Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το 2007 δεν μας έμαθε τίποτα – Να μην ξαναχάσουμε άλλα παιδιά

Το 2007 δεν μας έμαθε τίποτα
Το γεγονός πως η Τραγωδία του 2007 επαναλήφθηκε 11 χρόνια μετά αποτελεί ομολογία απόλυτης ήττας της Ελληνικής Πολιτείας γιατί αποδεικνύει πως δεν έκανε τίποτα για να προλάβει ένα νέο ολοκαύτωμα σαν αυτό της Ηλείας και δεν θεσμοθέτησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φυσικών καταστροφών.Φταίμε όλοι μας, που υπηρετούμε τον Έλληνα πολίτη, και το ελάχιστο που οφείλουμε  να κάνουμε, ως λειτουργοί της Ελληνικής Πολιτείας, θα ήταν να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγγνώμη ο καθένας στο μετερίζι του γιατί δεν έχει εκπονηθεί ένα σύγχρονο σχέδιο σε ολόκληρη τη Δημόσια Διοίκηση το οποίο θα ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα και κυρίως μικρά παιδιά.
Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*
Οι πολίτες δυστυχώς, μετά και τα όσα συνέβησαν στο Μάτι, λαμβάνουν το λογικό αλλά επικίνδυνο μήνυμα πως δεν διαθέτουμε ικανή Πολιτική Προστασία και επομένως σε κάθε περίπτωση κινδύνου ο καθένας έχει ατομική ευθύνη να σωθεί με όποιον τρόπο μπορεί εφαρμόζοντας την αρχή “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”. Kι όμως επειδή υπήρχε σχέδιο και τηρήθηκε κατά γράμμα εκκενώθηκαν με επιτυχία οι κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων και 617 παιδιά δεν κινδύνευσαν χάρη στην προνοητικότητα και το αίσθημα ευθύνης των υπευθύνων.
Όσα αναφέρω παρακάτω τα είχα επισημάνει σε άρθρα μου στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ της Ηλείας στις 18/8/2017 : “Πυρκαγιές θα έχουμε.Σχέδιο θα αποκτήσουμε;” αλλά και στις 20 Μαϊου 2015.
Το 2007 χάθηκαν και μικρά παιδιά στα περίκλειστα από δάση χωριά τους πιθανόν δεν είχαν διδαχθεί ποτέ τι να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, γιατί εμείς οι δάσκαλοι δεν τους το είχαμε μάθει στο σχολείο.Δεν τους είχαμε δώσει την απλή οδηγία να παραμείνουν σπίτια τους ή στην πλατεία του χωριού τους.Να μη διασχίσουν το δάσος.Να ακολουθούν τις οδηγίες των υπευθύνων.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Είδα ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει στο γκρεμό! Εκεί, τελείωσε μόνη της»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε από τις φλόγες αλλά έγινε μάρτυρας ενός φρικτού θεάματος. Ενός 13χρονου κοριτσιού που καιγόταν και στον πανικό του να γλιτώσει πήδηξε στο κενό νομίζοντας ότι πέφτει στην θάλασσα. Όμως, το παιδί έπεσε στο γκρεμό και ξεψύχησε εκεί! Μπροστά της. 
Η κα Μαρία Πάτσιου περιγράφει στο newsit.gr όλα όσα είδε και έζησε στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγική πρωταγωνίστρια μια 13χρονη κοπέλα η οποία έχασε δυστυχώς την ζωή της τόσο άδικα. «Όταν βγήκα από την θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και την είδα να πηδάει ένα άτομο που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Να πηδάει γιατί προφανώς δεν έβλεπε αν ήταν θάλασσα κάτω ή τρομοκρατημένη από αυτό που είχε υποστεί που μετά κατάλαβα ότι ήταν και καμένη. Πήγα κοντά της δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως που έφυγα 2 – 2,5 ώρες μετά διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της φαινόντουσαν, μαύρα! Καμμένα. Κα…

Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Μάτι την ώρα που η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο δρόμο της βρισκόταν και η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όπως είπε γλίτωσε στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα η κυρία Παπαρήγα είπε πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο και μποτιλιαρίστηκε, ωστόσο ήταν στο πρώτο κύμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα κατάφεραν. Το επόμενο κύμα ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν και τελικά αναζητώντας διαφυγή, η φωτιά τους πρόλαβε στο χωράφι. Μάλιστα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πως μπροστά από το χωράφι ήταν βράχια και γκρεμός και όπως είπε «όταν κάποιος είναι μίας ηλικίας και βρεθεί σε βράχια είναι δύσκολο». Παράλληλα είπε πως φοβάται ότι θα εντοπιστούν και άλλα θύματα από την πυρκαγιά. eleftherostypos.gr

Aνοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.

Η επίσημη καταγραφή των αγνοουμένων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Audax Cybersecurity θέλοντας όμως να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιούργησε μία ανοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα. Στα hashtags, #MissingPeope#Πυρκαγιά#Μάτι και #Ραφήνασυγκεντρώνονται δικές σας δημοσιεύσεις και εισάγονται στην σχετική πλατφόρμα μαζί με φωτογραφίες για την δημοσιοποίηση τους. Για την πλατφόρμα έχει ενημερωθεί επίσημα η Πυροσβεστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ