Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομου Παπαθανασίου !

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομου Παπαθανασίου !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με άφατη ηθική κατάνυξη, βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, αλλά και την καθολική συμμετοχή  πλήθους κόσμου, από το φάσμα των γραμμάτων, του πολιτισμού, της δικαιοσύνης, αλλά και κατοίκων της ιστορικής Μάνης, που πάντα πρωτοστάτησε στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, έλαβε χώρα το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, στον Μητροπολιτικό ναό των Αθηνών, η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Μάνης κ-ου Χρυσόστομου Παπαθανασίου. Ήταν όλοι εκεί με άφατη αγάπη και ευλάβεια για να τιμήσουν τον έξοχο θεολογικό μας άνδρα κ-ο Χρυσόστομο Παπαθανασίου, που εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες διακονεί τον λόγο του θεού και τα χριστιανικά γράμματα. Με απαρασάλευτη πίστη και ανένδοτη προσήλωση στην Ορθοδοξία και έχοντας παραγάγει ένα οιστρηλατημένο θεολογικό έργο, που πέρα από την χριστιανική διακονία, περιλαμβάνει και μια ογκωδέστατη θεολογική συγγραφική παραγωγή. Αλλά αείποτε στην μέχρι σήμερα εμπνευσμένη θεολογική του παρουσία, αυτή ήταν η ηθική σφραγίδα του έξοχου Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομου Παπαθανασίου.


Στην μεγαλοπρεπή και διάστικτη από την αγάπη του κόσμου και την συντριπτική συμμετοχή ανθρώπων της Ορθοδοξίας, της δικαιοσύνης και του πολιτισμού, τελετή χειροτονίας του κ-ου Χρυσοστόμου, προεξήρχε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ, Ιερώνυμος, συλλειτούργούντων των σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Καρυστίας κ. Σεραφείμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωροθέου, Αιτωλίας κ. Κοσμά, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Ιλίου κ. Αθηναγόρου, Θηβών κ. Γεωργίου, Μεσογαίας κ. Νικολάου, Λαγκαδά κ. Ιωάννου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ύδρας κ. Εφραίμ, Αργολίδος Νεκταρίου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Χίου Μάρκου, Θερμοπυλών κ. Ιωάννου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Φιλίππων κ. Στεφάνου και των Θεοφ. Επισκόπων Σαλώνων κ. Αντωνίου, Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Θεοφ. Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντος.


Με πατρικην αγάπη και ηθική φιλότητα, ο αρχιεπίσκπος κ.κ. Ιερώνυμος, απηύθυνε τον συγχαρητήριο λόγο του, για την άξια και πολυμερή μέχρι σήμερα και θεολογική παρουσία και προσφορά του κ-ου Χρυσοστόμου στην ελλαδική εκκλησία και του ευχήθηκε με αμείωτη ηθική ένταση, να συνεχίσει απρόσκοπτα, να διακονεί την αγάπη του Χριστού, αλλά και την έξοχη πνευματική του παραγωγή στα θεολογικά μας γράμματα. Και κατάφορτος από συγκίνηση, ανταπάντησε ο νέος Μητροπολίτης Μάνης κ-ος Χρυσόστομος στα έμπλεα αγάπης λόγια του κ-ου Ιερωνύμου, ευχαριστώντας τον για την ηθική γενναιοδωρία που πάντα τον περιέβαλε, την εμπιστοσύνη και την τιμή που του απηύθυνε, τοποθετώντας τον κ-ο Χρυσόστομο, Διευθυντή του Αρχιεπισκοπικού του Γραφείου, αλλά και την εν γένει πατρική στοργή, με την οποία διαρκώς τον περιέβαλλε.

Έμπλεη από συγκίνηση η οικογένεια του κ-ου Χρυσοστόμου στην τελετή και ειδικότερα ο αδελφός του, που ξέσπασε σε λυγμούς, για την υπερτάτη ηθική τιμή που αξιώθηκε η οικογένεια τους, να αναδείξει έναν εκ ων κορυφαίων της ελλαδικής εκκλησίας. Ενώ ξεχωριστό ηθικό χρώμα έδωσαν στην ωραία χριστιανική εορτή, τα πολιτιστικά σωματεία της Μάνης, που παρίσταντο με τις παραδοσιακές στολές τους στην Μητρόπολη και δονούσαν την τελετή, με ην ιαχή «άξιος», «άξιος» !!! Και πράγματι άξιος, ο σπουδαίος θεολογικός μας άνδρας κ-ος Χρυσόστομος Παπαθανασίου, που έχει αποτυπώσει αδρά τον ηθικό του σφραγιδόλιθο στο γίγνεσθαι της Ορθοδοξίας μας. Ο κ-ος Παπαθανασίου με την αποπεράτωση των σπουδών του στην Θεολογική Αθηνών, πραγματοποίησε εξαιρετικές σπουδές στο Παρίσι και την Γενεύη. Εν συνεχεία ακαταπόνητος στα γράμματα, αναγορεύτηκε Διδάκτορας του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και Διδάκτορας του Εκκλησιαστικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνακόλουθα έχει ένα πολυμερές και εμπνευσμένο συγγραφικό έργο, θεολογικοφιλοσοφικού και πολιτισμικού χαρακτήρα, που τυγχάνει της καθολικής αναγνωρίσεως. Ενετάχθη στο σχήμα ως Διάκος του 2000 και ως Αρχιμανδρίτης ιερουργούσε στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, διατελώντας και Ιεροκήρυκας επι δεκαπενταετία. Διετέλεσε Διευθυντής του ιδιαιτέρου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ-ου Ιερωνύμου και ιερέας στο Αρσάκειο Ψυχικού.  Στον σεπτό, αγαπητό μας, νέο Μητροπολίτη Μάνης κ-ο Χρυσόστομο Παπαθανασίου, ευχόμαστε ολόψυχα Άξιος !!! Θερμά συγχαρητήρια και να συνεχίσει ατέλευτα, την άξια και ευλογημένη από τον Χριστό θεολογική και πολιτισμική του παρουσία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
 www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Είδα ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει στο γκρεμό! Εκεί, τελείωσε μόνη της»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε από τις φλόγες αλλά έγινε μάρτυρας ενός φρικτού θεάματος. Ενός 13χρονου κοριτσιού που καιγόταν και στον πανικό του να γλιτώσει πήδηξε στο κενό νομίζοντας ότι πέφτει στην θάλασσα. Όμως, το παιδί έπεσε στο γκρεμό και ξεψύχησε εκεί! Μπροστά της. 
Η κα Μαρία Πάτσιου περιγράφει στο newsit.gr όλα όσα είδε και έζησε στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγική πρωταγωνίστρια μια 13χρονη κοπέλα η οποία έχασε δυστυχώς την ζωή της τόσο άδικα. «Όταν βγήκα από την θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και την είδα να πηδάει ένα άτομο που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Να πηδάει γιατί προφανώς δεν έβλεπε αν ήταν θάλασσα κάτω ή τρομοκρατημένη από αυτό που είχε υποστεί που μετά κατάλαβα ότι ήταν και καμένη. Πήγα κοντά της δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως που έφυγα 2 – 2,5 ώρες μετά διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της φαινόντουσαν, μαύρα! Καμμένα. Κα…

Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Μάτι την ώρα που η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο δρόμο της βρισκόταν και η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όπως είπε γλίτωσε στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα η κυρία Παπαρήγα είπε πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο και μποτιλιαρίστηκε, ωστόσο ήταν στο πρώτο κύμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα κατάφεραν. Το επόμενο κύμα ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν και τελικά αναζητώντας διαφυγή, η φωτιά τους πρόλαβε στο χωράφι. Μάλιστα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πως μπροστά από το χωράφι ήταν βράχια και γκρεμός και όπως είπε «όταν κάποιος είναι μίας ηλικίας και βρεθεί σε βράχια είναι δύσκολο». Παράλληλα είπε πως φοβάται ότι θα εντοπιστούν και άλλα θύματα από την πυρκαγιά. eleftherostypos.gr

Aνοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.

Η επίσημη καταγραφή των αγνοουμένων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Audax Cybersecurity θέλοντας όμως να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιούργησε μία ανοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα. Στα hashtags, #MissingPeope#Πυρκαγιά#Μάτι και #Ραφήνασυγκεντρώνονται δικές σας δημοσιεύσεις και εισάγονται στην σχετική πλατφόρμα μαζί με φωτογραφίες για την δημοσιοποίηση τους. Για την πλατφόρμα έχει ενημερωθεί επίσημα η Πυροσβεστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ