Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατανυκτικός ύμνος για τον Αγιομάρτυρα Αιμιλιανό, στον ομώνυμο ναό του Λόφου Σκουζέ (Κολωνός) !!!

Κατανυκτικός ύμνος για τον Αγιομάρτυρα Αιμιλιανό,
στον ομώνυμο ναό του Λόφου Σκουζέ (Κολωνός) !!!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Έλαμπε από την βυζαντινή πορφύρα προ ολίγου,  σήμερα Τετάρτη 18-7-18, ο αισθαντικός και καταπράσινος λόφος του Σκουζέ στον Κολωνό – αυτός ο έξοχος πνεύμονας της Αθήνας μας - και μυροβολούσε από την θρησκευτική κατάνυξη του καταιγιστικού πλήθους των Αθηναίων, που συνέρρευσαν πανηγυρικά, για να εορτάσουν - τιμήσουν, την ιερή μνήμη του μάρτυρος της Ορθοδοξίας μας Αιμιλιανού. Του θεοφόρου νέου από το Δορύστολο της Θράκης, που έμπλεος από ατράνταχτη πίστη και απαράμιλλη ζέση για το ιδεώδες της Ορθοδοξίας, ατρόμητα γκρέμισε τα είδωλα ενός ειδωλολατρικού ναού και παρουσιάστηκε  αμέσως – για να αποτρέψει την ενοχοποίηση οιουδήποτε άλλου αθώου – στο έπαρχο του Ρωμαίου αυτοκράτορος Ιουλιανού του Παραβάτη, για να του δηλώσει την κάθετη και έμπρακτη αντίδρασή του, σε  μια θρησκεία ψεύτικη, φθαρτή και χωρίς ηθικό περιεχόμενο ! Και ο έπαρχος τότε διέταξε στην άρνηση του ιερομάρτυρά μας να ζητήσει συγνώμη, να τον ξυλοκοπήσουν ανηλεώς, να τον βασανίσουν φριχτά και εν τέλει να τον κάψουν ζωντανό ! Μα ήταν τέτοιο το πύρωμα της ψυχής του λαμπρού νέου της Θράκης, για την πίστη του Χριστού μας, που καμιά πυρά, δεν μπορούσε να το υποστείλει. Μαρτύρησε καιόμενος φριχτά, για να κερδίσει ωστόσο την βασιλεία των ουρανών και τον ιερό ηθικό κότινο, του προστάτη της ορθοδοξίας.

Στον λαμπροστόλιστο ναό λοιπόν του Αγίου Αιμιλιανού, στον κατάδροσο λόφο του Σκουζέ, που κατήυγαζε την θεία κατάνυξη της εορτής, αλλά και εξέπεμπε την ηθική φροντίδα με την καλωσιά του, όλων των συντελεστών του ναού, έδωσαν το δυναμικό παρόν οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι, από όλα τα διαμερίσματα της Αθήνας, για να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής, στον αγνό και ιδεοφόρο νέο της Ορθοδοξίας, Αιμιλιανό. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Συμεών Βολιώτης – που συνέγειρε καρδιές και συνειδήσεις, με τον μελίρρυτο και διάστικτο από ανθρώπινη αγάπη λόγο του - συνεπικουρούμενος από άλλους ιερείς της Αρχιεπισκοπής και γειτονικών ναών, αλλά και από τους ευλαβείς ιερείς της εκκλησίας, προεξάρχοντος του αρχιερέως του ναού, πατρός Νικολάου Αργυροπούλου. Με το πέρας της θείας λειτουργίας επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Αιμιλιανού, αλλά και αποτμήματος ιερών λειψάνων, στους περιμετρικούς του ναού δρόμους, του πανέμορφου διαμερίσματος του Κολωνού. Ιδιαίτερο χρώμα στην λαμπρή και επιβλητική πομπή, έδωσε με τους γλυκείς παιάνες της, η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, που προσήλθε για να τιμήσει την σεπτή μνήμη του ιερομάρτυρος Αιμιλιανού. Έμφορτοι από ηθική έξαρση, για την κατανυκτική εορτή,  οι κάτοικοι των πολυκατοικιών στους δρόμους της πομπής του 4-ου Διαμερίσματος, έραιναν με ροδοπέταλα και μύρα την εικόνα του Αγίου και προσεύχονταν ευλαβικά, για τις πρεσβείες του, ώστε να έλθει αρωγός στην ζωή τους, στις δίσεκτες μέρες της πολύπαθης εποχής μας. Άπειρη η ευλάβεια και η προσήλωση του αθηναϊκού λαού, στις αδαμάντινες – ιερές διδαχές και τα άγια καταπιστεύματα της Ορθοδοξίας μας. Το εισπράττει ο επισκέπτης και ο ευλαβής προσκυνητής, σε κάθε ορθόδοξο στολίδι της Αθήνα μας. Και είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρος εδώ ο πρωτόθρονος οικουμενικός μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, που επισημαίνει με νόημα «Στα ξωκλήσια και τα μοναστήρια ο ελληνικός λαός, αναγεννάται ηθικά και σφυρηλατεί την ενότητά του. Αντλώντας δύναμη, από αυτήν την μοναδική ηθική μέθεξη που του προσφέρει η μύξη από το θυμάρι και το λιβάνι» !!! Και σαν ένα πανέμορφο – πελώριο ξωκκλήσι έμοιαζε χθές το Διαμέρισμα του Κολωνού, ζωσμένο από το ανθρώπινο μελίσσι των επισκεπτών του, που προσήλθαν ευλαβικά να τιμήσουν τον ιδεοφόρο Αιμιλιανό. 

Με την επάνοδο στον ναό, τον λόγο έλαβε ο ευσεβής Επίσκοπος κ.κ. Συμεών και αφού διαβίβασε το μήνυμα αγάπης του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου επ αφορμή της πανηγυρικής εορτής του Αγίου, εμφατικά τόνισε την ανάγκη να εμπεδώσουμε ως κοινωνία τα ιερά μηνύματα, της αταλάντευτης πίστης, της σταθερότητας, αλλά και της αποφασιστικότητας, στον δρόμο του αίματος και της θυσίας, του Αγίου Αιμιλιανού και να καταστούμε και μείς ακλόνητοι στυλοβάτες, των ιδανικών και των ιερών αξιών της ορθοδοξίας μας, που είναι και η μοναδική και αληθής οδός, της ηθικής μας σωτηρίας. Περαίνοντας στην αντιφώνησή του, τον λόγο έλαβε ο προϊστάμενος του ναού, πατέρας Νικόλαος Αργυρόπουλος, και αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως το χριστεπώνυμο πλήθος, που με περίσσεια καρδιάς συμμετείχε δυναμικά στο εορταστικό πανηγυρικό διήμερο, την φιλαρμονική του Δήμου που χρωμάτισε την εορτή, το τμήμα του Ερυθρού Σταυρού που ευγενικά τίμησε την εκδήλωση,  το ενοριακό συμβούλιο, το φιλόπτωχο ταμείο και τους ευγενείς εθελοντές, που αγόγγυστα δούλεψαν για να λαμπρύνουν με την φροντίδα τους την εκκλησία, αλλά και την Διοίκηση της Τροχαίας, που συνέδραμε στα άψογα μέρα τάξης της πανηγύρεως, ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και ο εμπνευσμένος νέος της Ορθοδοξίας μας Άγιος Αιμιλιανός, να είναι ηθικός παραστάτης κάθε χριστιανού.

Στην εκδήλωση προεξάρχοντος του προέδρου της ελληνικής δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλου, παρέστησαν πλήθος προσωπικοτήτων, από το φάσμα των γραμμάτων, των τεχνών, της αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας. Παρόντες δυναμικά και μείς, με στελέχη της πρωτοβουλίας «Η Αθήνα είμαστε εμείς», για να τιμήσουμε τον ιδεοφόρο Άγιο Αιμιλιανό και να αντλήσουμε δυνάμεις, από το ευγενές ήθος του και την μαρτυρική θυσία του, που καταυγάζουν τις αξίες και τα άχραντα μηνύματα της Ορθοδοξίας μας.

Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα, αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι και ο θεοσκεπής Άγιος Αιμιλιανός, να σας χαρίζει κάθε ηθική ευτυχία και να λαμπρύνει την άξια ζωή σας. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα !

Παραθέτουμε παρακάτω, το απολυτίκιο στην μνήμη του ιερού Αιμιλιανού

«Ως προσφορά και ολοκάρπωμα θείον, δια πυρός προσενέχθεις τω Δεσπότη, τοις όμβροις των χαρίτων σου ευφραίνεις νυν ημάς, πυρ γαρ το ουράνιον, τη ψυχή περιφερών, ώσπερ αύραν έφερες, την κατάφλεξιν Μάρτυς. Αλλά μη παύση πάντοτε φρουρείν, τους σε τιμώντας, Αιμιλιανέ ένδοξε».

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Είδα ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει στο γκρεμό! Εκεί, τελείωσε μόνη της»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε από τις φλόγες αλλά έγινε μάρτυρας ενός φρικτού θεάματος. Ενός 13χρονου κοριτσιού που καιγόταν και στον πανικό του να γλιτώσει πήδηξε στο κενό νομίζοντας ότι πέφτει στην θάλασσα. Όμως, το παιδί έπεσε στο γκρεμό και ξεψύχησε εκεί! Μπροστά της. 
Η κα Μαρία Πάτσιου περιγράφει στο newsit.gr όλα όσα είδε και έζησε στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγική πρωταγωνίστρια μια 13χρονη κοπέλα η οποία έχασε δυστυχώς την ζωή της τόσο άδικα. «Όταν βγήκα από την θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και την είδα να πηδάει ένα άτομο που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Να πηδάει γιατί προφανώς δεν έβλεπε αν ήταν θάλασσα κάτω ή τρομοκρατημένη από αυτό που είχε υποστεί που μετά κατάλαβα ότι ήταν και καμένη. Πήγα κοντά της δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως που έφυγα 2 – 2,5 ώρες μετά διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της φαινόντουσαν, μαύρα! Καμμένα. Κα…

Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Μάτι την ώρα που η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο δρόμο της βρισκόταν και η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όπως είπε γλίτωσε στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα η κυρία Παπαρήγα είπε πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο και μποτιλιαρίστηκε, ωστόσο ήταν στο πρώτο κύμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα κατάφεραν. Το επόμενο κύμα ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν και τελικά αναζητώντας διαφυγή, η φωτιά τους πρόλαβε στο χωράφι. Μάλιστα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πως μπροστά από το χωράφι ήταν βράχια και γκρεμός και όπως είπε «όταν κάποιος είναι μίας ηλικίας και βρεθεί σε βράχια είναι δύσκολο». Παράλληλα είπε πως φοβάται ότι θα εντοπιστούν και άλλα θύματα από την πυρκαγιά. eleftherostypos.gr

Aνοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.

Η επίσημη καταγραφή των αγνοουμένων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Audax Cybersecurity θέλοντας όμως να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιούργησε μία ανοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα. Στα hashtags, #MissingPeope#Πυρκαγιά#Μάτι και #Ραφήνασυγκεντρώνονται δικές σας δημοσιεύσεις και εισάγονται στην σχετική πλατφόρμα μαζί με φωτογραφίες για την δημοσιοποίηση τους. Για την πλατφόρμα έχει ενημερωθεί επίσημα η Πυροσβεστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ