Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πρώτη λευτεριά …. Ιστορία της Βορείου Ηπείρου (Μέρος 12-ο)

Η πρώτη λευτεριά ….  Ιστορία της Βορείου Ηπείρου (Μέρος 12-ο)

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Άσβεστος υπήρξε  ο πόθος της ελευθερίας στους ανυπόταχτος Βορειοηπειρώτες. Με κάθε τρόπο και σε κάθε πρόσφορη ευκαιρία εργάζονταν άοκνα για την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Αφότου έλαβε λοιπόν χώρα η ανοικοδόμηση και η ανασυγκρότηση του απελεύθερου από τους Οθωμανούς ελληνικού κράτους, οι βορειοηπειρώτες πάλευαν διαρκώς για την ελευθερία τους. Στα 1854 ξέσπασε η επανάσταση στα χωριά του Ραδοβιζίου Άρτας, η οποία επεκτάθηκε μέχρι το Αργυρόκαστρο. Πάραυτα κατεπνίγη μέσα στο αίμα. Λίγα χρόνια αργότερα το 1878 και με εστία το Λυκούρσι των Αγίων Σαράντα, εκδηλώθηκε μια νέα επανάσταση την οποία επίσης οι Τούρκοι κατέπνιξαν στο αίμα κατασφάζοντας όλον τον πληθυσμό και παραδίδοντας στην φωτιά όλα τα χωριά της μαρτυρικής περιοχής των Αγίων Σαράντα. Για  μιαν ακόμα φορά οι Βορειοηπειρώτες κατέβαλαν βαρύ φόρο αίματος, για να ανακτήσουν την ελευθερία τους. Αλλά προφανώς κανένα αντίμετρο θανάτου από τους Τούρκους, δεν μπορεί να υποστείλει την απελευθερωτική τους ορμή. 

Καθώς λοιπόν ρίχνονται τα σπέρματα για τον μακεδονικό αγώνα και ιδρύεται η «Μακεδονική Εταιρεία» με πρωτεργάτες τον εκδότη του «ΕΜΠΡΟΣ» Δημήτρη Καλαποθάκη, τον Παύλο Μελά και άλλους φλογισμένους πατριώτες, ιδρύεται και η «Ηπειρωτική Εταιρεία» με πρωτεργάτες τον Σπύρο Μήλιο από την Χειμάρρα, τον Παναγιώτη Δαγκλή από την Νιβίτσα των Αγίων Σαράντα και άλλους αδούλωτους Βορειοηπειρώτες, που συγκροτούν μέτωπο για την απελευθέρωση της τιμημένης βορειοηπειρωτικής γής. Παραθέτουμε εδώ και τον όρκο των Μελών της «Ηπειρωτικής Εταιρίας» της οποίας ηγείτο ο Σπύρος Μήλιος : «Ορκίζομαι επί του ιερού ευαγγελίου, εις το όνομα της μίας και αδιαιρέτου και ομοουσίου Αγίας Τριάδος, ότι θέλω χύσει και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου, προς απελευθέρωσιν της φιλτάτης μου πατρίδος Ηπείρου όταν διαταχθώ πρός τούτο, και ότι θέλω τηρήσει απόλυτον εχεμύθειαν περί του σκοπού και του έργου της εταιρείας, εν ή δε περιπτώσει φανώ επίορκος να υφίσταμαι τας συνεπείας του περί ποινών μυστικού άρθρου και να είμαι επικατάρατος». Έτσι η έκσπαση των βαλκανικών πολέμων, τους βρίσκει έτοιμους για δράση. Με οργανωτικό νού τον φωτισμένο και μαχητικό Σπύρο Μήλιο, οι Χειμαρριώτες επαναστατούν πρώτοι στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου και κατορθώνουν μόνοι τους χωρίς την συνδρομή του ελληνικού στρατού, να απελευθερώσουν την ιστορική Χειμάρρα στις 5 Νοεμβρίου του 1912. Την ίδια χρονική περίοδο ο ελληνικός στρατός γνωρίζοντας, μέρες ανείπωτης δόξης, προελαύνει και απελευθερώνει μία-μία τις πόλεις της Μακεδονίας. Ήδη στις 12 Οκτωβρίου του 1912 έχει απελευθερώσει την Πρέβεζα και την Κοζάνη, στις 6 Νοεμβρίου του 1912 την Φλώρινα, στις 14 Νοεμβρίου 1912 την Καστοριά και την ιστορική 7-η  Δεκεμβρίου 1912 απελευθερώνει την μαρτυρική Κορυτσά. 

Ο άνεμος ελευθερίας πνέει πλέον στα άγια χώματα της Β. Ηπείρου. Λίγο αργότερα στις 21 Φεβρουαρίου 1913 ο διάδοχος Κωνσταντίνος εισέρχεται θριαμβευτής και απελευθερώνει τα Ιωάννινα. Και μόλις σε λίγες μέρες αργότερα, σε μια ιστορική προέλαση, ο ελληνικός στρατός καθιστώντας πραγματικότητα το όραμα του Πατροκοσμά του Αιτωλού, απελευθερώνει μια προς μία όλες τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου. Στις 23 Φεβρουαρίου του 1913 ελευθερώνεται το Λεσκοβίκι, στις 27 Φεβρουαρίου του 1913  ελεύθερη η Πρεμετή, στις 3 Μαρτίου 1913 ελεύθερες οι Αργυρόκαστρο, Κλεισούρα, Δέλβινο, και στις 4 Μαρτίου 1913 ελεύθεροι οι Άγιοι Σαράντα και το Τεπελένι. Ακάθεκτος στην προέλασή του ο ένδοξος ελληνικός στρατός, ήταν έτοιμος να απελευθερώσει και τον Αυλώνα και μόνον η απροκάλυπτη ιταλική παρέμβαση, με την ακόλουθη απειλή της Ελλάδος, απέτρεψε  το γεγονός αυτό.

Είχαν μεσολαβήσει 5 αιώνες «βαριάς και απαραδειγμάτιστης δουλείας» και να που τώρα ο άνεμος της ελευθερίας, φυσούσε στην μαρτυρική ελληνική γη της Βορείου Ηπείρου !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
   

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Είδα ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει στο γκρεμό! Εκεί, τελείωσε μόνη της»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε από τις φλόγες αλλά έγινε μάρτυρας ενός φρικτού θεάματος. Ενός 13χρονου κοριτσιού που καιγόταν και στον πανικό του να γλιτώσει πήδηξε στο κενό νομίζοντας ότι πέφτει στην θάλασσα. Όμως, το παιδί έπεσε στο γκρεμό και ξεψύχησε εκεί! Μπροστά της. 
Η κα Μαρία Πάτσιου περιγράφει στο newsit.gr όλα όσα είδε και έζησε στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγική πρωταγωνίστρια μια 13χρονη κοπέλα η οποία έχασε δυστυχώς την ζωή της τόσο άδικα. «Όταν βγήκα από την θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και την είδα να πηδάει ένα άτομο που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Να πηδάει γιατί προφανώς δεν έβλεπε αν ήταν θάλασσα κάτω ή τρομοκρατημένη από αυτό που είχε υποστεί που μετά κατάλαβα ότι ήταν και καμένη. Πήγα κοντά της δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως που έφυγα 2 – 2,5 ώρες μετά διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της φαινόντουσαν, μαύρα! Καμμένα. Κα…

Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Μάτι την ώρα που η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο δρόμο της βρισκόταν και η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όπως είπε γλίτωσε στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα η κυρία Παπαρήγα είπε πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο και μποτιλιαρίστηκε, ωστόσο ήταν στο πρώτο κύμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα κατάφεραν. Το επόμενο κύμα ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν και τελικά αναζητώντας διαφυγή, η φωτιά τους πρόλαβε στο χωράφι. Μάλιστα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πως μπροστά από το χωράφι ήταν βράχια και γκρεμός και όπως είπε «όταν κάποιος είναι μίας ηλικίας και βρεθεί σε βράχια είναι δύσκολο». Παράλληλα είπε πως φοβάται ότι θα εντοπιστούν και άλλα θύματα από την πυρκαγιά. eleftherostypos.gr

Aνοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.

Η επίσημη καταγραφή των αγνοουμένων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Audax Cybersecurity θέλοντας όμως να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιούργησε μία ανοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα. Στα hashtags, #MissingPeope#Πυρκαγιά#Μάτι και #Ραφήνασυγκεντρώνονται δικές σας δημοσιεύσεις και εισάγονται στην σχετική πλατφόρμα μαζί με φωτογραφίες για την δημοσιοποίηση τους. Για την πλατφόρμα έχει ενημερωθεί επίσημα η Πυροσβεστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ