Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άφατη συγκίνηση, για την εορτή του Αγίου Πνεύματος, στην Αγία Τριάδα Αμπελοκήπων !

Άφατη συγκίνηση, για την εορτή του Αγίου Πνεύματος, στην Αγία Τριάδα Αμπελοκήπων !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την πάνδημη συμμετοχή του πολυπληθούς λαού, του 7-ου Διαμερίσματος των Αθηνών- Αμπελοκήπων, που είναι το μεγαλύτερο Διαμέρισμα της πόλης, αλλά και άφατη συγκίνηση για τον ηθικό συμβολισμό της κορυφαίας εορτής της Ορθοδοξίας μας, εορτάστηκε το Άγιο Πνεύμα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας Αμπελοκήπων. Σύσσωμος ο λαός των Αμπελοκήπων δόνησε στην κυριολεξία με την καταιγιστική παρουσία του την Λεωφόρο Κηφισίας και προσέδωσε ένα μοναδικό τόνο, στην ξεχωριστή αυτή ημέρα της εκκλησίας μας. Άλλωστε την μεγίστη ηθική συμβολή του Αγίου Πνεύματος, ως ξεχωριστού και αναπόσπαστου τμήματος της Αγίας Τριάδας, εμφατικά τονίζει το σύμβολο της πίστεώς μας, ήτοι : «Και εις το Πνεύμα το Άγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμε-νον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των προφητών».

Του πανηγυρικού εσπερινού της αποδόσεως, χοροστάστησε ο σεπτός Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Συμεών Βολιώτης, συνεπικουρούμενος από τους ιερείς του ναού κ.κ.  Λεβέντη Σεραφείμ,  Φεργαδιώτη Χριστόδουλο  και Ραμιώτη Κωνσταντίνο, αλλά και πλήθος άλλων ιερέων, που με ευλάβεια προσήλθαν για να τιμήσουν την εορτή του Αγίου Πνεύματος. Συγκινητικός στον σύντομο λόγο που απηύθυνε στους πιστούς ο εμπνευσμένος Επίσκοπος κ-ος Συμέων, γεραίροντας το ήθος του Αγίου Πνεύματος στην ορθόδοξη εκκλησία μας, αλλά και τονίζοντας εμφατικά, την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε όλοι οι πιστοί με τον ενάρετο βίο μας, για να λάβουμε την ευλογία και την ηθική αρωγή του Αγίου Πνεύματος στην ζωή μας. Χρειάζεται κόπος και πόνος στην ζωή μας, για να κατακτήσουμε την ευλογία του αγίου πνεύματος. Με παραστατική ενέργεια ο ευγενής επίσκοπος κ-ος Συμεών, παρέθεσε τον ευσύνοπτο, αλλά και τόσο επιγραμματικό λόγο των ασκητών της εκκλησίας μας, για την χάρη του αγίου πνεύματος, ήτοι «δώσας αίμα, λάβεις πνεύμα»,  που μας υπομνίζουν αλληγορικά, ότι πρέπει να δώσουμε το αίμα της θυσίας μας, το αίμα της καρδιάς μας, το αίμα της επίπονης προσπάθειάς μας, για να λάβουμε την ευλογία και την χάρη του αγίου πνεύματος στην ζωή μας. Είναι μια ηθική κατάκτηση, που απαιτεί πόνους και θυσίες και επιτυγχάνεται όχι ακοπίαστα. 

Με το πέρας της λειτουργίας επακολούθησε περιφορά της ιεράς εικόνος της Αγίας Τριάδος, στους περιμετρικούς του ναού δρόμους της Κηφισίας, υπο τους γλυκύτατους παιάνες της Φιλαρμονικής , που γονιμοποίησε την λαμπρή ατμόσφαιρα της εορτής, με τις πολύχρωμες αισθητικά νότες της. Κατάφορτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων, έραιναν με μύρα και ροδοπέταλα την σεπτή εικόνα της Αγίας Τριάδος, για να εκφράσουν την άχραντη ευλάβειά τους στο Άγιον Πνεύμα και να αρδεύσουν ευλογία και ηθικές δυνάμεις, στους σκληρούς και αναθεωρητικούς καιρούς που διάγουμε. Εικόνες διάστικτες από την ηθική μεγαλοσύνη του ελληνικού λαού, που σε πείθουν έμπρακτα, ότι όσο οι έλληνες θα αρδεύουν δυνάμεις, από την βρυσομάνα πηγή της Ορθοδοξίας, που πάντοτε αποτέλεσε την τιμαλφή μήτρα του ελληνισμού, αυτός ο φοβερός τρόπος του «σκέπτεσθαι και του αισθάνεσθαι , που λέγεται ελληνισμός», δεν θα σβήσει ποτέ !

Με την επάνοδο στην εκκλησία, ο επίσκοπος κ-ος Συμεών, αφού διεβίβασε το νοηματισμένο από τις αξίες της ορθοδοξίας μας μήνυμα του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, που καλούσε τους πιστούς, με την αρωγή και την ευλογία του εορτάζοντος Αγίου Πνεύματος, να κραταιώσουν την πίστη τους και να σφυρηλατήσουν την ηθική τους ενότητα μέσα στους άχραντους κόλπους της εκκλησίας μας, ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και η ευλογία του Αγίου Πνεύματος, να τους χαρίζει υγεία και να λαμπρύνει τη ζωή τους. Στην αντιφώνησή του ο αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού, κ-ος Σεραφείμ Λεβέντης, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο κ-ο Συμεών για την τιμή που έκανε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος να χοροστατήσει, το χριστεπώνυμο πλήθος για την ευλαβική παρουσία του, τις εθελόντριες, τους εθελοντές του ναού και το φιλόπτωχο ταμείο, για την αγόγγυστη συμβολή τους στην άρτια υλοποίηση της ιεράς πανηγύρεως, την Φιλαρμονική για τα χαρμόσυνα μηνύματα που σκόρπισε με το ωραίο ηχόχρωμά της, αλλά και την ελληνική αστυνομία, για την άψογη τήρηση των μέτρων τάξης.

Δυναμικά παρόντες και εμείς στην σεπτή εορτή, για να τιμήσουμε το Άγιο Πνεύμα και να αρδεύσουμε ηθική δύναμη και ευλογία, στις δίσεκτες και άστατες μέρες που ζούμε. Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι και το Άγιο Πνεύμα, να σκέπει τις οικογένειές σας και να σας χαρίζει υγεία και ηθική ευημερία. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Είδα ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει στο γκρεμό! Εκεί, τελείωσε μόνη της»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε από τις φλόγες αλλά έγινε μάρτυρας ενός φρικτού θεάματος. Ενός 13χρονου κοριτσιού που καιγόταν και στον πανικό του να γλιτώσει πήδηξε στο κενό νομίζοντας ότι πέφτει στην θάλασσα. Όμως, το παιδί έπεσε στο γκρεμό και ξεψύχησε εκεί! Μπροστά της. 
Η κα Μαρία Πάτσιου περιγράφει στο newsit.gr όλα όσα είδε και έζησε στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγική πρωταγωνίστρια μια 13χρονη κοπέλα η οποία έχασε δυστυχώς την ζωή της τόσο άδικα. «Όταν βγήκα από την θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και την είδα να πηδάει ένα άτομο που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Να πηδάει γιατί προφανώς δεν έβλεπε αν ήταν θάλασσα κάτω ή τρομοκρατημένη από αυτό που είχε υποστεί που μετά κατάλαβα ότι ήταν και καμένη. Πήγα κοντά της δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως που έφυγα 2 – 2,5 ώρες μετά διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της φαινόντουσαν, μαύρα! Καμμένα. Κα…

Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Μάτι την ώρα που η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο δρόμο της βρισκόταν και η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όπως είπε γλίτωσε στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα η κυρία Παπαρήγα είπε πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο και μποτιλιαρίστηκε, ωστόσο ήταν στο πρώτο κύμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα κατάφεραν. Το επόμενο κύμα ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν και τελικά αναζητώντας διαφυγή, η φωτιά τους πρόλαβε στο χωράφι. Μάλιστα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πως μπροστά από το χωράφι ήταν βράχια και γκρεμός και όπως είπε «όταν κάποιος είναι μίας ηλικίας και βρεθεί σε βράχια είναι δύσκολο». Παράλληλα είπε πως φοβάται ότι θα εντοπιστούν και άλλα θύματα από την πυρκαγιά. eleftherostypos.gr

Aνοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.

Η επίσημη καταγραφή των αγνοουμένων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Audax Cybersecurity θέλοντας όμως να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιούργησε μία ανοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα. Στα hashtags, #MissingPeope#Πυρκαγιά#Μάτι και #Ραφήνασυγκεντρώνονται δικές σας δημοσιεύσεις και εισάγονται στην σχετική πλατφόρμα μαζί με φωτογραφίες για την δημοσιοποίηση τους. Για την πλατφόρμα έχει ενημερωθεί επίσημα η Πυροσβεστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ