Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ιταλική δίνη του Αλέξη Τσίπρα !

Η ιταλική δίνη του Αλέξη Τσίπρα !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η περιπέτεια της αστάθειας που διήλθε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετ την διαφαινόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος το 2010-12 και την ακόλουθη διάσωσή της, όπως και οι αλήστου μνήμης ζουρνάδες των Τσίπρα – Βαρουφάκη το 2015, φαίνεται να αναβιώνουν ξανά, με την σημερινή πολιτική αστάθεια των πέντε αστέρων στην Ιταλία. Κατά μείζονα λόγο που η Ιταλία είναι πολλαπλάσιο μέγεθος της Ελλάδος, με την οικονομία της να αντιστοιχεί στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με δημόσιο χρέος επταπλάσιο της Ελλάδος, που εγγίζει τα 2,4 τρις, σημαντικό τμήμα του οποίου – 26% προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες και με οικονομικό μέγεθος δεκαπλάσιο της Ελλάδος. Απόρροια της ασταθούς αυτής κατάστασης στην Ιταλία, που ενδέχεται να επιδεινωθεί αν οι καινούριες εκλογές βγάλουν δυναμωμένα τα αντιευρωπαϊκά κόμματα, είναι η νευρική αντίδραση των διεθνών αγορών, με τις παρεπόμενες καταστρεπτικές συνέπειες στις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης. Ήδη τις τελευταίες μέρες υπήρξε άνοδος των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων !

Ωστόσο μια ενδεχόμενη αποδόμηση των ιταλικών τραπεζών, με την μαζική αφαίμαξη κεφαλαίων προεκλογικά όπως συνέβη στην Ελλάδα, είτε με την αυτονόητη αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της την επαύριο, θα συνιστούσε δυναμίτη στα θεμέλια της ευρωπαϊκής ένωσης. Κάτι που εξωθεί σήμερα τις ηγεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών, να είναι πολύ επιφυλακτικές έναντι αυτών των εξελίξεων και να αναμένουν τα χειρότερα. Με αυτά τα ενδεχόμενα οι προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα για αβασάνιστη έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018 και μια γενναία μείωση του ελληνικού χρέους από τους Γερμανούς, αποδείχνονται έωλες. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι οι δανειστές της Ελλάδος, με τις παραπάνω οδυνηρές ιταλικές εξελίξεις, δεν θα φανούν γενναιόδωροι. Τουναντίον ! Γιατί μπροστά τους σταθμίζουν, τα αναμενόμενα ιταλικά χειρότερα.

Με αυτά τα δεδομένα είναι πολιτικά παράλογο και επικίνδυνο, η κυβέρνηση να αρνείται εμμανώς για ψηφοθηρικούς και επικοινωνιακούς λόγους, την προσφερόμενη γραμμή προληπτικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας, έναντι μιας συντονισμένης κερδοσκοπικής επίθεσης, έναντι των ελληνικών ομολόγων. Έτσι είναι πιθανό αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιμείνει στα πολιτικά της τερτίπια, να ξαναζήσουμε – δούμε και πάλι στην Ελλάδα, την τραγική παράσταση – ιλαροτραγωδία του 2015 ! Ήτοι η εξουσιολαγνεία του Αλέξη Τσίπρα, να εξωθήσει την χώρα σε ανικανότητα δανεισμού ένεκα των υψηλών επιτοκίων, με τραγικό παρεπόμενο τον εξαναγκασμό υπογραφής νέου μνημονίου, ή πολύ χειρότερα σε έξοδο από το ευρώ ! Όμως και με αυτονόητη αυτή την φορά, αδυναμία κωλοτούμπας …, με ότι τραγικό μπορεί να σημαίνει για τον τόπο. Φαίνεται πως η δίνη της ιταλικής οικονομίας, είναι και τραγική δίνη, για τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί η ζωή δυστυχώς από παλιά, τους πονηρούς τους «εκδικείται» !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Είδα ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει στο γκρεμό! Εκεί, τελείωσε μόνη της»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε από τις φλόγες αλλά έγινε μάρτυρας ενός φρικτού θεάματος. Ενός 13χρονου κοριτσιού που καιγόταν και στον πανικό του να γλιτώσει πήδηξε στο κενό νομίζοντας ότι πέφτει στην θάλασσα. Όμως, το παιδί έπεσε στο γκρεμό και ξεψύχησε εκεί! Μπροστά της. 
Η κα Μαρία Πάτσιου περιγράφει στο newsit.gr όλα όσα είδε και έζησε στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγική πρωταγωνίστρια μια 13χρονη κοπέλα η οποία έχασε δυστυχώς την ζωή της τόσο άδικα. «Όταν βγήκα από την θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και την είδα να πηδάει ένα άτομο που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Να πηδάει γιατί προφανώς δεν έβλεπε αν ήταν θάλασσα κάτω ή τρομοκρατημένη από αυτό που είχε υποστεί που μετά κατάλαβα ότι ήταν και καμένη. Πήγα κοντά της δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως που έφυγα 2 – 2,5 ώρες μετά διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της φαινόντουσαν, μαύρα! Καμμένα. Κα…

Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Μάτι την ώρα που η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο δρόμο της βρισκόταν και η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όπως είπε γλίτωσε στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα η κυρία Παπαρήγα είπε πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο και μποτιλιαρίστηκε, ωστόσο ήταν στο πρώτο κύμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα κατάφεραν. Το επόμενο κύμα ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν και τελικά αναζητώντας διαφυγή, η φωτιά τους πρόλαβε στο χωράφι. Μάλιστα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πως μπροστά από το χωράφι ήταν βράχια και γκρεμός και όπως είπε «όταν κάποιος είναι μίας ηλικίας και βρεθεί σε βράχια είναι δύσκολο». Παράλληλα είπε πως φοβάται ότι θα εντοπιστούν και άλλα θύματα από την πυρκαγιά. eleftherostypos.gr

Aνοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.

Η επίσημη καταγραφή των αγνοουμένων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Audax Cybersecurity θέλοντας όμως να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιούργησε μία ανοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα. Στα hashtags, #MissingPeope#Πυρκαγιά#Μάτι και #Ραφήνασυγκεντρώνονται δικές σας δημοσιεύσεις και εισάγονται στην σχετική πλατφόρμα μαζί με φωτογραφίες για την δημοσιοποίηση τους. Για την πλατφόρμα έχει ενημερωθεί επίσημα η Πυροσβεστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ