόπτει τα μαθήματά της, δοθέντος ότι δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν τα μοντέλα. Η Σχολή παραλύει λειτουργικά, οι μαθητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και οι καθηγητές αποδύονται σε έναν μεγάλο αγώνα, με διαβήματα προς το υπουργείο, για να διευθετήσουν το ζήτημα. Αλλά στο πεδίο των πανεπιστημιακών μας δρωμένων, πως εξελίσσονται οι πρυτανικές εκλογές; Για το διάστημα 1946-47 εκλέγεται πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, ο πανευρωπαϊκού κύρους καθηγητής του Διεθνούς - Δημοσίου Δικαίου, διεθνολόγος Ιωάννης Σπυρόπουλος. Ο Σπυρόπουλος ήταν παράλληλα νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Συνέδριο της Ειρήνης. Σε αυτό το παθογενές τοπίο, οι πανεπιστημιακές μας σχολές, έκαναν προσπάθεια να ανασυγκροτηθούν διοικητικά και ακαδημαϊκά και να επιστρέψουν στην παλιά εύρυθμη λειτουργία τους. Τα προβλήματα  ήταν πολλά και δισεπίλυτα και κυρίως οικονομικής υφής. Ζωτικής σημασίας ήταν επίσης και τα προβλήματα έλλειψης στέγης για πολλές Σχολές, που δεν μπορούσαν να στεγάσουν  τα εργαστήριά τους και να εκπαιδεύσουν τους φοιτητές τους.

Αλλά σε αυτό το ασθενικό και ομιχλώδες κοινωνικό κλίμα, ας δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα, στην διάθεση βασικών καταναλωτικών αναγκών, στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Η ανθρωπιστική οργάνωση «ΟΥΝΡΑ» - UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration)  συνεχίζοντας τις σχετικές της διανομές σε διάφορα καταναλωτικά είδη και εφόδια, τονώνει μεγάλες μερίδες του πληθυσμού και ομάδες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα. Την περίοδο αυτή λοιπόν του καλοκαιριού 1946, προσφέρει 600 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σε επαγγελματίες αυτοκινητιστές, που είχαν απολέσει τα αυτοκίνητά τους, μέσα στον χαλασμό της κατοχής. Ακολούθως για να στηρίξει τις κατεστραμμένες επικοινωνίες και μεταφορές, διανέμει 4.500 λάστιχα αυτοκινήτων σε κρατικές υπηρεσίες που είχαν αυτοκίνητα και δεν μπορούσαν να τα μετακινήσουν, αλλά και σε ιδιώτες επίσης, που δεν μπορούσαν να βρούν στο εμπόριο τα χρειαζούμενα ελαστικά τους.

Αλλά συνεχίζοντας τις ανθρωπιστικές της παρεμβάσεις η «ΟΥΝΡΡΑ»  το καλοκαίρι του 1946, προσφέρει παπούτσια και στολές. Κάτι που συνιστά «μάνα εξ΄ ουρανού»  στις οικονομικά αδύναμες οικογένειες με τους φτωχούς μαθητές τους. Σημαντική προσφορά αληθινά της ΟΥΝΡΡΑ, που ανακουφίζει όχι μόνο τους αντικειμενικά φτωχότερους μαθητές της επαρχίας,  αλλά και πολλούς οικονομικά αδύναμους μαθητές της Αθήνας. Και στο πεδίο της υπόδησης που υπάρχουν μεγαλύτερες ελλείψεις, μια γενναία πράξη υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας, κάνει και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Εισάγει από την Αίγυπτο 250.000 ζεύγη παπουτσιών, που τα διανέμει σε συνταξιούχους, ανάπηρους, δημοσίους υπαλλήλους και άλλες αδύνατες κοινωνικές ομάδες της πόλης. 

Ωστόσο την κατήφεια, την φτώχεια και την δυσπραγία της μεταπολεμικής Αθήνας, σπάει ένα πολύ ευχάριστο κοινωνικό γεγονός. Είναι οι Σχολικοί Αγώνες του Μαΐου του 1946, που διεξάγονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο και ανατείνουν ηθικά τους Αθηναίους. Οι μαθητές, η εκλεκτή ηθικά αθηναϊκή νεολαία, αποδεικνύει πόσο υψηλό φρόνημα έχει και πόσο άκαμπτη είναι ηθικά, απέναντι στις αντινομίες και τις κοινωνικές δυσπλασίες της μεταπολεμικής Αθήνας. Η μαθητιώσα νεολαία, παρά την φτώχεια, την πείνα και τις κακουχίες, εκτελεί με αριστουργηματικό τρόπο τις γυμναστικές της επιδείξεις και όχι μόνο εντυπωσιάζει τον λαό των Αθηνών, αλλά αποδεικνύει έμπρακτα πως διαθέτει  ακένωτα ψυχικά αποθέματα, για να μεγαλουργήσει στο μέλλον.  

Και ενώ αυτά συμβαίνουν, συνεχίζονται αδιάλειπτα τα μαθητικά συσσίτια, προς τους ασθενέστερους οικονομικά μαθητές. Οι στατιστικές μελέτες βγάζουν οδυνηρά συμπεράσματα για τα νεαρά παιδιά, αποδεικνύοντας ανάγλυφα τις τραγικές κοινωνικές παρενέργειες της κατοχής. Περί τις 600.000 φτάνουν τα μικρά παιδιά, που έχουν προσβληθεί από φυματίωση και άλλες παιδικές ασθένειες. Έτσι εκινείτο το κοινωνικό εκκρεμές στην Αθήνα, κείνο το θερμό καλοκαίρι του 46 !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Είδα ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει στο γκρεμό! Εκεί, τελείωσε μόνη της»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε από τις φλόγες αλλά έγινε μάρτυρας ενός φρικτού θεάματος. Ενός 13χρονου κοριτσιού που καιγόταν και στον πανικό του να γλιτώσει πήδηξε στο κενό νομίζοντας ότι πέφτει στην θάλασσα. Όμως, το παιδί έπεσε στο γκρεμό και ξεψύχησε εκεί! Μπροστά της. 
Η κα Μαρία Πάτσιου περιγράφει στο newsit.gr όλα όσα είδε και έζησε στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγική πρωταγωνίστρια μια 13χρονη κοπέλα η οποία έχασε δυστυχώς την ζωή της τόσο άδικα. «Όταν βγήκα από την θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και την είδα να πηδάει ένα άτομο που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Να πηδάει γιατί προφανώς δεν έβλεπε αν ήταν θάλασσα κάτω ή τρομοκρατημένη από αυτό που είχε υποστεί που μετά κατάλαβα ότι ήταν και καμένη. Πήγα κοντά της δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως που έφυγα 2 – 2,5 ώρες μετά διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της φαινόντουσαν, μαύρα! Καμμένα. Κα…

Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Μάτι την ώρα που η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο δρόμο της βρισκόταν και η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όπως είπε γλίτωσε στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα η κυρία Παπαρήγα είπε πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο και μποτιλιαρίστηκε, ωστόσο ήταν στο πρώτο κύμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα κατάφεραν. Το επόμενο κύμα ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν και τελικά αναζητώντας διαφυγή, η φωτιά τους πρόλαβε στο χωράφι. Μάλιστα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πως μπροστά από το χωράφι ήταν βράχια και γκρεμός και όπως είπε «όταν κάποιος είναι μίας ηλικίας και βρεθεί σε βράχια είναι δύσκολο». Παράλληλα είπε πως φοβάται ότι θα εντοπιστούν και άλλα θύματα από την πυρκαγιά. eleftherostypos.gr

Aνοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.

Η επίσημη καταγραφή των αγνοουμένων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Audax Cybersecurity θέλοντας όμως να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιούργησε μία ανοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα. Στα hashtags, #MissingPeope#Πυρκαγιά#Μάτι και #Ραφήνασυγκεντρώνονται δικές σας δημοσιεύσεις και εισάγονται στην σχετική πλατφόρμα μαζί με φωτογραφίες για την δημοσιοποίηση τους. Για την πλατφόρμα έχει ενημερωθεί επίσημα η Πυροσβεστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ