Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νίκος Σταυρίδης Αυτό το σκερτσόζικο «γεροντοπαλίκαρο» !!!

Νίκος Σταυρίδης
Αυτό το σκερτσόζικο «γεροντοπαλίκαρο»  !!!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Άλλοτε ως γεροντοπαλίκαρο, κάποτε ως ξιπασμένος με τα κοριτσόπουλα εξηντά-ρης, ενίοτε ως επιπόλαιος ανύπαντρος μεγαλεπιχειρηματίας, που σκορπούσε απερίσκεπτα στα μπουζούκια τα λεφτά του, ο Νίκος Σταυρίδης υπήρξε ένας μεγάλος έλληνας κωμικός, που αποτύπωσε αδρά το  καλλιτεχνικό του στίγμα του στην καρδιά μας. Στα δίσεκτα χρόνια των μεταπολεμικών μας δεκαετιών, που τα σκίαζαν οι οικονομικές δυσπλασίες, ο σπουδαίος κωμικός μας πρόσφερε άφθονο γέλιο και αποτέλεσε την ηθική απαντοχή για πολλούς βασανισμένους απο την φτώχεια Έλληνες, που στην ανεπανάληπτη φιγούρα του, διασκέδαζαν και ξέχναγαν τα προβλήματά τους. 

Ο Νίκος Σταυρίδης δεν ευτύχησε να έχει στην καριέρα του δόκιμες θεατρικές σπουδές, που θα τον όπλιζαν με το προβλεπόμενο θεωρητικό οπλοστάσιο. Έτσι με μόνα εφόδια το έμφυτο ταλέντο του, την ισχυρή του θέληση, αλλά και την ακατάβλητη αγάπη του για την κωμωδία, που για αυτόν ήταν βίωμα ζωής, ξεκίνησε την μακρά καλλιτεχική του πορεία, για να αναδειχθεί σε έναν απο τος κορυφαίους κωμικούς μας. Ο μεγάλος μας κωμικός είδε το φως της ζωής, στο βαθύ της Σάμου το 1910. Και ήταν απο την παιδική του κιόλας ηλικία, έκδηλα τα αξιόλογα καλλιτεχνικά του τάλαντα. Μάλιστα το 1929 θα κάνει πρόβα τζενεράλε στην καλλιτεχνική του διαδρομή, ανεβαίνοντας στο παλκοσένικο στην παράσταση «Λοβιτούρα». Όμως δεν ήταν ελπιδοφόρα η συνέχεια.Θα αποζητήσει το μεροκάματο για να ζήσει, χτυπώντας την πόρτα σε διάφορα θέατρα, λειτουργώντας αρχικά σαν τραγουδιστής. Αλλά επι ματαίω. Μάλιστα η «αποτυχία» του σε ένα νούμερο που τον έβαλαν να παίξει στο θέατρο «Έντεν» του Θησείου, με την κραταιά τότε Κούλα Γκιουζέπε, θα τον οδηγήσει στην απελπισία. Απογοητευνένος πίνει ένα μπουκάλι ούζο και παίρνει τον δρόμο για την Ακρόπολη, προκειμένου να αυτοκτονήσει. Ωστόσο το αλκοόλ, θα τον κάνει να «ξεχάσει» και έτσι διεσώθη η ζωή του.

Γύρω στα 1939 ωστόσο, ο Νίκος Σταυρίδης κάνει πιο συστηματικά την εμφάνισή του στα θεατρικά σχήματα της εποχής και κατορθώνει μετά απο κάποιες καλές εμφανίσεις του, να εδραιωθεί και να «μπεί» στο σανίδι. Καταπιάνεται αρχικά με την οπερέτα που τότε «σαρώνει» τον καλλιτεχνικό χώρο και εν συνεχεία με την επιθεώρηση, που επίσης γνωρίζει μέρες δόξης λαμπρές. Όμως μέσα απο αυτό το μαχητικό και επιτυχημένο θεατρικό του άνοιγμα, έχει αρχίσει να ανατέλει το άστρο του Νίκου Σταυρίδη. Έτσι δημιουργώντας θεατρικά σχήματα με τους επίσης επιτυχημένους μας κωμικούς Ρένα Βλαχοπούλου, αδελφές Καλουτά, Τάκη Μηλιάδη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Μαρίκα Νέζερ κ.α. και για μια δεκεπανταετία ήτοι 1942-1958, κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και αναγνωρίζεται απο το θεατόφιλο κοινό, ως ένας απο τους καλύτερους κωμικούς μας. Περί τις 100 θατρικές παραστάσεις, είναι η αποκομιδή της εργώδους παρουσίας του Νίκου Σταυρίδη αυτό το διάστημα, στις οποίες προεξάρχουν οι «Εκατό χιλιάδες δολάρια», «Δέκα μέρες στο Παρίσι», «Η αυτού εξοχότης...εγώ», «Ο Ηλίας του 16-ου» κ.α.

Αν και κατ΄εξοχήν θεατρικός κωμικός ο Νίκος Σταυρίδης, έστω και με χρονική υστέρηση, θα αφήσει αδρά το καλλιτεχνικό αποτύπωμά του και στην μεγάλη οθόνη. Θα παίξει και θα πρωταγωνιστήσει σε πλήθος κινηματογραφικών μας ταινιών, προσφέροντας άφθονο γέλιο, που θα καταγραφούν στα διαμάντια του ασπρόμαυρου κινηματογράφου μας. Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση θα κάνει το 1950, στην ταινία της Φίνος Φίλμ «Έλα στο θείο» και μέχρι το 1972, θα συμμετάσχει σε πάνω απο 120 ταινίες. Μεταξύ αυτών που θεωρούνται ατίμητο ηθικό κεφάλαιο για την μεγάλη μας οθόνη, προεξάρχουν οι : «Οι παπατζήδες» (1954), «Μπαρμπαγιάννης ο κανατάς» (1957), «Η ωραία των Αθηνών» (1954), «Γραφείο συνοικεσίων» (1956), «Η φτώχεια θέλει καλοπέραση», (1958), «Τα κίτρινα γάντια» (1960), «Σταμάτης και Γρηγόρης» (1962), «Η Αθήνα την νύχτα» (1962), «Η χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα» (1960), «Ο αδελφός μου ο τροχονόμος» (1963), «Κορόϊδο γαμπρέ» (1962), «Ζητείται τίμιος» (1963), «Ξύπνα καημένε Περικλή» (1969), «Ψυχραιμία Ναπολέων» (1968), «Ο άνθρωπος ρολόϊ» (1972) κ.α.

Αν διακρίθηκε όμως για το ακατάβλητο καλλιτεχνικό του τάλαντο στην κωμωδία ο Νίκος Σταυρίδης, ξεχώρισε και για το ευγενές κοινωνικό του ήθος. Απλός, προσηνής και μακριά απο τα σταριλίκια της εποχής του, έδινε τον τόνο του ωραίου και καλωσυνάτου ανθρώπου. Προτιμούσε να απολαμβάνει τις συμμετοχές του, παρακολουθώντας σαν απλός θεατής τις ταινίες του σε θερινά σινεμά, παρά να πηγαίνει στις επίσημες και μεγαλοπρεπείς πρεμιέρες. Ενω απο τις μεγάλες του αγάπες αποτελούσε η ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς, την οποία αδιαλείπτως παρακολουθούσε. Πλήρης δόξης και ημερών, απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Σάμο, στις 12 Δεκεμβρίου 1987 και στις 14 Δεκεμβρίου κηδεύτηκε στην Κηφισιά. Ήταν τελικά ένας λαμπρός κωμικός μας, αυτός ο ξεχωριστός Σαμιώτης που με το «πονηρό», αλλά γεμάτο καλωσύνη ύφος του έλεγε την ατάκα «Χε, χε, ο φίλος μου ο Νικολάκης απο την Αμαλιάδα» !!! και δονούσε τις καρδιές μας απο γέλιο... Το παρόν κείμενό μας έχει δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά πολιτιστικού ήθους.

Υ.Γ. Ο πολιτισμός στις οδυνηρές μνημονιακές μέρες μας, είναι τελείως περιθωριοποιημένος από την πολιτεία και υποχρηματοδοτημένος, με τις κεντρικές του δομές να αργοσβήνουν μία, μία. Πέρα από τον ελάχιστο παραπάνω οφειλόμενο φόρο τιμής, στους μεγάλους έλληνες κωμικούς μας, που διαμόρφωσαν το σύγχρονο πνευματικό ήθος του ελληνικού λαού και τον στήριξαν ηθικά στις δίσεκτες μεταπολεμικές μας δεκαετίες, που τις σκίαζαν οι οικονομικές στρεβλώσεις και οι κοινωνικές δυσπλασίες, οφείλουμε σήμερα ως πολιτεία με σοβαρότητα και ευθύνη, να καταστρώσουμε ένα κεντρικό Master Plan για τον πολιτισμό, που συνυφαίνοντας αρμονικά, τις αρχαιότητες, την πολιτισμική κληρονομιά και το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, σε κάθε γωνιά της ελληνικές περιφέρειας, θα δώσει ώθηση στην εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Είδα ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει στο γκρεμό! Εκεί, τελείωσε μόνη της»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε από τις φλόγες αλλά έγινε μάρτυρας ενός φρικτού θεάματος. Ενός 13χρονου κοριτσιού που καιγόταν και στον πανικό του να γλιτώσει πήδηξε στο κενό νομίζοντας ότι πέφτει στην θάλασσα. Όμως, το παιδί έπεσε στο γκρεμό και ξεψύχησε εκεί! Μπροστά της. 
Η κα Μαρία Πάτσιου περιγράφει στο newsit.gr όλα όσα είδε και έζησε στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγική πρωταγωνίστρια μια 13χρονη κοπέλα η οποία έχασε δυστυχώς την ζωή της τόσο άδικα. «Όταν βγήκα από την θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και την είδα να πηδάει ένα άτομο που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Να πηδάει γιατί προφανώς δεν έβλεπε αν ήταν θάλασσα κάτω ή τρομοκρατημένη από αυτό που είχε υποστεί που μετά κατάλαβα ότι ήταν και καμένη. Πήγα κοντά της δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως που έφυγα 2 – 2,5 ώρες μετά διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της φαινόντουσαν, μαύρα! Καμμένα. Κα…

Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Μάτι την ώρα που η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο δρόμο της βρισκόταν και η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όπως είπε γλίτωσε στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα η κυρία Παπαρήγα είπε πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο και μποτιλιαρίστηκε, ωστόσο ήταν στο πρώτο κύμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα κατάφεραν. Το επόμενο κύμα ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν και τελικά αναζητώντας διαφυγή, η φωτιά τους πρόλαβε στο χωράφι. Μάλιστα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πως μπροστά από το χωράφι ήταν βράχια και γκρεμός και όπως είπε «όταν κάποιος είναι μίας ηλικίας και βρεθεί σε βράχια είναι δύσκολο». Παράλληλα είπε πως φοβάται ότι θα εντοπιστούν και άλλα θύματα από την πυρκαγιά. eleftherostypos.gr

Aνοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.

Η επίσημη καταγραφή των αγνοουμένων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Audax Cybersecurity θέλοντας όμως να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιούργησε μία ανοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα. Στα hashtags, #MissingPeope#Πυρκαγιά#Μάτι και #Ραφήνασυγκεντρώνονται δικές σας δημοσιεύσεις και εισάγονται στην σχετική πλατφόρμα μαζί με φωτογραφίες για την δημοσιοποίηση τους. Για την πλατφόρμα έχει ενημερωθεί επίσημα η Πυροσβεστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ