Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Αμαλιάδα του λαϊκού παλμού …

Η Αμαλιάδα του λαϊκού παλμού …

Γράφει  ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Είχε η Αμαλιάδα υψηλή συμμετοχή με τους ευγενείς βλαστούς της στα πολιτικά δρώμενα της Ηλείας. Όχι λίγες φορές, έδωσε τον τόνο στις πολιτικές εξελίξεις με τους λαμπρούς πολιτικούς της άνδρες, ενώ κατέκτησε στο δύσβατο στίβο της πολιτικής, ηθικά τρόπαια περίλαμπρα, που συνιστούν κληρονομιά ατίμητη για τις επόμενες γενεές. Το εύκρατο πολιτικά κλίμα της «βασίλισσας της Ηλείας» που εξέθρεψε αναστήματα μεγάλα, ας θυμηθούμε εδώ τους αοίδιμους  Βασίλειο Φιλοσόφοπουλο, Νίκο Κοντογιαννόπουλο κ.α. γονιμοποιείτο κατά τον πλέον ιδεώδη τρόπο, από την βαρύτιμη πολιτικά ιστορική της παράδοση. Στον ευλογημένο τόπο της Αμαλιάδας φυσούσε πάντοτε άνεμος κοινωνικής και δημοκρατικής πρωτοπορίας και έδινε το στίγμα μιας εναλλακτικής προσέγγισης των πολιτικών μας πραγμάτων, όταν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα φθαρμένες πολιτικές ιδέες και ξεπερασμένες κοινωνικές αντιλήψεις, δεν ημπορούσαν να παρακο-λουθήσουν το γοργό βηματισμό της ιστορίας. Η άπειρης ηθικής ευγένειας φυσιογνωμία του αγωνιστή της δημοκρατίας Νίκου Μπελογιάννη, αποτελούσε ακένωτη πηγή δημοκρατικής αγωγής και παιδείας και τροφοδοτούσε τον Αμαλαδίτικο λαό με πολιτικό έρμα επίζηλο. Σ΄ αυτό το κλίμα δημοκρατικής ευκρασίας ξεπήδησε από την Αμαλιάδα, μια λαμπρή φυσιογνωμία της πολιτικής μας σκηνής, που για δεκαετίες ολόκληρες  σκέπασε με το πολυεπίπεδο και οιστρηλατημένο κοινωνικό και πολιτικό της έργο, τα πολιτικά μας πράγματα. 

Ήταν αυτή του αλησμόνητου γιατρού-βουλευτή Αντώνη Πετραλιά, απαύγασμα της πολιτικής δραστηριο-ποίησης του οποίου υπήρξε, η ανάληψη της αντιπροεδρίας της Βουλής επι Γεωργίου Παπανδρέου. Είχε αποτυπώσει αδρά το ευγενές κοινωνικό του σήμα στα Ηλειακά δρώμενα ο αοίδιμος γιατρός και η παρουσία του είχε γίνει συνώνυμο της ανθρωπιάς και της κοινωνικής ευαισθησίας. Η παρουσία του σκορπούσε στον ηθικά βασανισμένο λαό της Ηλείας από την κοινωνική εξαχρείωση και τη φτώχια στις δίσεκτες μετακατοχικές μας δεκαετίες, ένα παλιρροϊκό κύμα ηθικής ανακούφισης και στήριξης από τους καημούς και τις περιπέτειες της ζωής. Δεν αποτελεί υπερβολή η εκτίμηση ότι ο αλησμόνητος γιατρός Αντώνης Πετραλιάς, είχε την πλατύτερη ηθική συμμετοχή και προσφορά στον κοινωνικό ιστό της Ηλείας και στην πολιτική του συμμετοχή ροδάμισε η ανθρωπιά, η φιλότητα και η αγάπη. Για τούτη την πολυεπί-πεδη κοινωνική του δράση ο ηλειακός λαός τον τίμησε παρά πολλές φορές στην εθνική μας αντιπρο-σωπεία και τον κατέταξε στους ευγενέστερους πολιτικούς του αντιπροσώπους, που έργω ανέδειξαν στο επίκεντρο της πολιτικής τους παρουσίας, τον άνθρωπο. Αρκετές φορές η δημοτικότητα και η κοινωνική αποδοχή του γιατρού της Ηλείας προσήγγισε δυσθεώρητα ύψη, ενώ η πολιτική ευπρέπεια με την οποία πάντοτε πορεύτηκε και το ολύμπιο πολιτικό του ήθος, τον είχαν καταστήσει μια από τις πιο περίσεπτες μορφές της Ένωσης Κέντρου. 

Αυτό το ηθικό κλίμα αποτυπώνει και η πιο πάνω φωτογραφία, την οποία μας είχε παραχωρήσει ευγενώς ο αείμνηστος γιός, του αοίδιμου Αντώνη Πετραλιά, κ-ος Αυγερινός Πετραλιάς - που μέσα από το σπίτι του Αντώνη Πετραλιά στην Αμαλιάδα, δίνει το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων της εποχής. Σύνδρομη της βαθιάς εκτίμησης που έτρεφε ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου για τον αμαλιαδίτη πολιτικό, αλλά και διαπλαστική της συμβολής του στην πολιτική μας σκηνή. Καθιστοί διακρίνονται δυο πελώρια πολιτικά αναστήματα, που διασταύρωσαν τα βήματά τους με κάθε έκφανση της πολιτικής εκπόρευσης, της σύγχρονης Ελλάδος. Ο αείμνηστος πρωθυπουργός - Πρόεδρος της «Ένωσης Κέντρου» Γεώργιος Παπανδρέ-ου, ο υπουργός του Οικονομικών,  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που στη συνείδηση του κόσμου τότε ήταν ο αδιαφιλονίκητος διάδοχός του, αλλά και διάτων αστέρας του πολιτικού πεδίου και ένα ακόμα εξέχον στέλεχος της «Ένωσης Κέντρου». Όρθιος ακριβώς πάνω από τον Γεώργιο Παπανδρέου, χαμογελαστός  και περιστοιχισμένος από δυο νεαρά παιδιά με εκείνο το χαμόγελο που μυροβολούσε  ευγένεια και ένα εξαίσιο άρωμα ανθρωπιάς, ο απαράμιλλος γιατρός Αντώνης Πετραλιάς. Είναι αυτό το φωτογραφικό στιγμιότυπο από τις πιο λαμπρές και άπειρης ηθικής ευγένειας κατόψεις της ηλειακής πολιτικής σκηνής. Και η τιμή για την Αμαλιάδα που εξέθρεψε από τα χώματά της τον απαράμιλλο άνθρωπο και πολιτικό Αντώνη Πετραλιά, ασύγκριτα μεγάλη …

Η φωτογραφία είναι από το κυκλοφορούν βιβλίο μου – βιβλιοπωλείο «Πανόραμα», Αμαλιάδα – Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, «Οι πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Είδα ένα 13χρονο κορίτσι να πηδάει στο γκρεμό! Εκεί, τελείωσε μόνη της»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε από τις φλόγες αλλά έγινε μάρτυρας ενός φρικτού θεάματος. Ενός 13χρονου κοριτσιού που καιγόταν και στον πανικό του να γλιτώσει πήδηξε στο κενό νομίζοντας ότι πέφτει στην θάλασσα. Όμως, το παιδί έπεσε στο γκρεμό και ξεψύχησε εκεί! Μπροστά της. 
Η κα Μαρία Πάτσιου περιγράφει στο newsit.gr όλα όσα είδε και έζησε στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγική πρωταγωνίστρια μια 13χρονη κοπέλα η οποία έχασε δυστυχώς την ζωή της τόσο άδικα. «Όταν βγήκα από την θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη πλατιά σπηλιά άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και την είδα να πηδάει ένα άτομο που δεν ήξερα ακόμα αν είναι κορίτσι. Να πηδάει γιατί προφανώς δεν έβλεπε αν ήταν θάλασσα κάτω ή τρομοκρατημένη από αυτό που είχε υποστεί που μετά κατάλαβα ότι ήταν και καμένη. Πήγα κοντά της δεν την ακούμπησα γιατί δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν το χτύπημά της. Αργότερα όμως που έφυγα 2 – 2,5 ώρες μετά διαπίστωσα ότι ήταν και καμμένη. Τα πόδια της φαινόντουσαν, μαύρα! Καμμένα. Κα…

Παπαρήγα: Γλίτωσα στο παρά πέντε από την πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Μάτι την ώρα που η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο δρόμο της βρισκόταν και η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όπως είπε γλίτωσε στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα η κυρία Παπαρήγα είπε πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο και μποτιλιαρίστηκε, ωστόσο ήταν στο πρώτο κύμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα κατάφεραν. Το επόμενο κύμα ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν και τελικά αναζητώντας διαφυγή, η φωτιά τους πρόλαβε στο χωράφι. Μάλιστα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πως μπροστά από το χωράφι ήταν βράχια και γκρεμός και όπως είπε «όταν κάποιος είναι μίας ηλικίας και βρεθεί σε βράχια είναι δύσκολο». Παράλληλα είπε πως φοβάται ότι θα εντοπιστούν και άλλα θύματα από την πυρκαγιά. eleftherostypos.gr

Aνοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.

Η επίσημη καταγραφή των αγνοουμένων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η Audax Cybersecurity θέλοντας όμως να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιούργησε μία ανοιχτή βάση αναζήτησης αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα. Στα hashtags, #MissingPeope#Πυρκαγιά#Μάτι και #Ραφήνασυγκεντρώνονται δικές σας δημοσιεύσεις και εισάγονται στην σχετική πλατφόρμα μαζί με φωτογραφίες για την δημοσιοποίηση τους. Για την πλατφόρμα έχει ενημερωθεί επίσημα η Πυροσβεστική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ