Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Τσάκα – τσούκα» πασατέμπο, στην παλιά Αθήνα !!!

«Τσάκα – τσούκα» πασατέμπο, στην παλιά Αθήνα !!!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Βαρυφορτωμένη με μύριες αναμνήσεις στο διάβα του χρόνου, η Πλατεία Συντάγματος της Αθήνας μας. Εκεί έλαβαν χώρα κορυφαία πολιτικά γεγονότα, εκεί η πολιτισμική αναγέννηση της πόλης, σ΄ αυτήν το περίφημο νυφοπάζαρο των δεσποινίδων της «μπέλ επόκ», σ΄ αυτήν όμως και τα θεριακλίδικα καφεδάκια, αλλά και ο στραγαλοπασατέμπος του λαού μας, που στο φιλόξενο χώρο της αποζητούσε την ψυχική του ξεκούραση από τον κάματο της ημέρας και τα προβλήματα της ζωής. Αλησμόνητος στην συνείδηση όλων των Αθηναίων, έχει μείνει ο περίφημος «τσάκα – τσούκας», που πουλούσε στο γραφικό καροτσάκι του, φρέσκο ζεστό πασατέμπο σε χωνάκια και καλοκαβουρδισμένα, λαχταριστά στραγάλια. Ο «τσάκα – τσούκας» παιδιά  φώναζε !!! και έσπευδαν όλοι εναγωνίως να αγοράσουν τον ζεστό πασατέμπο και τα στραγάλια, με τα οποία θα περνούσαν το απόγευμά τους, είτε στο καφενείο του Ζαχαράτου, είτε στα παγκάκια της πλατείας.

Είχεν κείνα τα χρόνια η παρασκευή και η πώληση του πασατέμπου, μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Κάπνιζαν τα ιστορικά καροτσάκια των πασατεμπάδων και των στραγαλατζήδων, σαν φουγάρα τρίκροτων καραβιών, διότι από κάτω από το πάτωμά τους με τον πασατέμπο, είχαν «μαγγάλι» με κάρβουνα, που έκαιγε για να διατηρεί φρέσκο και λαχταριστό το προϊόν. Και σαν σουρούπωνε και το σκοτάδι «σκέπαζε» την πλατεία, τα γραφικά καροτσάκια λούζονταν από το ζεστό φως της ασετιλίνης και δημιουργούσαν στην σειρά καθώς ήταν, μια πανδαισία για μικρούς και μεγάλους στην Πλατεία. Και έφευγαν αμέτρητα τα θρυλικά αυτοσχέδια χωνάκια από εφημερίδα του πασατεμπά, με τον ζεστό και λαχταριστό πασατέμπο, που τα μεσάνυχτα άφηναν βουνά με τα τσόφλια στην πλατεία !

Την ωραία αυτή εικόνα όμως που ΄χε μέσα της και ανθρωπιά, για να στηρίξεις τον στραγαλατζή – βιοπαλαιστή, που είχε να θρέψει με το καροτσάκι του την οικογένειά του, υπεκατάστησε σήμερα ο «βιομηχανικός» πασατέμπος και τα στραγάλια, που πωλούνται σε άψυχα πλαστικά σακουλάκια στα σούπερ – μάρκετς. Εξαφανίστηκαν σχεδόν οι πασατεμπάδες της πλατείας Συντάγματος, που κάποτε έδιναν πνοή και τόνο στην ιστορική πλατεία και μαζί τους και τα αριστοτεχνικά φτιαγμένα από εφημερίδα χωνάκια τους, στα οποία αγόραζε κανείς μικρή η μεγάλη «μερίδα», μετρημένη με την «μεζούρα», ένα μεγάλο φλιτζάνι του καφέ !

Αλλά αντίστοιχη ζήτηση και υψηλή πούληση με τον πασατέμπο, είχαν και τα καλοκαβουρδισμένα στραγάλια, με τα οποία ο κόσμος χόρταινε τις βόλτες του στην Πλατεία, παραδίπλα στο Ζάππειο, αλλά και στο «Πεδίον του Άρεως», που ήδη από την δεκαετία του ΄30 είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε πολυσύχναστη πιάτσα αναψυχής των Αθηναίων. Ωστόσο την τιμητική τους τα στραγάλια και ο πασατέμπος είχαν και στα θερινά τα σινεμά, που καταναλώνονταν με αδηφάγο όρεξη, στις ευχάριστες αυτές οάσεις, στις οποίες οι Αθηναίοι, περνούσαν τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού. Όμως με τα θερινά τα σινεμά και τον πασατέμπο, είναι συνυφασμένη και μια ακόμα ωραία, γλυκιά μνήμη. Καθώς τελείωναν από τους θεατές τα στραγάλια και ο πασατέμπος και δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η προβολή της ταινίας, με ενοχλητική καθυστέρηση, οι πιο «ζόρικοι» από τους θεατές που δεν ανέχονταν την αναμονή, μετασκεύαζαν το χωνάκι από τον πασατέμπο, σε αριστοτεχνική σαΐτα και την πετούσαν με δεξιοτεχνία στο πανί της οθόνης, εκφράζοντας την δυσφορία τους στο θεατρώνη, για την καθυστέρηση ! Μάλιστα σιωπηρά έτσι από τους «ζόρικους» θεατές, εξελίσσονταν και ένας άτυπος διαγωνισμός, με νικητή αυτόν που θα έφτανε την σαΐτα του πιο κοντά στο πανί της οθόνης !!!

Αυτές τις γλυκές αναμνήσεις και ακόμα πιο όμορφες εικόνες, μας αναδίνουν οι λίγοι εναπομείναντες σήμερα πασατεμπάδες στο Σύνταγμα και το Ζάππειο, από μια ωραία εποχή της Αθήνας, που έχει μείνει ανεξάληπτη στις καρδιές και τις συνειδήσεις των παλαιών Αθηναίων. Μα δυστυχώς τα χρόνια πέρασαν και άλλαξαν και η πόλις και οι άνθρωποι …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Είδα ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει στο γκρεμό! Εκεί, τελείωσε μόνη της»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε από τις φλόγες αλλά έγινε μάρτυρας ενός φρικτού θεάματος. Ενός 13χρονου κοριτσιού που καιγόταν και στον πανικό του να γλιτώσει πήδηξε στο κενό νομίζοντας ότι πέφτει στην θάλασσα. Όμως, το παιδί έπεσε στο γκρεμό και ξεψύχησε εκεί! Μπροστά της. 
Η κα Μαρία Πάτσιου περιγράφει στο newsit.gr όλα όσα είδε και έζησε στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγική πρωταγωνίστρια μια 13χρονη κοπέλα η οποία έχασε δυστυχώς την ζωή της τόσο άδικα. «Όταν βγήκα από την θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και την είδα να πηδάει ένα άτομο που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Να πηδάει γιατί προφανώς δεν έβλεπε αν ήταν θάλασσα κάτω ή τρομοκρατημένη από αυτό που είχε υποστεί που μετά κατάλαβα ότι ήταν και καμένη. Πήγα κοντά της δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως που έφυγα 2 – 2,5 ώρες μετά διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της φαινόντουσαν, μαύρα! Καμμένα. Κα…

Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Μάτι την ώρα που η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο δρόμο της βρισκόταν και η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όπως είπε γλίτωσε στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα η κυρία Παπαρήγα είπε πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο και μποτιλιαρίστηκε, ωστόσο ήταν στο πρώτο κύμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα κατάφεραν. Το επόμενο κύμα ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν και τελικά αναζητώντας διαφυγή, η φωτιά τους πρόλαβε στο χωράφι. Μάλιστα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πως μπροστά από το χωράφι ήταν βράχια και γκρεμός και όπως είπε «όταν κάποιος είναι μίας ηλικίας και βρεθεί σε βράχια είναι δύσκολο». Παράλληλα είπε πως φοβάται ότι θα εντοπιστούν και άλλα θύματα από την πυρκαγιά. eleftherostypos.gr

Aνοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.

Η επίσημη καταγραφή των αγνοουμένων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Audax Cybersecurity θέλοντας όμως να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιούργησε μία ανοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα. Στα hashtags, #MissingPeope#Πυρκαγιά#Μάτι και #Ραφήνασυγκεντρώνονται δικές σας δημοσιεύσεις και εισάγονται στην σχετική πλατφόρμα μαζί με φωτογραφίες για την δημοσιοποίηση τους. Για την πλατφόρμα έχει ενημερωθεί επίσημα η Πυροσβεστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ