Google+ Followers

Σάββατο, 21 Αυγούστου 2010

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο ΔΕΙΤΕ LIVE CAMΕμείς στην Ηλεία έχουμε βιώσει τέτοιες καταστάσεις κι ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ
http://www.in-karystos.gr/weather/forecast.htmlΔημοσιογραφία είναι..


...η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα
στο οποίο περνάει κανείς τη μισή του ζωή, μιλώντας για πράγματα που δεν ξέρει
και την άλλη μισή, σωπαίνοντας γι’ αυτά που ξέρει...


πηγή φωτογραφίας rainbowxfairy.deviantart.com

Πηγή Γιώργος Κιμούλης http://www.mediasoup.gr/
Το ΠΑΣΟΚ έχει αρχές …κάθε 3η Σεπτεμβρίου


Ευθυμογράφημα
του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Πανηγύρι τριήμερης διάρκειας, πληροφορούμαι ότι ετοιμάζει το κυβερνόν κόμμα στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο, για να εορτάσει την επέτειο ίδρυσης του κινήματος και της ενδόξου πορείας του στα κοινά της Ελλάδας, της Μεσογείου, της Ευρώπης και τώρα, του κόσμου ολόκληρου. Ο Γιώργος, όπως μας πληροφορεί το ρεπορτάζ, θα επιδιώξει να μηδενίσει το κοντέρ. Πάλι!
Μέχρι τώρα το έχει μηδενίσει άλλες τρείς φορές: όταν πήρε το δαχτυλίδι, όταν κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές και ασφαλώς όταν επικράτησε στις εθνικές εκλογές. Έτσι τουλάχιστον διαλαλούσε η προπαγάνδα. Άλλη μια φορά επιχείρησε να μηδενίσει το ίδιο όργανο μέτρησης, αλλά αυτό από τα πολλά μηδενίσματα, δεν άντεξε και έσπασε. Είναι ζήτημα αντοχής υλικών…και όχι απλώς αντοχής κοινωνικών υποζυγίων. Ήταν, όταν μεθόδευσε την φτωχοποίηση της χώρας δια του ΔΝΤ.
O Γιώργος Παπανδρέου θα επιδιώξει, λέει, να επαναφέρει κλίμα ασφάλειας στην κοινωνία, δια της διαχύσεως της ανασφάλειας. Εάν δεν δεχτείς να χάσεις δύο-τρεις μισθούς, θα χάσεις έξι! Και να...
πείσει τους πολίτες ότι «τα δύσκολα έχουν περάσει», καθώς τώρα έρχονται τα ακατόρθωτα. Θα επαναλάβει ασφαλώς, ότι οι θυσίες του λαού «έχουν πιάσει τόπο». Σε άλλον προφανώς τόπο! Επομένως, όπως πρόκειται να τονίσει, από εδώ και στο εξής θα αρχίσει σταδιακά να φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ. Όχι φυσικά στο παλιό γνωστό τούνελ στο οποίο εδώ και τριάντα χρόνια βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, αλλά στην γαλαρία τραπεζιτών και γενικά κερδοσκόπων, στην οποία βρίσκεται εγκλωβισμένος ο ελληνικός λαός. Μέχρι τώρα οι μόνοι που βλέπουν φως και αυτό να τρεμοσβήνει, είναι οι κερδοσκόποι του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, οι οποίοι, όπως θα γνωρίζετε, πάλι μέσω του ρεπορτάζ, υπέφεραν στα χέρια του Γιώργου, όντες όμηροί του με το πιστόλι στον κρόταφο!
Τα χωρατά, όμως, δεν σταματούν εδώ. Οι συνδαιτυμόνες στο Τάε Κβον Ντο και το φιλοθεάμον τηλεοπτικό κοινό θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον πρωθυπουργό της χώρας να διακηρύττει την πίστη του στον σοσιαλισμό και στις ιδρυτικές αρχές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, οι οποίες συγκυριακά ανεστάλησαν λόγω εκτάκτου ανάγκης. Έτσι είναι οι αρχές, τις έχουμε βαθιά ριζωμένες στην ψυχή μας και τις διατυπώνουμε ωραιοποιημένα και γενικόλογα στα δήθεν κυβερνητικά μας προγράμματα, αλλά ποτέ δεν τις εφαρμόζουμε στην πολιτική πρακτική μας! Δεν έχει σημασία που πράττουμε τα αντίθετα από αυτά που διακηρύσσουμε, καθώς ο λαός γνωρίζει το περιεχόμενο του ψυχισμού μας και σύμφωνα με αυτό ψηφίζει. Αλλοίμονο, δεν ξέρει ο λαός με ποιους έχει να κάνει! Τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο να ψηφίσει, που έχουν νεοφιλελεύθερη ψυχή; Επιλέγει αυτούς που έχουν σοσιαλιστική ψυχή, η οποία εκφράζεται με νεοφιλελεύθερη πολιτική. Όχι, αυτό δεν λέγεται απλώς λαϊκισμός, αυτό αποκαλείται πολιτική αγυρτεία.
Συνεχίζει να έχει, λέει, το ΠΑΣΟΚ ως επίκεντρο της πολιτικής του το κοινωνικό κράτος. Επιχειρώντας να επιβάλει, όμως, το θατσερικό κοινωνικό μοντέλο. Και αυτό κοινωνικό είναι αφού αναφέρεται στην κοινωνία, ασχέτως αν καταλήγει στον εξανδραποδισμό των δύο τρίτων της. Δυστυχώς, επειδή η τελευταία (δια)κυβέρνηση της επάρατης δεξιάς δεν άφησε σάλιο, όπως μας διαβεβαίωσαν επανειλημμένως οι σημερινοί κυβερνήτες διαλύοντας οικονομικά την χώρα, δεν θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς το λεγόμενο κράτος πρόνοιας περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ. Ασφαλώς και αυτό είναι απολύτως κατανοητό, καθώς η ψυχή του ΠΑΣΟΚ μπορεί να θεωρεί ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά η τσέπη του κράτους δείχνει άδεια. Όταν, όμως, έχεις σωστές αρχές δεν μπορεί, θα βρεθούν και τα λεφτά. Όπως πράγματι βρίσκονται: Με την βίαιη αναδιανομή από κάτω προς τα πάνω! Με πολιτικές λιτότητας, για παράδειγμα και έμμεσους φόρους που αυξάνουν από 50% έως 130%. Με στασιμοπληθωρισμό που βάζει το χέρι στην τσέπη του πολίτη και του «κλέβει» και την ελάχιστη οικονομική ισχύ που του απέμεινε.
Τελικά, μήπως κάτι δεν πάει καλά με τις αρχές του ΠΑΣΟΚ; Μήπως δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ; Μήπως υπάρχει μόνο Τάε Κβον Ντο; Μήπως ο Γιώργος ηγείται ενός άλλου κινήματος από αυτό που ίδρυσε ο μπαμπάς του, μαζί με κάποιους άλλους – που φρόντισε ο ίδιος να ξεχάσουμε; Μήπως εκτός από έλλειψη ιδεολογίας το ΠΑΣΟΚ πάσχει και από έλλειψη ψυχής; Μήπως ήρθε καιρός να αντιληφτεί ο ελληνικός λαός ότι μας… δουλεύουν ξεδιάντροπα. Μήπως ήρθε η ώρα το εκλογικό σώμα να διαγράψει μαζί με την ΝΔ-Siemens και το ΠΑΣΟΚ- Siemens από τις πιθανές εκλογικές επιλογές του, τώρα που και οι δύο φορείς βρίσκονται σε αναζήτηση άλλου χορηγού; ( Και μια και χορηγός δύσκολα βρίσκεται σήμερα, μάλλον θα γίνει αποκλειστικός χορηγός ο λαός. Θα τους πληρώνει άμεσα και όχι έμμεσα, όπως γινόταν μέχρι τώρα με τις άλλες χορηγίες). Μήπως η κεντροαριστερά, θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι δεν έχει πλέον ταυτότητα και μούτρα στη κοινωνία; Μήπως η υπόλοιπη αριστερά θα μπορούσε να διαισθανθεί ότι την ξεπέρασαν οι καιροί; Μήπως ήρθε επιτέλους η ευλογημένη στιγμή που οι Έλληνες θα σοβαρευτούμε;
Και πώς σοβαρεύεται κανείς; Καταρχήν παύοντας να ασχολείται με την μικροπολιτική που παράγουν και αναπαράγουν τα ΜΜΕ και γενικότερα οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του δικομματισμού. Ας πάψουμε να ασχολούμαστε με τα μπάνια του Γιώργου, με τα μπάνια των συμβούλων του, με τις σαχλαμάρες τους, που γίνονται πρωτοσέλιδα και πρώτα θέματα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και ας ανεβάσουμε την πολιτική από την τσέπη στο μυαλό. Ας καταλάβουμε την ζημιά που κάνουμε στους εαυτούς μας καταφερόμενοι ο ένας εναντίον του άλλου και η μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Ας γυρίσουμε την πλάτη περιφρονητικά στον δικομματισμό και ας στείλουμε τελεσίγραφο σε όλους τους φορείς που αυτοπροσδιορίζονται στην κεντροαριστερά ή στην αριστερά, ότι αν δεν ανταποκριθούν στο ενωτικό κάλεσμα για μια νέα ηγεσία που θα εκπονήσει και θα υπηρετήσει μια αναπτυξιακή στρατηγική ξεκινώντας από την διατύπωση μιας πολιτικής άρνησης του δημόσιου χρέους της χώρας, θα μείνουν τελικά κι αυτοί μόνοι τους.
Το κοντέρ δεν μπορεί να το μηδενίσει σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ, ούτε κανένα άλλο κόμμα. Το πολιτικό σύστημα έχει εκμηδενιστεί στην Ελλάδα και αυτό το γνωρίζει όλος ο κόσμος. Γι’ αυτό άλλωστε κυβερνά η τρόικα, δηλαδή το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την αδελφότητα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Το κοντέρ μπορεί να το μηδενίσει μόνον ο λαός, επιβάλλοντας μια νέα ηγεσία, στον βαθμό που οι υπάρχουσες προοδευτικές δυνάμεις – κατά δήλωσή τους – δεν εμφανίζονται ώριμες και αποφασισμένες να κινηθούν ενωτικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε άλλη περίπτωση, πολιτικά έντιμο θα ήταν ο ελληνικός λαός, εκτός από τα κλειδιά της εξουσίας, να παραδώσει και το κοινοβούλιο στην τρόικα για να ολοκληρώσει το έργο της.


http://press-gr.blogspot.com/2010/08/3_21.htmlΤα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία θα καλυφθούν με ... αποσπάσεις σε γραφεία!
Του Διονύση Μωράκη

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Φαίνεται πως το Υπουργείο Παιδείας βρήκε τη λύση για να καλύψει τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά. Και η λύση δεν είναι οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, οι υποχρεωτικές υπερωρίες των εκπαιδευτικών ή οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών που πλεονάζουν σε περιοχές που υπάρχουν κενά, όπως προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη η ηγεσία του Υπουργείου. Η λύση είναι ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ!!! Και προφανώς εντάσσεται στην "ορθολογική διαχείριση των εκπαιδευτικών" που θα ακολουθεί στο εξής το Υπουργείο.

Με εγκύκλιο που εκδόθηκε την Πέμπτη 19 Αυγούστου, την οποία δεν υπογράφει ούτε ο Γενικός Γραμματέας ούτε η Υφυπουργός αλλά Η ΙΔΙΑ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ενημερώνονται οι εκπαιδευτικοί ότι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν μέχρι τη Δευτέρα 23 Αυγούστου συμπληρωματικές αιτήσεις απόσπασης σε Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης (η σχετική ανακοίνωση στο site του Υπουργείου http://www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1061%3A-a-b-19-08-10&catid=47%3A2010-02-16-10-08-47&Itemid=142&lang=el).

Το γεγονός συνιστά μέγα σκάνδαλο για δύο λόγους.

Κατ' αρχήν ο χρόνος έκδοσης της εγκυκλίου και οι προθεσμίες εγείρουν ερωτηματικά. Όταν η εγκύκλιος εκδίδεται την Πέμπτη 19 Αυγούστου και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, είναι προφανές ότι θα προφτάσουν να υποβάλουν αίτηση μόνο όσοι έχουν "εσωτερική πληροφόρηση".

Δεύτερον και κυριότερο, είναι απαράδεκτο το Υπουργείο να προσπαθεί να καλύψει 11.500 συνταξιοδοτήσεις με μόλις 2.500 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και παράλληλα να προχωράει σε πρόσθετες αποσπάσεις σε γραφεία. Αλήθεια ποιο στέλεχος της ηγεσίας του Υπουργείου θα τολμήσει το Σεπτέμβρη να δώσει εντολή για να στοιβάχθούν 30 μαθητές σε μια αίθουσα ή να μετακινηθούν χωρίς αίτησή τους εκπαιδευτικοί προκειμένου να καλυφθούν κενά όταν την ίδια στιγμή θα διαιωνίζονται στρεβλές πρακτικές του παρελθόντος στο θέμα των αποσπάσεων;

Η Υπουργός σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται υπενθυμίζει ότι όταν ανέλαβε πέρυσι βρήκε 7000 εκπαιδευτικούς εκτός σχολικής αίθουσας όταν την ίδια στιγμή υπήρχαν χιλιάδες ελλείψεις στα σχολεία. Αλήθεια τι θα πει το Σεπτέμβρη στους μαθητές και τους γονείς τους όταν η κατάσταση θα είναι πάλι ίδια, αν όχι χειρότερη; Ποιος θα φταίει αυτή τη φορά; Η προηγούμενη κυβέρνηση, οι "τεμπέληδες" εκπαιδευτικοί ή οι "κακοί" συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ; Και τι θα πει αυτή τη φορά η μερίδα του Τύπου που συνεχίζει να χρεώνει τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς; Εγώ απαντήσεις δεν έχω καθώς ανήκω σε εκείνους που αντιστέκονται στην "επανάσταση του αυτονόητου" που προσπαθεί να φέρει η Υπουργός.

Διονύσης Μωράκης
Καθηγητής Πληροφορικής (ΠΕ 19)

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=7630

Φωτοβολταϊκά, η νέα... καλλιέργειαΚαθημερινά πληθαίνουν οι αγγελίες για πώληση χιλιάδων οικοπέδων
με θέα στον ήλιο – Ο φόβος για μια νέα «φούσκα»

Ο ήλιος βάζει «φωτιά» στον κάμπο, καθώς χιλιάδες αγρότες ετοιμάζονται να φυτέψουν... φωτοβολταϊκά πάνελ στα χωράφια τους. Ηδη εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πιθανό αριθμό των αιτήσεων στις 10.000 - 15.000. Ο πυρετός ανεβαίνει σε όλη την Ελλάδα, καθώς η αδημονία για μια επικερδή επένδυση αντιπαλεύει με τον φόβο μιας νέας «φούσκας», που θα σκάσει επώδυνα στα ροζιασμένα χέρια των αγροτών. Πρόκειται για τεράστια «μπίζνα», που μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ! Την ίδια ώρα, οι αγγελίες για πώληση οικοπέδων με θέα... στον ήλιο πληθαίνουν.

Η αρχή έγινε όταν στις 4 Ιουνίου ψηφίστηκε ο νόμος για την «Επιτάχυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» (3851/2010), ο οποίος έδωσε προνομιακή μεταχείριση στους αγρότες. Ενώ προβλέπεται ότι μέχρι να εκδοθεί (εντός τριμήνου) η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), η οποία θα ορίζει την ισχύ ανά τεχνολογία ΑΠΕ που μπορεί να εγκαθίσταται στη χώρα ανά έτος, δεν μπορούν να κατατεθούν αιτήσεις ενδιαφέροντος, αυτό δεν ισχύει για τρεις κατηγορίες, που θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα: οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για σταθμούς μέχρι 100 kW, οι ενδιαφερόμενοι για εγκατάσταση ΑΠΕ σε κτίρια και στέγαστρα και οι ενδιαφερόμενοι για μονάδες βιομάζας.

Συμπληρωματικό εισόδημα

Το νέο ζωντάνεψε τις συζητήσεις στα χωριά, καθώς φάνηκε ότι μπορεί να δώσει σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα στους χειμαζόμενους αγρότες. «Ο κόσμος έτρεξε, γιατί δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για έσοδα από τις καλλιέργειες», λέει στην «Κ» ο κ. Μανώλης Γαρυφαλλάκης, από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. «Εμείς θα συγκεντρώνουμε αιτήσεις από τη Δευτέρα. Ηδη όμως δεχόμαστε 20 - 30 τηλεφωνήματα τη μέρα για πληροφορίες, ενώ πολλοί περνούν από την Ενωση. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο». «Ηδη πάνω από 10.000 άτομα έχουν πάρει βεβαιώσεις ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Παίρνοντας υπόψη και τη ''φύρα'' (γιατί μπορεί να μην ικανοποιούν τις άλλες προϋποθέσεις), αλλά και την κίνηση τις επόμενες μέρες, υπολογίζω ότι μπορεί να ξεπεράσουν τις 15.000 οι αγρότες που θα καταθέσουν αίτηση για φωτοβολταϊκά», λέει στην «Κ» ο κ. Τζανέτος Καραμίχας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Πίσω από το τεράστιο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, βρίσκεται «η τρομερή συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, η δραματική κατάσταση της υπαίθρου». Γι' αυτό και η κυβέρνηση έκανε αυτό το «δώρο» στους αγρότες, θέλοντας να ανακουφίσει την πίεση στην αγροτική και γενικότερη πολιτική της. Θύμα πέφτει και η προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας (που έχει γίνει με έξοδα του κράτους), η οποία αίρεται για να… καλλιεργηθούν πάνελ, ενώ δεν θα γλιτώσουν ελιές και άλλα δέντρα μέσα στα χωράφια που σκιάζουν την κερδοφορία.

Στους αγρότες έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες, καθώς η εξασφαλισμένη αγορά του ρεύματος από τη ΔΕΗ σε συμφέρουσα τιμή, μπορεί να οδηγήσει σε σύντομη απόσβεση της επένδυσης (6-7 χρόνια). Αλλά εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. «Η ΔΕΗ δεν έχει ανοίξει ακόμα πρωτόκολλο αιτήσεων, με αποτέλεσμα να χάνουμε το τρίμηνο προτεραιότητας», διαμαρτύρεται ο κ. Καραμίχας, ζητώντας ουσιαστικά παράταση της εξαίρεσης.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα όμως έρχεται από τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος, που μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροσφορά. Οι 10.000 άδειες δίνουν 1.000 ΜW, όταν προβλέπονται 2.567 MW φωτοβολταϊκών συνολικά μέχρι το 2020. Τι θα γίνει; Θα εκτοπίσουν οι αγρότες άλλες κατηγορίες, θα αυξηθεί η πίτα (όπως υποστηρίζει ο κ. Καραμίχας) ή θα μείνουν κάποιοι αγρότες απ' έξω, έχοντας καταβάλλει τα έξοδα; Που δεν είναι λίγα. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει αναλάβει την προώθηση των αιτήσεων, ενώ έχει κλείσει συμφωνία και με τέσσερα μεγάλα μελετητικά γραφεία (πτυχία 4ης και 5ης τάξης) για την εκπόνηση των μελετών. Στο πρώτο βήμα ο αγρότης θα καταβάλλει 500 ευρώ, ενώ η συνολική μελέτη θα κοστίσει από 3.000 (όπως υπόσχεται ο κ. Καραμίχας) μέχρι 5.000 ευρώ. Για κάθε αίτηση, οι Ενώσεις Συνεταιρισμών θα κρατούν 200 ευρώ (2 εκατ. ευρώ για 10.000 αιτήσεις).

Επίσης, ποιος θα χρηματοδοτήσει το κόστος του φωτοβολταϊκού σταθμού (300.000 ευρώ); Οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουν κεφάλαια. Θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι τράπεζες τη χρηματοδότηση; Ο κ. Καραμίχας είναι αισιόδοξος: «Θα πάρουμε χρηματοδότηση από τράπεζες, ελληνικές ή ξένες».

Αντιδράσεις και απορία

«Η προτεραιότητα των αγροτών είναι μια επικίνδυνη ρύθμιση, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο φιάσκο» τονίζει ο κ. Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Ο κ. Ψωμάς επισημαίνει τον κίνδυνο πολλοί αγρότες να πάρουν την άδεια, αλλά να μην καταφέρουν να υλοποιήσουν το έργο, ελλείψει κεφαλαίων. «Στην περίπτωση αυτή κρατούν τα δικαιώματα μέχρι τέσσερα έτη, μπλοκάροντας άλλους επενδυτές» σημειώνει. «Το ΥΠΕΚΑ έπρεπε μέχρι τις 4 Αυγούστου να έχει ορίσει το ύψος της απαραίτητης εγγυητικής επιστολής, έτσι ώστε να αποκλειστούν οι αεριτζήδες. Δεν το έχει κάνει και ήδη παρανομεί!». Επισημαίνει μάλιστα ότι στη διάρκεια του προηγούμενου πυρετού με τα φωτοβολταϊκά, το 2007, περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ πήγαν στους μελετητές, αλλά τελικά ελάχιστα πάνελ εγκαταστάθηκαν.

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις 8.000 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί παλιότερα, από τις οποίες έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 1.100 MW. «Νομίζω ότι δεν είναι κακό να διαχυθεί ο πλούτος και να φτάσει και στους αγρότες ένα κομμάτι» απαντά ο κ. Καραμίχας.

Αντιδράσεις προκάλεσε και στους μηχανικούς η επιλογή από την ΠΑΣΕΓΕΣ τεσσάρων μεγάλων μελετητικών γραφείων. Μάλιστα, η πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου, σε επιστολή της προς την υπουργό Κ. Μπατζελή, κατηγόρησε την ΠΑΣΕΓΕΣ ότι «λειτουργεί με συνθήκες καρτέλ»! Ο κ. Καραμίχας απαντά, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, πριν από την επιλογή. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τα μέλη μας» τονίζει. Το σίγουρο είναι πως ο ανταγωνισμός για τη μοιρασιά των κερδών από τις ΑΠΕ θα είναι σκληρός.


Tου Γιαννη Eλαφρου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/8/2010

Τα «ανίκανα» ελληνόπουλα και οι «ικανοί» πολιτικοί γόνοι..
Δεν διορθωνόμαστε με τίποτα. Είμαστε λαός "καταραμένων".
Ακόμα και σήμερα, στα έσχατα σημεία του διεθνούς εξευτελισμού, του διεθνούς διασυρμού και της υποτέλειας της χώρα μας, εμείς εκεί, να αναζητούμε με μανία πολιτικούς γόνους, κουμπάρους, συζύγους και συγγενείς για να χρίσουμε υποψήφιους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντί να τους στείλουμε....
εκεί που πρέπει. Που να δείτε τι θα γίνει στις βουλευτικές εκλογές!!
Γι’ αυτό, αυτή εδώ η ταλαίπωρη χώρα δεν πρόκειται να δει ποτέ προκοπή. Γιατί το πολιτικό της σύστημα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του όλα τα «ανίκανα» ελληνόπουλα αναδεικνύοντας μετά μανίας τους «ικανότατους» πολιτικούς γόνους.
Είναι αυτό που έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Το πολιτικό σύστημα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας ή επί το ορθότερο, της Προεδρευόμενης Κληρονομικής Ολιγαρχίας στη χώρα μας, χρησιμοποιείται από το κατεστημένο για την αναπαραγωγή μιας κλειστής πολιτικοοικονομικής ελίτ, αδιαφορώντας για τα παιδιά των υπόλοιπων Ελλήνων, τις ικανότητές τους και το μέλλον τους.
Όμως εμείς, κάτι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό.

Πηγή:
http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/08/blog-post_2803.html
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ : ΤΟΥΡΚΟΙ ΧΑΚΕΡΣ AYTH TH ΣΤΙΓΜΗ ΕΧΟΥΝ ΧΤΥΠΗΣΕΙ TO mycarriera.gr


Η ΕΠIΘΕΣΗ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ ΑΥΤΉ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ SITE http://www.mycarriera.gr/ AN MΠΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ.ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΑΣΗ 1923 Turk Grup 30 Agustos Zafer Bayrami
"Επικαιροποιημένο" Μνημόνιο...


Τί ωραία έκφραση !!!


"Επικαιροποιημένο" Μνημόνιο...!!!

Λές και το υπάρχον ήταν τόόόόσοοοοο παλιό που απαιτούσε "Επικαιροποίηση"...

Σκέψεις:
Μου είναι δύσκολο να δεχθώ ότι Ευρωπαϊκή Ένωση , Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δούλεψαν μαζί με την Ελληνική Κυβέρνηση από την αρχή του χρόνου μέχρι την προσκόμισή του στην Βουλή για ψήφιση του Αρχικού Μνημονίου , για να καταθέσουν ένα πρόχειρα σχεδιασμένο κείμενο που δέν έχει αρχή μέση και τέλος , που δέν έχει συγκεκριμένους στόχους , που είναι τόσο ρηχό ώστε πρίν κλείσει μερικούς μήνες ζωή χρειάζεται αναθεώρηση , υποψιάζομαι ότι κάτι άλλο συμβαίνει...
Μήπως τα στοιχεία που ετέθησαν στην τρόικα για να βγάλει το αρχικό μνημόνιο ήταν ελλείπει;;;
Μήπως Αισιόδοξα;;;
Μήπως η εφαρμογή του δεν είναι ικανοποιητική;;;
Μήπως τελείωσε η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί (ώστε να μείνουν έξω από το αρχικό οι προνομιακοί τομείς του Δημοσίου) στην κυβέρνηση που έψαχνε εναλλακτικούς τρόπους (Π.Χ Τεράστιες αυξήσεις στους φόρους) για να μήν χάσει πελατεία;;;
Τις υποψίες αυτές έρχονται να στηρίξουν τα μέτρα που περιλαμβάνει το "Επικαιροποιημένο" Μνημόνιο...

Σημειώστε:
Στα μέτρα, που η εφαρμογή τους εξειδικεύεται στο μνημόνιο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
* Η δημιουργία αποθεματικού εκτάκτων αναγκών στον προυπολογισμό του 2011 για τη διευκόλυνση της απορρόφησης κραδασμών και κινδύνων. Επίσης θα δημιουργηθεί μητρώο δεσμεύσεων στα αρμόδια υπουργεία (διαρθρωτικός στόχος για το τέλος Σεπτεμβρίου) για την καλύτερη διαχείριση των δαπανών σε δημοσιονομική βάση - πέρα από τις χρηματικές εκταμιεύσεις
* Η δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών μέσω της οποίας θα καταβάλλονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης από τα τέλη του 2010 και της γενικής κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2011.
Το υπουργείο Οικονομικών, θα δημοσιεύσει μια αναλυτική έκθεση, με τη συνεργασία της Αρχής Ενιαίων Πληρωμών, για τη δομή και το ύψος των αποζημιώσεων, το μέγεθος και τη δυναμική της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση. Η έκθεση θα παρουσιάζει τα πλάνα για την κατανομή των ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο τομέα για μία περίοδο μέχρι το 2013 και που, εκτός των άλλων, θα καθορίζει τα σχέδια για την ανακατανομή του ειδικευμένου προσωπικού σε τομείς οπως η φορολογική διοίκηση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την επιθεώρηση εργασίας, τις ρυθμιστικές αρχές και την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού
* Η περαιτέρω μείωση του κόστους των φαρμάκων (όπου υπάρχει χώρος για την επέκταση της λίστας φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης).
* Η εφαρμογή της συμμετοχής 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και η επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες.
* Η αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, και η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων και των υπερωριών.
* Προβλέπεται ειδικότερα η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ με σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
* Ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αυξήσεις τιμολογίων για τον εξορθολογισμό τους με παράλληλη εξασφάλιση της προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
* Θα υιοθετηθεί σχέδιο με το οποίο θα δίνεται η τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα είτε το ρόλο αυτό θα έχει ο ανεξάρτητος διαχειριστής του συστήματος.
* Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Πλήρες σχέδιο και αναλυτικός κατάλογος με επιχειρήσεις θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.
* Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Πρώτο βήμα θα είναι η άρση περιορισμών στα επαγγέλματα των νομικών, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, και ορκωτών λογιστών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης, των γεωγραφικών περιορισμών και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Επίσης θα υιοθετηθεί νομοθεσία σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές.
* Αλλαγές στη νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας. Όπως σημειώνεται στο μνημόνιο «η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων που με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων». Επίσης θα αποσύρει τη διάταξη που επιτρέπει στο Υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.
* Τροποποίηση της νομοθεσίας για την προστασία της εργασίας ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο και να διευκολυνθεί η μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.
* Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη διαιτησία (Νόμος 1876/1990) έτσι ώστε το καθένα από τα δύο μέρη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία εάν διαφωνεί με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, χωρίς εξαιρέσεις στο αντικείμενο ή την κάλυψη.
* Η ολοκλήρωση από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επικαιροποίηση λοιπόν έγινε αναγκαία αφού αυτοί που πρότειναν την τεράστια αύξηση της φορολογίας από τον ΦΠΑ μέχρι τους Φ.Κ καυσίμων ποτών κλπ δεν υπολόγισαν ότι θα έφερναν ΥΦΕΣΗ στην αγορά , ΑΥΞΗΣΗ του πληθωρισμού σε επίπεδα τριτοκοσμικά (πόσο μάλλον για μια χώρα του Ευρώ...) , υποχώρηση της κατανάλωσης (με αποτέλεσμα να χάνει έσοδα το κράτος) , τεράστια αύξηση της ανεργίας και φυσικά ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ επενδύσεις...

Με λίγα λόγια ότι προέβλεπε το αρχικό μνημόνιο ήταν ΕΥΧΕΣ...
Εξ άλλου γιαυτό ψήφισαν στην βουλή να μπορεί ο Υπ.Οικονομικών να Υπογράφει , τροποποιεί κλπ ότι είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί ο στόχος ΧΩΡΙΣ να απαιτείται νέα ψήφος από την βουλή...
Είχαν ΓΝΩΣΗ οι φύλακες (Τρόικα...)

http://antilogos-gr.blogspot.com/2010/08/blog-post_21.html#more… Η Οδύσσεια του Ελληνισμού και ο …δρόμος… για την Ιθάκη…


Όταν ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο, όπου συμβολικά βρισκόταν, ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Στήριξης, που ουσιαστικά άνοιξε τις πύλες για την είσοδο του ΔΝΤ στη χώρα μας, μίλησε για την Οδύσσεια του Ελληνισμού και τον δρόμο για την Ιθάκη. Είπε: «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά. Μπρoστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι…»
Σ’ αυτό το άρθρο θα εκφράσουμε κάποιες σκέψεις και κάποιες αντιρρήσεις για τον παραλληλισμό της δεινής πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, που βιώνουμε, με το έπος του Ομήρου.
Μετά την λήξη του πολέμου στο Ίλιο, λοιπόν, ο Οδυσσέας, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες βασιλιάδες με τους άντρες που επέζησαν, πήρε το δρόμο της επιστροφής για την Ιθάκη. Στη δεκάχρονη πολιορκία πολλές φορές παραβίασε τους γραφτούς και άγραφτους ηθικούς νόμους. Εξάλλου ο πόλεμος πολλές φορές αποκτηνώνει τον άνθρωπο. Για τις προσβολές κατά των Θεών όμως που διέπραξε στην Τροία (ύβρις) επήλθε η τιμωρία του (νέμεσις), με τη δεκάχρονη περιπλάνηση πριν φτάσει στην Ιθάκη. Αρχικά, για τον Οδυσσέα, οι Θεοί δεν είχαν αποφασίσει για μια τόσο μεγάλη τιμωρία, αλλά όταν ο Οδυσσέας τύφλωσε τον Πολύφημο, οπότε εξόργισε τον Ποσειδώνα, ο οποίος ορκίστηκε να μην τον αφήσει ποτέ να επιστρέψει στην Ιθάκη. Όλες οι περιπέτειες και περιπλανήσεις του Ιθακίσιου βασιλιά περιγράφονται λεπτομερώς από τον Όμηρο στην “Οδύσσεια”.
Επομένως, επειδή ο Οδυσσέας είχε επιτελέσει “ύβριν” στην άλωση της Τροίας, και ενεργοποιήθηκε η “Νέμεσις”. Για τους προγόνους μας οι δύο αυτές λέξεις είχαν την ακόλουθη ερμηνεία:
Ύβρις: η υπέρβαση του ανθρώπινου μέτρου, αλαζονική συμπεριφορά, αυθάδεια που πηγάζει από ένα υπερβολικό πάθος ή από τη συναίσθηση μιας υπερβολικής δύναμης.
Νέμεσις: η τιμωρία που επιβάλλεται από μία ανώτερη δύναμη σε όποιον παραβαίνει τους ηθικούς νόμους, η θεία δίκη.
Έτσι για τους αρχαίους Έλληνες: ένας ήρωας που υπερβαίνει τα ανθρώπινα μέτρα και αμφισβητεί μ’ αυτόν τον τρόπο την παντογνωσία και παντοδυναμία των θεών (ύβρις), τυφλώνεται πνευματικά από τους θεούς (άτη) και διαπράττει ένα ολέθριο σφάλμα (κατά το «μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απολέσαι»). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τελικά να απονεμηθεί θεία δίκη (νέμεσις) με την τιμωρία του ή για την ακρίβεια με την πληρωμή του σφάλματος που διεπράχθη (τίσις). Έτσι, οδηγούμαστε τελικά στη λύτρωση του ήρωα και των θεατών από το έλεος και το φόβο που βίωσαν (κάθαρσις) και στην αποκατάσταση της θεϊκής τάξης. Θα αναφέρουμε εδώ σαν παράδειγμα το γνωστό στίχο από τους "Πέρσες" του Αισχύλου
«ύβρις γαρ εξανθούσ' εκάρπωσε στάχυν άτης,
όθεν πάγκλαυτον εξαμά θέρος» ( μετ.: η αλαζονεία ανθίζοντας μεστώνει της καταστροφής το στάχυ,
και κατόπιν θερίζει τρύγο θλιβερό, με πόνο και με δάκρυ ).
Ουσιαστικά ο “υβριστής” πρόσβαλε με την αλαζονεία και την έπαρσή του τους θεούς, δηλαδή, τις ιδέες ή αξίες και τις αιτιακές σχέσεις του κόσμου και της ζωής, που εκείνοι εξέφραζαν στο πνευματικό και το υλικό επίπεδο.

Πολύ περισσότερο όταν οι άνθρωποι δεν υπηρετούσαν αυτές τις αξίες, αλλά τις “άρπαζαν” από τους θεούς για να αποκτήσουν οι ίδιοι τη θεϊκή παντοδυναμία και να ενδύσουν μ’ αυτήν τις δικές τους επιθυμίες και ικανοποιήσεις. Ή όταν ανέβαζαν του εαυτό τους πάνω από τους θεούς, και καυχιόνταν γι’ αυτό, όπως πχ. όταν η Νιόβη έλεγε ότι τα παιδιά της είναι περισσότερα και ωραιότερα από εκείνα της Λητώς. Όμως τα παιδιά της Λητώς ήταν οι δύο θεοί, ο Απόλλων και η Άρτεμις.
Ο Οδυσσέας πήρε τον «δρόμο» της επιστροφής ( αν και δεν είμαι φιλόλογος έχω την ένστασή μου για τη λέξη “δρόμος”, ίσως η λέξη “ρότα” να πήγαινε καλύτερα) μετά από μία θριαμβευτική νίκη και την κατάκτηση του Ιλίου. Έτσι ο ρήγας της Ιθάκης και οι άνδρες του είχαν τη χαρά του νικητή και ήσαν πλούσιοι από τα λάφυρα του πολέμου. Μαζί τους πήραν αιχμάλωτους και Τρωαδίτισσες, που τους υπηρετούσαν, κάνοντας τη ζωή τους πιο εύκολη και με λιγότερο κόπο.
Οι Έλληνες ξεκινούν την Οδύσσεια μετά από μία ηθική ήττα και πολιτική εξαπάτηση. Αισθάνονται προδομένοι από τους πολιτικούς τους, που τους έφεραν στη δεινή αυτή κατάσταση. Ποιός πολίτης ευθύνεται για την εξαγορά ορισμένων μελών των δύο κυβερνώντων κομμάτων από τις πολυεθνικές εταιρίες; Ποιά σχέση έχει ο απλός εργαζόμενος με τον Μαντέλη ή τον Τσουκάτο ή τον Παυλίδη ή τον Ρουσόπουλο; Γιατί θα πρέπει να επωμιστεί τις λαμογιές των ξεδιάντροπων και να πληρώσει τα δικά τους “κερατιάτικα”;
O αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του λέγοντας πως χρήματα υπάρχουν. Πως θα εισπράξει όσα οι έχοντες και οι κατέχοντες χρωστούν στο κράτος. Αποδείχτηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ανίκανος να εκτελέσει τα υπό το νόμο καθοριζόμενα να κάνει. Τα κυβερνητικά μέτρα έπληξαν τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και τους συνταξιούχους. Σαν λαίλαπα επέπεσαν στους πλέον αθώους. Και τώρα αναμένουμε νέα, περισσότερο επώδυνα μέτρα, γιατί η διαχείριση της κρίσης έγινε με εντελώς ερασιτεχνικό και παραχωρητικό τρόπο. Οι αποφάσεις πλέον δεν λαμβάνονται στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά επιβάλλονται από ξένα κέντρα, με τους δικούς μας υπουργούς απλά εκτελεστές κι εντολοδόχους. Η υπαγωγή μας στο ΔΝΤ θεωρήθηκε ήττα από τον ελληνικό λαό. Επομένως η Οδύσσεια του Ελληνισμού ξεκινά μετά από μια μεγάλη ήττα. Το φρόνημα των Ελλήνων είναι ηττοπαθές, δεν είναι νικηφόρο. Μετά από την οικονομική αφαίμαξη επίσης ξεκινάει χωρίς οικονομικούς πόρους και με τον εφιάλτη της πτώχευσης , χωρίς καμία αισιοδοξία.
Η ύβρις δεν διαπράχθηκε από τον λαό, που σύρεται στην Οδύσσεια. Επομένως η Νέμεσις θα επιπέσει πάνω του αναίτια.
Εκτός κι αν ως ύβρις θεωρηθεί η ανοχή σε όσα διαδραματίζονταν στη δημόσια διοίκηση, δηλ. όσα καταμαρτυρεί ο ποιητής στον ανώνυμο Έλληνα με το ακόλουθο ποίημα:

ΤΟΤΕ Η ΥΒΡΙΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ.
Αναρωτιέσαι φίλε μου πως φθάσαμε ως εδώ;
στα σαγόνια των καρχαριών
στον ταραγμένο ωκεανό να κάνουμε βαρκάδα;
περίγελως να γίνουμε των σκυλιών;
των υαινών η αμνάδα;
Η ιστορία είναι παλιά
τώρα αισθανόμαστε των μέτρων την κρυάδα:
πέρασαν απαρατήρητα της ύβρης τα πουλιά:
#
Όταν οι ηγέτες περιφρονούν το λαό
κάνανε τη διεθνή εξουσία αρχηγό
παραβιάζουν τη λαϊκή κυριαρχία
όταν οι πολλοί έχουν παρασυρθεί
από το κέρδος , τη διαφθορά ,την αρπαχτή
βάζουν στη γωνία Ηθική κι’ Αξία
όταν ο λαός μάθει να ζει με δανεικά
χωρίς ιδρώτα , εργασία και δημιουργικό μεράκι
πουλά τη γη του, τα όσια και ιερά του
τη γλώσσα του , τα ήθη και έθιμα του
δεν θεωρεί τη διαφθορά σαν ηθικό φαρμάκι
οι γείτονες του διεκδικούν “γην και ύδωρ”
και αυτού δεν του καίγεται “καρφάκι”,
η γη έπαψε να παράγει πιά αγαθά
κι’ η φάμπρικα έχει κλείσει
Τότε η Ύβρις έχει επικρατήσει
#
Όταν ο λαός τους προγόνους του δεν τιμά
τους απογόνους του χρεώνει ως τα ύψη
ζει πλουσιοπάροχα με δανεικά
Τότε η Ύβρις έχει επικρατήσει
#
Όταν χαθεί η κοινωνική συνοχή
η εθνική υπερηφάνεια εκλείψει
Μόρφωση, Έρευνα, Παιδεία κομματικοποιηθεί
το Κράτος αυτοδιαλυθεί
γίνουν οι Νόμοι ανενεργοί
το Σύνταγμα ξεκουρελιασθεί
το έγκλημα , η βία και η αναρχία φθάσει στα ύψη
η χώρα καταληφθεί από ξένα στίφη
Τότε η Ύβρις έχει επικρατήσει
#
Όταν ο λαός καταληφθεί από αλαζονεία,
αφροσύνη και πλεονεξία
προτιμάει τη σχόλη και την οκνηρία
γίνει φιλόπλουτος και το ρίξει στη χλιδή
σπαταλάει το χρόνο του στα καφενεία και στην αργία
στερηθεί την αξία του Μέτρου και της Ηθικής
χάσει τη Σωφροσύνη και τη Λογική
και το μοναδικό του ενδιαφέρον είναι να οικονομήσει
Τότε η Ύβρις έχει επικρατήσει
#
Όταν ένας λαός στηρίζει φαύλους ηγέτες
δίνει συγχωροχάρτια σε πολιτικές μαριονέττες
παραδίδει άνευ όρων την τύχη του σε κλέφτες
εμπιστεύεται λωποδύτες, διεφθαρμένους και ψεύτες
χωρίς να τους ζητάει λογαριασμό για τις οφειλέτες
χωρίς να κάνει ποτέ αυτοκριτική,
«γνώθι σ’αυτόν» και αυτοπαρατηρησία Σωκρατική
αλλά σύρεται και φέρεται από τον καθένα
των ΜΜΕ την προπαγάνδα και το ψέμα
στην οικονομική χρεωκοπία και στη φθίση
Τότε η Ύβρις έχει επικρατήσει
#
Όταν οι νέοι θέλουν να γίνουνε γιατροί
δικηγόροι, διευθυντές , μηχανικοί
Golden boys τοκογλύφοι τραπεζίτες
του εύκολου κέρδους οι αγύρτες
περιφρονούν τα επαγγέλματα της ζωής
απαρνούνται την καλλιέργεια της γης
προτιμούν καφετέριες, τεκέδες και ξενύχτια
και να τρέχουν τα έξοδα στα ύψη
με πιστωτικές κάρτες
κι’ από των γονιών το πενιχρό το χαρτζιλίκι
Τότε η Ύβρις έχει επικρατήσει
#
Όταν το δόγμα την πρακτική του βίου αντικαταστήσει
η ιδεολογία το πνεύμα συσκοτίσει
η κομματικοποίηση το γενικό συμφέρον βάλει σε κρίση
ο κρατικοσυνδικαλισμός την παραγωγή εξοβελίσει
η εργασία γίνει απασχόληση και μάλιστα μερική
όταν η θρησκεία την αλήθεια κρύψει
Τότε η Ύβρις έχει επικρατήσει
#
Όταν ο νέοι εγκατέλειψαν τις πλουτοφόρες πηγές
θάλασσα και γη
έπεσαν σε άχρηστες σπουδές
σε συλλογή τίτλων, χωρίς αντίκρισμα και αξία
παρά μόνον σαν χαρτί υγείας
σε αβέβαια επαγγέλματα μερικής απασχόλησης
έχασαν του φύλλου τους: τον έρωτα και την ηδονή,
το πολυμήχανο του Οδυσσέα πνεύμα,
του Αχιλλέα την ορμή,
τη θυσία του Προμηθέα,
καταστρέφουν τους ναούς της Γνώσης
ρυπαίνουν τους τοίχους με συνθήματα σαχλά
φορέσανε χαλκάδες σαν τους αγρίους στα μαλλιά
σε μύτες, χείλια , κοιλιές
μοιάζουν σαν αρκούδες με χαϊμαλιά
χωρίς η κοινωνική συνείδηση να τους προγκίξει
κι’ όμως κανείς τους δεν τολμάει να επαναστατήσει
Τότε η Ύβρις έχει επικρατήσει
#
Όταν η γνώση έγινε είδος εν αχρηστεία
την σήμερον ημέραν μόνον το κέρδος έχει αξία
οι νέοι συνωστίζονται στη δημοσιοϋπαλληλία
άδειασαν τα χωριά και η επαρχία
τα λαμπρά μυαλά οδεύουν για εξαγωγή
σπανίζουν οι ποιητές και οι παραγωγοί
οι πολιτικοί μας δεν έχουν ακόμη δικασθεί
οι εγκληματίες δεν έχουν εκτελεσθεί
και προς το παρόν κανένας δεν έχει παραιτηθεί ,
ούτε αυτοκτονήσει
η ψευτοδημοκρατία τα πνεύματα έχει συσκοτίσει
η 5η φάλαγγα έχει παντού εισχωρήσει
Τότε η Ύβρις έχει επικρατήσει
#
Όταν η Δραχμούλα δολοφονήθηκε από το Ευρώ
που τ’ αγοράζουμε με τόκο αστρονομικό
έκαψε την οικονομία και σάρωσε την αγορά
οι τοκογλύφοι μας χρεώσανε ως το λαιμό
χάθηκε κάθε ευκαιρία για ανταγωνισμό
ληστές μας πήραν ακόμη και τα βρακιά
δίχως να μας αποζημιώσουν για τα κατοχικά δανεικά
τώρα μας χλευάζουνε αηδιαστικά
χωρίς η υποτελής Πολιτεία ν’ αντιδρά.
Ζήτω η Νέα Τάξη!!! , σκάσε και μη μιλάς
ευκολόπιστε και χιλιοπροδομένε Έλληνα
έπεσες στην παγίδα που είχαν στήσει οι εχθροί σου
χωρίς να το έχουν προνοήσει οι ‘μωρόσοφοι’ σου
για ‘το τύλιγμα του Όφεως» γύρω από το κορμί σου
τότε κανένας δεν ανησυχούσε για την κρίση
το αντίθετο , όλοι είχαν αισιοδοξήσει
η ευρωζώνη είχε γοητεύσει ακόμη και το Θερσίτη,
έλεγε αυτάρεσκα: «είμαστε στην πρωτοπορία της Δύσης»
Τότε η Ύβρις είχε επικρατήσει
#
Και τώρα θα αφήσουμε την τραγωδία δίχως εξαγνισμό;
το έγκλημα δίχως τιμωρία;
τους ίδιους που ευθύνονται για προδοσία
να συνεχίσουν την ίδια κακουργία;
Ο από μηχανής θεός είναι ο Λαός
η αφεντιά του και η Ανάγκη θα φέρει τα πάνω κάτω
Αυτός θα δώσει τη σωτηρία και τη λύση
τελικά αυτός θα επικρατήσει
Η Ελλάδα και πάλι θα μεγαλουργήσει
( Από blog ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ)

Σύμφωνα με την Οδύσσεια, ξεκινώντας από την Τροία ο Οδυσσέας είχε στην διάθεσή του 12 καράβια, μέσα στα οποία επέβαιναν οι Ιθακήσιοι συμπολεμιστές του. Οι περιπλανήσεις τους αρχίζουν με την πλεύση και την μάχη στην χώρα των Κικόνων, την περιπέτεια στη χώρα των Λωτοφάγων και στην συνέχεια στη χώρα των Κυκλώπων, όπου παγιδεύτηκαν στη σπηλιά του Πολύφημου και ο Οδυσσέας τον τύφλωσε, επισύροντας το μένος του Ποσειδώνα. Έπειτα έφτασαν στο νησί του Αιόλου, όπου ο ομώνυμος Θεός του παρέδωσε έναν ασκό που περιείχε όλους τους ανέμους εκτός από τους ευνοϊκούς, για να επιστρέψει αμέσως στην Ιθάκη. Πλησιάζοντας όμως στην Ιθάκη, οι σύντροφοι του Οδυσσέα ανοίγουν τον ασκό, προκαλώντας καταιγίδα που καταστρέφει 11 καράβια και παρασέρνει αυτό του Οδυσσέα μέχρι το νησί των Λαιστρυγόνων. Από εκεί πάνε στο νησί της Κίρκης, μια μάγισσα που μεταμόρφωσε πολλούς από το πλήρωμα σε ζώα. Ένα χρόνο αργότερα, και αφού έχει κατέβει στον Άδη για να συναντήσει τον Τειρεσία, φεύγοντας από το νησί της Κίρκης, περνάνε από το στενό των Σειρήνων, το στενό της Σκύλας και της Χάρυβδης και φτάνουν αποδεκατισμένοι στον νησί του Θεού Ήλιου.
Στο νησί του Ήλιου, οι εναπομείναντες σύντροφοί του βρίσκουν το θάνατο και αυτός παρασυρόμενος από τα κύματα φτάνει μόνος του στο νησί της Καλυψούς. Με την Καλυψώ μένει για 7 χρόνια πριν αποχωρίσει με μια σχεδία και, μετά την τρικυμία που προκαλεί ο Ποσειδώνας, καταλήγει στο νησί των Φαιάκων. Εκεί περιμαζεύεται από την Ναυσικά και βρίσκει καταφύγιο στην Αυλή του βασιλιά Αλκίνοου, όπου τελικά αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα και συγκινεί όλους με την αφήγηση των περιπλανήσεων του (σημείο όπου ξεκινάει η Οδύσσεια). Με την βοήθεια του Αλκίνοου και έπειτα από νέα τρικυμία ο Οδυσσέας καταφέρνει τελικά, μετά από 10 χρόνια, να φτάσει στην Ιθάκη.
Στην επιστροφή αναγκάζεται αρχικά να κρυφθεί (αφού ήταν μόνος του) πριν τελικά εξοντώσει με τη βοήθεια του Τηλέμαχου και του Εύμαιου τους 40 μνηστήρες, δηλαδή αριστοκρατικούς γόνους του βασιλείου του, που θεωρώντας πως είναι νεκρός πολιορκούσαν επί 10 χρόνια την πιστή βασίλισσα Πηνελόπη, με κύριο σκοπό να καταλάβει κάποιος από αυτούς τον άδειο (όπως πίστευαν) θρόνο του Οδυσσέα.
Επομένως στο τέλος της δεκάχρονης περιπλάνησής του ο Οδυσσέας έφτασε μόνος του στην Ιθάκη, έχοντας χάσει όλους τους συντρόφους του, όλα τα λάφυρα που πήραν από την Τροία, όλους τους αιχμαλώτους και όλα τα καράβια του. Έτσι, όταν τελειώσει η δική μας Οδύσσεια, η Οδύσσεια του Ελληνισμού, για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός, πόσοι θα έχουν παραμείνει αλώβητοι και πόσος εθνικός πλούτος θα έχει απομείνει; Πριν καν αρχίσει η δική μας Οδύσσεια πέσαμε στους ύφαλους της σκληρής Μέρκελ και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού. Όλοι μανιωδώς επέπεσαν πάνω μας χωρίς οίκτο.
Η Οδύσσεια για τους συντρόφους του Ιθακίσιου βασιλιά ήταν μια πορεία θανάτου και ολέθρου. Τι επιφυλάσσει η μοίρα στον Ελληνισμό στη δική του Οδύσσεια; Εξάλλου αυτή η Οδύσσεια δεν είναι επιστροφή στην πρότερη κατάσταση ειρήνης, και γαλήνης. Είναι μια πορεία στην απεμπόληση και την παραχώρηση εδαφών, ιστορίας και αξιοπρέπειας. Μια πορεία ηθικής εκπόρνευσης και εξευτελισμού.
Το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα κράτησε 10 χρόνια. Άραγε, το ταξίδι της Ελλάδας, πόσα χρόνια θα κρατήσει; Η αρπάγη του ΔΝΤ και των λοιπών τραπεζιτών είναι αμφίβολο αν μας δώσουν την δυνατότητα να επιστρέψουμε τελικά. Κι αυτή η επιστροφή θα συνοδευτεί από απόγνωση. Φανταστείτε να συνοδευτεί η πολύχρονη προσμονή μας από την απόγνωση της Πηνελόπης, όπως ο Γ. Ρίτσος μας την δίνει στο ακόλουθο ποίημά του:

« Δεν είτανε πως δεν τον γνώρισε στο φως της παραστιάς• δεν είταν
τα κουρέλια του επαίτη, η μεταμφίεση, όχι• καθαρά σημάδια:
η ουλή στο γόνατό του, η ρώμη, η πονηριά στο μάτι. Τρομαγμένη,
ακουμπώντας τη ράχη της στον τοίχο, μια δικαιολογία ζητούσε,
μια προθεσμία ακόμη λίγου χρόνου, να μην απαντήσει,
να μην προδοθεί. Γι' αυτόν, λοιπόν, είχε ξοδέψει είκοσι χρόνια,
είκοσι χρόνια αναμονής και ονείρων, για τούτον τον άθλιο,
τον αιματόβρεχτο ασπρογένη; Ρίχτηκε άφωνη σε μια καρέκλα,
κοίταξε αργά τους σκοτωμένους μνηστήρες, στο πάτωμα, σα να κοιτούσε
νεκρές τις ίδιες της επιθυμίες. Και: «καλωσόρισες», του είπε,
ακούγοντας ξένη, μακρινή, τη φωνή της. Στη γωνιά, ο αργαλειός της
γέμιζε το ταβάνι με καγκελωτές σκιές• κι όσα πουλιά είχε υφάνει
με κόκκινες λαμπρές κλωστές σε πράσινα φυλλώματα, αίφνης,
τούτη τη νύχτα της επιστροφής, γυρίσαν στο σταχτί και μαύρο
χαμοπετώντας στον επίπεδο ουρανό της τελευταίας της καρτερία. »
(Γ. Ρίτσος, “Η Απόγνωση της Πηνελόπης” ).

Μας είπε ο πρωθυπουργός: « Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι. Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες. Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους.»
Λόγια.... λόγια... λόγια... Αυτό το ταξίδι δεν βγάζει σε απελευθέρωση δυνάμεων. Οδηγεί σε εγκλωβισμό δυναμικής. Απόδειξαν ότι δεν έχουν το θάρρος να ματώσουν. Φοβούνται το αίμα, είναι και τα δύο κόμματα αιμοφοβικά! Δεν έχουν το θάρρος να κάνουν τις ρίξεις της κάθαρσης. Ο αρχαίος Έλληνας δεχόταν την κάθαρση, την επεδίωκε, δεν την απόφευγε. Οι δικοί μας πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν τη διάθεση να κάνουν τομές. Επομένως, πώς θα δώσουν οξυγόνο; Απεναντίας οι πολίτες νιώθουν όχι μόνο ένα βρόχο, αλλά πολλαπλούς βρόχους να εντείνουν την ασφυξία. Όσον αφορά για τη δικαιοσύνη, ας μη μιλάμε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου... Πάντοτε επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού.
Δεν θέλουμε να δείξουμε απαισιοδοξία, αλλά τα μηνύματα είναι αποκαρδιωτικά. Σήμερα διαβάσαμε: [«Κανένα λογικό σενάριο δεν μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους», επισημαίνει στην μηνιαία επενδυτική αναφορά ο Μπιλ Γκρος, από τους πιο επιτυχημένους διευθυντές της Pimco, εταιρείας που διαθέτει το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο σε ομόλογα...]. Μήπως έτσι επιβεβαιώνονται οι αντιρρήσεις μας στα λεγόμενα του πρωθυπουργού;
Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: « Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό.»
Πώς θα τα καταφέρουμε, όταν δεν στηριζόμαστε στις δυνατότητές μας; Η Ελλάδα θα μπορούσε ανώδυνα, ή έστω με λίγο πόνο, να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση εκμεταλλευόμενη τους εγχώριους πόρους, που πλουσιοπάροχα μπορεί να δώσει το υπέδαφος μας. Η φύση χωρίς φειδώ μας έδωσε πετρέλαιο, χρυσάφι, νικέλιο, ουράνιο, όσμιο. Εμείς, δηλ. η κυβέρνηση, παραχωρούμε (παραχωρεί) στους ξένους τον εθνικό πλούτο, ενώ κάνει παραχωρήσεις και στους Τούρκους. Η χώρα παραδόθηκε αμαχητί στα σαγόνια του καρχαρία- Σόρρος και της οικονομικής συμμορίας του. Ρώσοι και Κινέζοι προθυμοποιήθηκαν να μας βοηθήσουν. Μα εμείς παραδοθήκαμε στην Εβραϊκή μαφία! Για ποιές δυνατότητες, λοιπόν, μιλάμε;
Οι Σκοπιανοί έχουν υιοθετήσει την Μακεδονική ιστορία, τον Μ. Αλέξανδρο και την Μακεδονική εθνικότητα. Σε λίγο θα μας απαγορεύσουν, προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν οι εξελίξεις, να χρησιμοποιούμε τη λέξη Μακεδονία. Διεκδικούν να πάρουν την Μακεδονία και να βγουν στο Αιγαίο. Παραχωρούμε ζωτικό χώρο στους Τούρκους σε Θράκη, Αιγαίο και νησιά. Οι Αλβανοί διεκδικούν εδάφη στην Ήπειρο και περιουσίες στην Τσαμουριά. Και μόνο εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα. Λες και η Βόρειος Ήπειρος με τους δυναστευόμενους Έλληνες ξεχάστηκε, όπως ξεχάστηκαν οι γνήσιοι Μακεδόνες του γυφτοκρατίδιου της FYROM.
Αναρωτιόμαστε για ποιές αξίες μας μιλάει ο πρωθυπουργός. Γι' αυτές των κλεφτών που επωάζουν τα δύο κόμματα τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία , χωρίς να έχει τι θάρρος να στείλει ούτε έναν στη φυλακή; Τις εθνικές αξίες της γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας (σκέτο, χωρίς το εθνικής) Θάλλειας Δραγώνα; Τις πολιτιστικές αξίες της υφυπουργού Πολιτισμού, που έκλεβε το ελληνικό κράτος μαζί με τον καλλιτέχνη σύζυγό της; Τις αξίες του πρώην υπουργού Εθν. Άμυνας με την μεταβίβαση από offshore εταιρεία στην σύζυγό του οικίας αξίας εκατομμυρίων ευρώ;
Και πώς μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη ένας πρωθυπουργός όταν καθημερινά διαψεύδονται όσα μας παρουσιάζει η κυβέρνηση; Όταν δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των υπουργών του και ο ένας αναιρεί όσα εξαγγέλλει ο άλλος; Πόσες φορές θα αναθεωρήσει τα μέτρα λιτότητας και συνταξιοδότησης; Με όλη αυτήν την αβεβαιότητα και τη σύγχυση μπορεί ο πολίτης να είναι αισιόδοξος, να πιστέψει στον εαυτό του; Πώς; Αφού τα κυβερνητικά μέτρα του ανατρέπουν τη ζωή. Αφού οι παλινωδίες των κυβερνώντων του αφαιρούν το δικαίωμα να σχεδιάσει το μέλλον του. Ο Έλληνας σήμερα ζει χωρίς τη δυνατότητα να κάνει όνειρα, να σχεδιάσει, να ελπίσει, να αναλάβει το ρίσκο για να κάνει ξανοίγματα. Είναι ο ραγιάς σε νέα μορφή σκλαβιάς, βρίσκεται σε μια Νεοταξίτικη Κατοχή!
Λόγια, λοιπόν, χωρίς να πείθουν. «Έπεα πτερόεντα», για να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς μια ομηρική έκφραση. Ο Ελληνισμός ζει την Οδύσσειά του! Το μεγάλο ερώτημα: Πόσοι θα φτάσουν στην Ιθάκη; Τα νερά για τους απλούς πολίτες δεν είναι χαρτογραφημένα. Οι περισσότεροι θα χαθούν στα θολά νερά της παγκοσμιοποίησης. Άλλους θα κατασπαράξει η Σκύλα κι άλλους η Χάρυβδη. Άλλους θα φάει ο Κύκλωπας κι άλλους θα πνίξει ο Ποσειδώνας. Η Οδύσσεια, στην οποία ακούσια οδηγηθήκαμε από την κακή πολιτική διαχείριση, για τους πολλούς θα είναι μια πολύ οδυνηρή εμπειρία. Θα είναι ένα ταξίδι όχι επιστροφής στην Ιθάκη, αλλά ένα ταξίδι απώλειας.
Τουλάχιστον ας φροντίσουμε να διατηρήσουμε αλώβητη την ψυχή μας...


http://vagiablog.blogspot.com/2010/06/blog-post.html


Το βίντεο με την επίθεση του Σκάι στον Γ. Παπανδρέου για τις διακοπές...Ο τηλεοπτικός σταθμός skai κατακρίνει την κυβέρνηση για τις παρατεταμένες διακοπές της....Συμμαχία για την Ηλεία


Δασικές πυρκαγιές Ελλάδα 2007

Τις μέρες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ...


" 2 Σεπτεμβρίου 2007 η μυρωδιά του καμένου είναι ακόμα έντονη.
Εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης, φωτιές που μαίνονται ακόμα και σήμερα, δεκάδες άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, 147 χωριά κάηκαν, σκηνές αλλοφροσύνης, είναι μόνο κάποιες εικόνες οι οποίες συνθέτουν την τραγωδία που έπληξε το Νομό μας.
Όλα καταστράφηκαν σε μια στιγμή.
Η Ηλεία μας κάηκε.
Οι κάτοικοι έπεσαν στις φλόγες για να σώσουν τις περιουσίες τους, οι πυροσβέστες έδωσαν τη μάχη τους.
Δυστυχώς οι φλόγες στάθηκαν πιο ισχυρές από αυτούς.
Τραγικός απολογισμός 48 νεκροί, οι τρεις από τους οποίους ήταν πυροσβέστες. Παιδιά της Ηλείας που χάθηκαν στο καθήκον.
Η φωτιά ήταν ανίκητη.
Οι ψυχές τους είναι ακόμα εδώ.
Και μας ρωτάνε γιατί...
Γιατί Θεέ μου σε μας αυτή η τραγωδία; "


meteoilia


Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

Η Ν.Δ στηρίζει την υποψηφιότητα του Γαβρίλη Λιατσή για Δήμαρχο Πύργου


Η Ν.Δ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του Γαβρίλη Λιατσή για Δήμαρχο Πύργου Ηλείας.
Ο νέος χάρτης των μετεγγραφών


Kάθε χρόνο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη «εκπαιδευτική κινητικότητα» που μένει στη σκιά της δημοσιότητας παρ΄ όλο που αφορά χιλιάδες νέους.
Αναφερόμαστε στους χιλιάδες εισακτέους ή και φοιτητές ενδιάμεσων εξαμήνων που επιδιώκουν μετεγγραφή σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ του τόπου μόνιμης κατοικίας τους.
Στα πλαίσια αυτά και για την ενημέρωση των υποψηφίων, των φοιτητών και των πτυχιούχων, παρουσιάζουμε έναν χρήσιμο ΟΔΗΓΟ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, με τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις μετεγγραφών των φοιτητών. Παράλληλα, παρουσιάζουμε τις νέες αντιστοιχίσεις των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα κατ΄ αποκλειστικότητα όλα όσα ισχύουν για τις μετεγγραφές με βάση τις αλλαγές που έκανε το υπουργείο Παιδείας (περιέχονται στο νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση το οποίο θα συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή).....

Να σημειώσουμε προκαταρκτικά ότι για πρώτη φορά το νέο καθεστώς των μετεγγραφών ισχύει και για τους αποφοίτους ΤΕΕ που εισάγονται σε ΤΕΙ.

Α ΧΩΡΙΣ ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ
(μέλη πολύτεκνων και πολυμελών οικογενειών, παιδιά θυμάτων της τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού, πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες).

Πολύτεκνοι γονείς και τέκνα πολυτέκνων
Γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το εικοστό έκτο έτος της ηλικίας του, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων αγάμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα που δεν υπερβαίνουν το ανωτέρω όριο ηλικίας.

Τέκνα των φονευθέντων ή καταστάντων πλήρως ανικάνων για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Ορφανοί φοιτητές ή σπουδαστές από τον ένα ή και από τους δύο γονείς, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ. Για τον υπολογισμό του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών των ορφανών από τον έναν ή και τους δύο γονείς δε λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα του αποβιώσαντος γονέα ή των αποβιωσάντων γονέων που είχαν τυχόν δηλώσει κατά την τελευταία τριετία πριν από την αίτηση μετεγγραφής.

Φοιτητές και σπουδαστές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ πέτυχαν αθλητική διάκριση που επιτρέπει κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας την εγγραφή τους καθ΄ υπέρβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τον λόγο αυτό.

Φοιτητές και σπουδαστές που εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ για έναν από τους λόγους υγείας που κατά τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 3794/2009 έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ποσοστό θέσεων 5% επί του αριθμού εισακτέων σε οποιοδήποτε Τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και λόγω κάλυψης του προβλεπόμενου ποσοστού από υποψηφίους με μεγαλύτερη βαθμολογία δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στο αντίστοιχο Τμήμα προτίμησής τους ή που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους υπέστησαν μια από τις σοβαρές ασθένειες που αναφέρονται στις παραπάνω διατάξεις. Επίσης, δικαίωμα μετεγγραφής έχουν και όσοι πάσχουν από τις παραπάνω σοβαρές ασθένειες και εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ μετά από συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να έχουν κάνει χρήση του σχετικού δικαιώματος εγγραφής καθ΄ υπέρβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για έναν από τους λόγους αυτούς (παρ. 5

εδ. α άρθρου 1 Ν. 3282/2004).

Οι λόγοι υγείας
Ειδικότερα, στους δικαιούχους μετεγγραφής ανεξαρτήτως ποσοστού της περίπτωσης αυτής υπάγονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.

6 του άρθρου 35 του Ν. 3794/09 (Α156), οι τυφλοί, οι με μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%), οι κωφοί, οι κωφάλαλοι, οι πάσχοντες από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, οι πάσχοντες από συγγενή υδροκεφαλία με μόνιμη τεχνητή παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (shunt), συνοδευόμενη και από άλλες διαμαρτίες, όπως αραχνοειδής κύστη με φαινόμενα επιληπτικής κρίσης, οι πάσχοντες από μυϊκή δυστροφία Duchenne, από βαριά αγγειακή δυσπλασία του εγκεφαλικού στελέχους, από κακοήθεις νεοπλασίες (λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους), από το σύνδρομο του Βund Chiari, από τη νόσο του Fabry, από βαριά ινοκυστική νόσο (παγκρέατος, πνευμόνων), από σκλήρυνση κατά πλάκας, από βαριά μυασθένεια θεραπευτικώς αντιμετωπιζόμενη με φαρμακευτική αγωγή, οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, οι πάσχοντες από συγγενική αιμορραγική διάθεση- αιμορροφιλίες και υποβαλλόμενοι σε θεραπεία με παράγοντες πήξεως, οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνος, καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων, νεφρού, παγκρέατος, λεπτού εντέρου, πάσχοντες από ινσουλινοεξαρτώμενο νεανικό διαβήτη τύπου 1, οι πάσχοντες από σύνδρομο Εvans, οι πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, οι πάσχοντες από φαινυλκετονουρία, από συγγενή θρομβοφιλία και υποβάλλονται σε θεραπεία αντιπηκτικής αγωγής διά βίου, από αρρυθμογόνο δυσπλασία δεξιάς κοιλίας με εμφυτευμένο απινιδωτή, καθώς και από τη νόσο GΑUCΗΕR, οι πάσχοντες από συμπλοκές συγγενείς καρδιοπάθειες χειρουργηθείσες ή μη με πνευμονική υπέρταση άνω των 50mm Ηg, από μονήρη κοιλία, από κοινό αρτηριακό κορμό, από παθήσεις του μυοκαρδίου οποιασδήποτε φύσης που προκαλούν μόνιμη διαταραχή της λειτουργίας της καρδιάς (κλάσμα εξώθησης <35%), από υπερτροφικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια, από πρωτοπαθή πνευμονική υπέρταση, από σοβαρή πνευμονική ίνωση οποιασδήποτε αιτιολογίας, από το σύνδρομο Βrugada, από ιδιοπαθή κοιλιακή ταχυκαρδία με τοποθέτηση απινιδωτή, οι πάσχοντες από γλυκογονιάσεις, από κίρρωση του ήπατος, από πυλαία υπέρταση λόγω υποπλασίας πυλαίας φλέβας, οι πάσχοντες από τη νόσο του Crohn, οι πάσχοντες από τη νόσο Wilson, από το σύνδρομο πολλαπλής νευρινωμάτωσης (Recklinchausen), από πολλαπλούν μυέλωμα, από χρόνια σαρκοείδωση (μορφές μεγάλης βαρύτητας με πνευμονική εντόπιση), από αυτοάνοση ηπατίτιδα, από τραυματική απώλεια και των δύο όρχεων ή αμφίπλευρη ορχεκτομή, οι υποβληθέντες σε λαρυγγεκτομή ολική, από κρανιοφαρυγγίωμα του εγκεφάλου καθώς και από διάσπαρτο ερυθυματώδη λύκο ή σκληροδερμία με προσβολή των πνευμόνων (πνευμονική ίνωση, πνευμονική αγγειίτιδα), ή των νεφρών (κρεατινίνη ορού >3 ή clearance κρεατινίνης <4) ή της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα) και οι υποβληθέντες σε ολική ή μερική κολεκτομή.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 οι παραπάνω κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφές (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί, συγκεκριμένοι λόγοι υγείας κ.λπ.) που προβλέπονται διενεργούνται στα τμήματα υποδοχής των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου Αθηνών και του Νομού Θεσσαλονίκης ως εξής:

Τα αντίστοιχα Τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου και του Νομού Θεσσαλονίκης ομαδοποιούνται σύμφωνα με τα ακόλουθα:

α)ως Πανεπιστήμια του Λεκανοπεδίου Αττικής νοούνται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Ολα όσα αλλάζουν σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία


Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, β)ως ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου νοούνται το ΤΕΙ Αθήνας, το ΤΕΙ Πειραιά και το ΤΕΙ Χαλκίδας, γ)ως Πανεπιστήμια του Νομού Θεσσαλονίκης νοούνται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και δ)ως ΤΕΙ του Νομού Θεσσαλονίκης νοείται το ομώνυμο ΤΕΙ.

Ο αριθμός των αιτούμενων μετεγγραφή φοιτητών και σπουδαστών στα τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ των ανωτέρω ομάδων κατανέμεται στα αντίστοιχα Τμήματα κάθε ομάδας κατ΄ αναλογία προς τον αριθμό εισακτέων των Τμημάτων αυτών. Εφόσον για συγκεκριμένο Τμήμα έχει υποβληθεί αριθμός αιτήσεων μεγαλύτερος από τον αριθμό που έχει κατανεμηθεί στο Τμήμα αυτό, η μετεγγραφή των φοιτητών και σπουδαστών πραγματοποιείται στα Τμήματα αυτά με κριτήριο τον συνολικό αριθμό των μορίων που συγκέντρωσε ο ενδιαφερόμενος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Αίτηση του ενδιαφερομένου. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενει ακής κατάστασης. Βεβαίωση εγγραφής που εκδίδεται από το Τμήμα προέλευσης.

Ατομικό δελτίο επιτυχίας ή αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών.

Αντίγραφο του προγράμματος σπουδών θεωρημένο από τη Γραμματεία του Τμήματος προέλευσης.

Εγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφελείας, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων ή βεβαίωση του Τμήματος από την οποία προκύπτει η φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα του αδελφού ή της αδελφής στην περίπτωση που υπάρχει αδελφός ή αδελφή που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ σε πόλη άλλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας των γονέων.

Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου για την ακρίβεια του περιεχομένου των υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπου θα βεβαιώνεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων, αλλά και θα γίνεται ιδιαίτερη μνεία της γνώσης των συνεπειών της υποβολής αναληθούς δήλωσης ή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1. Πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης και πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (σε καμία περίπτωση το βιβλιάριο ταυτότητας πολυτέκνων).

Πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, που αποδεικνύει την πολυτεκνική ιδιότητα και πιστοποιεί την ταυτότητα του πολυτέκνου με τις τυχόν στο μεταξύ επελθούσες μεταβολές των στοιχείων και της οικογενειακής τους κατάστασης.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή και ληξιαρχικές πράξεις γέννησης των τέκνων. Εάν δεν υπάρχουν, η ηλικία αποδεικνύεται από τα μητρώα αρρένων για τους άνδρες και από το γενικό μητρώο δημοτών για τις γυναίκες.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3. Αντίγραφο πράξης συνταξιοδότησης από τον οικείο συνταξιοδοτικό φορέα.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 4. Αντίγραφα εκκαθαριστικών σημειωμάτων της αρμόδιας ΔΟΥ για το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του ενδιαφερομένου των τριών τελευταίων οικονομικών ετών ή, αν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση, σχετική βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ για τον λόγο μη υποβολής της και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με την οποία δηλώνονται τα απαιτούμενα ως άνω στοιχεία, από τα οποία θεμελιώνεται ο λόγος απαλ λαγής από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα όλων των φορολογούμενων μελών της οικογένειας του υποψηφίου, από κάθε πηγή, είτε δηλώνεται χωριστά είτε από κοινού.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 5. Βεβαίωση εγγραφής αθλητή στον ειδικό πίνακα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 6. Ιατρική γνωμάτευση από πανεπιστημιακό ή κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα ή νοσηλευτικό ίδρυμα που είναι ΝΠΙΔ ύστερα από εισαγωγή τους σε αυτό, καθώς και το κατά περίπτωση κατάλληλο αποδεικτικό υλικό που θα τους ζητηθεί και θα πιστοποιεί την ασθένεια από την οποία πάσχουν. Η εισαγωγή και γνωμάτευση αυτή και το προσκομιζόμενο λοιπό αποδεικτικό υλικό εξετάζονται από πενταμελή υγειονομική επιτροπή που συγκροτείται εντός της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για μετεγγραφή με απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου υποδοχής ή του προέδρου του ΤΕΙ.

B ΜΕ ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν επίσης από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν όσοι βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο σπουδών. Το δικαίωμα αυτό διατηρούν και όσοι βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο των σπουδών τους και εφόσον έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσης σε όλα τα υποχρεωτικά και με επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών ή σε ίσο τουλάχιστον αριθμό μαθημάτων του ατομικού προγράμματος σπουδών του υποψήφιου για μετεγγραφή φοιτητή ή σπουδαστή.

Οι μετεγγραφές αυτές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν συνολικά σε ποσοστό το 14% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής. Το ποσοστό αυτό κατανέμεται σε 4% για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους και σε 10% για τις μετεγγραφές όσων βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο σπουδών τους. Ειδικώς, για τα τμήματα υποδοχής των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανο πεδίου Αθηνών και του Νομού Θεσσαλονίκης, οι μετεγγραφές της προηγούμενης περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν σε ποσοστό το 9% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής. Το ποσοστό αυτό κατανέμεται σε 4% για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους και σε 5% για τις μετεγγραφές όσων βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο των σπουδών τους. Αν το σύνολο των αιτήσεων που έχει υποβληθεί για ορισμένο Τμήμα υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στα παραπάνω ποσοστά, προηγούνται τα τέκνα των οικογενειών με τον μικρότερο μέσο όρο του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος. Σε περίπτωση ίσου μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, λαμβάνεται υπόψη, προκειμένου για μετεγγραφή φοιτητών ή σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους, ο συνολικός αριθμός των μορίων που συγκέντρωσαν οι αιτούντες στις Πανελλαδικές και, προκειμένου για μετεγγραφή φοιτητών ή σπουδαστών που βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο, η συνολική βαθμολογία τους στο τμήμα προέλευσης στα δύο πρώτα εξάμηνα. Αν και ο συνολικός αριθμός των μορίων ή η συνολική βαθμολογία ταυτίζονται, επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση η μετεγγραφή των ισοβαθμούντων καθ΄ υπέρβαση του αριθμού που αντιστοιχεί στα παραπάνω ποσοστά.

Επιτρέπονται μετεγγραφές φοιτητών ή σπουδαστών με αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ.

Στις περιπτώσεις αυτές, δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν οι φοιτητές ή σπουδαστές που βρίσκονται στο πρώτο, στο τρίτο ή στο πέμπτο εξάμηνο των σπουδών τους. Κοντολογίς επιτρέπεται χωρίς κανένα περιορισμό η μετεγγραφή και των δύο αδελφών σε αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ. που βρίσκονται εκτός του Λεκανοπεδίου και του νομού Θεσσαλονίκης. Ειδικώς, για τις μετεγγραφές σε τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου και του νομού Θεσσαλονίκης το ποσοστό των μετεγγραφομένων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 4% επί του αριθμού των εισακτέων του Τμήματος υποδοχής.

Το ποσοστό αυτό κατανέμεται σε 2%, 1% και 1% για τις μετεγγραφές φοιτητών ή σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο, στο τρίτο και στο πέμπτο εξάμηνο των σπουδών τους, αντίστοιχα. Και στην περίπτωση αυτή αν το σύνολο των αιτήσεων που έχει υποβληθεί για ορισμένο Τμήμα υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στα ποσοστά αυτά, λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος οικογενειακού εισοδήματος και, σε περίπτωση ίσου μέσου όρου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, προκειμένου για μετεγγραφή φοιτητών ή σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο σπουδών τους, ο συνολικός αριθμός των μορίων που συγκέντρωσαν οι αιτούντες στις πανελλαδικές εξετάσεις και, προκειμένου για μετεγγραφή φοιτητών ή σπουδαστών βρίσκονται στο τρίτο ή πέμπτο εξάμηνο, η συνολική βαθμολογία τους στο τμήμα προέλευσης στα δύο πρώτα εξάμηνα. Αν και ο συνολικός αριθμός των μορίων ή η συνολική βαθμολογία ταυτίζονται, επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση η μετεγγραφή των ισοβαθμούντων καθ΄ υπέρβαση του αριθμού που αντιστοιχεί στα παραπάνω ποσοστά.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Αίτηση του ενδιαφερομένου στην οποία θα αναγράφεται και το δεύτερο ίδρυμα στο οποίο τυχόν έχει υποβάλει αίτηση μετεγγραφής.

Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Βεβαίωση εγγραφής που εκδίδεται από το Τμήμα προέλευσης.

Ατομικό δελτίο επιτυχίας (προκειμένου για νεοεισαχθέντα φοιτητή) ή αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών. Αντίγραφο του προγράμματος σπουδών θεωρημένο από τη Γραμματεία του Τμήματος προέλευσης.

Εγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφελείας, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων.

Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου για την ακρίβεια του περιεχομένου των υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπου θα βεβαιώνεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων ή ο τόπος φοίτησης του αδελφού ή αδελφής, και θα γίνεται ιδιαίτερη μνεία της γνώσης των συνεπειών της υποβολής αναληθούς δήλωσης ή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών.

Αντίγραφα εκκαθαριστικών σημειωμάτων της αρμόδιας ΔΟΥ για το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του ενδιαφερομένου των τριών τελευταίων οικονομικών ετών ή, αν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση, σχετική βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ για τον λόγο μη υποβολής της και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με την οποία δηλώνονται τα απαιτούμενα ως άνω στοιχεία, από τα οποία θεμελιώνεται ο λόγος απαλλαγής από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα όλων των φορολογούμενων μελών της οικογένειας του υποψηφίου, από κάθε πηγή, είτε δηλώνεται χωριστά είτε από κοινού.

Βεβαίωση του Τμήματος από την οποία προκύπτει η φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα του αδελφού στην περίπτωση που υπάρχει αδελφός που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.

Για τις περιπτώσεις μετεγγραφής για λόγους υγείας γονέων, απαιτείται επιπλέον των δικαιολογητικών 1 έως και 8 και ιατρική γνωμάτευση από πανεπιστημιακό ή κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα ή νοσηλευτικό ίδρυμα που είναι ΝΠΙΔ (άρθρο 5 ν. 3418/2005 «Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας» Α287 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

Οι υγειονομικές επιτροπές που εξετάζουν τα δικαιολογητικά της περίπτωσης 6 του κεφαλαίου Α της εγκυκλίου αυτής εξετάζουν και τα ιατρικά πιστοποιητικά που προσκομίζουν οι δικαιούχοι μετεγγραφής της περίπτωσης αυτής.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 τα παιδιά γονέων, των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ
Απαραίτητα τα αντίγραφα εκκαθαριστικών σημειωμάτων της αρμόδιας ΔΟΥ για το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του ενδιαφερομένου των τριών τελευταίων οικονομικών ετών ή, αν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση, σχετική βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ για τον λόγο μη υποβολής της

Οι νέες αντιστοιχίες των τμημάτων


Η γνώση του λαβύρινθου των αντιστοιχιών είναι απαραίτητη για τους υποψηφίους που στοχεύουν σε μετακινήσεις από μια πόλη σε άλλη αλλά και από ένα τμήμα σε άλλο μέσω μετεγγραφής. Σημειώνουμε ότι οι αντιστοιχίες τμημάτων ισχύουν αφενός μόνο για τα τμήματα που εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις και αφετέρου μόνο για μετεγγραφές φοιτητών εσωτερικού που έχουν εισαχθεί σε πανεπιστημιακό τμήμα ύστερα από επιτυχή συμμετοχή τους σε εξετάσεις μαθημάτων σε εθνικό επίπεδο.

Αντίστοιχα τμήματα Αντίστοιχα θεωρούνται μεταξύ τους τα αναφερόμενα εντός της ίδιας παραγράφου πανεπιστημιακά τμήματα ως ακολούθως:

1. «Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και «Ελληνικής Φιλολογίας» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

2. «Ιστορίας και Αρχαιολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Ιστορίας και Εθνολογίας» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και «Ιστορίας» του Ιόνιου Πανεπιστημίου (για τα τρία τελευταία μόνο για την κατεύθυνση Ιστορίας).

3. «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

4. «Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Φιλοσοφίας» του Πανεπιστημίου Πατρών και «Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Κρήτης και μόνο για τις αντίστοιχες κατευθύνσεις.

5. «Προγράμματος Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Ψυχολογίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

6. «Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

7. «Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

8. «Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

9. «Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μόνο για την κατεύθυνση Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Σημείωση: Το Τμήμα «Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει κατατμηθεί σε τμήματα «Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» και «Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας» (Π.Δ. 157/2008, ΦΕΚ Α΄ 199), με την πρόβλεψη (άρθρο 12 παρ. 4) ότι, όπου στις κείμενες διατάξεις συμμετέχει το κατατεμνόμενο τμήμα, στη θέση του συμμετέχει το τμήμα με το ανάλογο γνωστικό αντικείμενο.

10. «Θεολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

11. «Κοινωνικής Θεολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

12. «Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

13. «Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών, «Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, «Παιδαγωγικού Προσχολικής Εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 14. «Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και «Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

15. «Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Θεσ/νίκης και Σερρών), του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

16. «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και «Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σημείωση: Το Τμήμα «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών έχει μετονομαστεί σε Τμήμα «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» (Π.Δ.

60/2008, ΦΕΚ Α΄ 91), χωρίς μεταβολή του γνωστικού του αντικειμένου και της αντιστοιχίας του. 17. «Νομικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

18. «Κοινωνιολογίας» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

19. «Κοινωνικής Πολιτικής» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και «Κοινωνικής Διοίκησης» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

20. «Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Πολιτικών Επιστημών» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, «Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και «Πολιτικής Επιστήμης» του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

21. «Οικονομικών Επιστημών» ή «Οικονομικής Επιστήμης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

22. «Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και «Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης» του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος.

23. «Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών καθώς και «Διοίκησης Επιχειρήσεων» του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

24. «Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών καθώς και «Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

25. «Ναυτιλιακών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Πειραιώς και «Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

26. «Χημείας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

27. «Φυσικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

28. «Μαθηματικών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

29. «Στατιστικής Ασφαλιστικής Επιστήμης» του Πανεπιστημίου Πειραιώς και «Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

30. «Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Πληροφορικής» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ιόνιου Πανεπιστημίου, «Εφαρμοσμένης Πληροφορικής» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, «Επιστήμης Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και «Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική» του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος, «Πληροφορικής και Τηλεματικής» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

31. «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Πατρών.

32. «Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής» του Πανεπιστημίου Πατρών, «Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών» του Πολυτεχνείου Κρήτης, «Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

33. «Μηχανολόγων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών» του Πανεπιστημίου Πατρών, «Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Σημείωση: Τα Τμήματα «Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχουν μετονομαστεί αμφότερα σε «Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών» (Π.Δ. 26/2009, ΦΕΚ Α΄ 45 και Π.Δ. 47/2009, ΦΕΚ Α΄ 61, αντίστοιχα), χωρίς μεταβολή του γνωστικού τους αντικειμένου και των αντιστοιχιών τους.

34. «Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

35. «Χημικών Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.

36. «Μηχανικών Περιβάλλοντος» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

37. «Επιστήμης των Υλικών» του Πανεπιστημίου Πατρών και «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών» του Πανεπιστημίου Κρήτης.

38. «Αρχιτεκτόνων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

39. «Πολιτικών Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

40. «Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

41. «Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και «Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

42. «Θεατρικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

43. «Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας) και «Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

44. «Γεωπονίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής» και «Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών», «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων», «Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος» και «Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μόνο για τις αντίστοιχες κατευθύνσεις.

45. «Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Γεωπονίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (μόνο για την κατεύθυνση «Αγροτικής Οικονομίας» της σχολής) και «Αγροτικής Ανάπτυξης» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

46. «Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Γεωλογίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.

47. «Γεωγραφίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

48. «Ιατρικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

49. «Οδοντιατρικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

50. «Νοσηλευτικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

51. «Φαρμακευτικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.

52. «Κτηνιατρικής» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

53. «Βιολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

54. «Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και «Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. 55. «Σλαβικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.


ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ


«Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Μουσικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«Θεωρητικών Σπουδών Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Σημείωση: Το Τμήμα «Θεωρητικών Σπουδών Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έχει μετονομαστεί σε Τμήμα «Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης» (Π.Δ. 129/2009, ΦΕΚ Α΄ 175), χωρίς μεταβολή του γνωστικού του αντικειμένου και της αντιστοιχίας του.

«Κινηματογράφου» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Μουσικών Σπουδών» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Θεάτρου» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Στατιστικής» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Δημόσιας Διοίκησης» του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

«Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

«Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σημείωση: Το Τμήμα «Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Πειραιώς έχει μετονομαστεί σε Τμήμα «Ψηφιακών Συστημάτων» (Π.Δ. 151/2009, ΦΕΚ Α΄ 194), χωρίς μεταβολή του γνωστικού του αντικειμένου και της αντιστοιχίας του.

«Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

«Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

«Διοίκησης Τεχνολογιών» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

«Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Επιστήμης Τεχνολογίας Υλικών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σημείωση: Το Τμήμα «Επιστήμης Τεχνολογίας Υλικών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει μετονομαστεί σε Τμήμα «Μηχανικών Επιστήμης Υλικών» (Π.Δ. 26/2009, ΦΕΚ Α΄ 45), χωρίς μεταβολή του γνωστικού του αντικειμένου και της αντιστοιχίας του.

«Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας).

«Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας).

«Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

«Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

«Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Εφαρμοσμένων Μαθηματικών» του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Μηχανικών Ορυκτών Πόρων» του Πολυτεχνείου Κρήτης. «Μεσογειακών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Επιστημών της Θάλασσας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Περιβάλλοντος» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας» του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

«Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας» του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

«Τεχνών Ηχου και Εικόνας» του Ιόνιου Πανεπιστημίου. «Μουσικών Σπουδών» του Ιόνιου Πανεπιστημίου. «Ειδικής Αγωγής» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

«Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

«Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

«Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

«Βαλκανικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4590013

Εξι στους δέκα μισθωτούς δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες

ΠΛΑΤΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΧΤΥ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Εξι στους δέκα μισθωτούς δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες

Ο βασικός μισθός των 589,55 ευρώ δεν επαρκεί ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες, την ώρα που Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες παραδίδονται στον απόλυτο έλεγχο των μονοπωλίων και η ακρίβεια καλπάζει

Πολύ κάτω απ' τα επίσημα όρια της φτώχειας ζει το 58% των μισθωτών της χώρας μας.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Πορίσματος για το έτος 2009 που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Φτώχειας, Εισοδημάτων, Ανισοτήτων και Κοινωνικού Αποκλεισμού (ΠΑΦ - ΕΑΚ), συνδυαζόμενα με τα στοιχεία του ΙΚΑ για την απασχόληση και τις αποδοχές (τα πιο πρόσφατα αφορούν στο 2007, δηλαδή πριν κάνει την εμφάνισή της η καπιταλιστική κρίση) και αφορούν τους μισθωτούς ασφαλισμένους που απασχολούνται στις κοινές επιχειρήσεις (εξαιρουμένων των κατασκευών, όπως ορίζει η ΕΣΥΕ).

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι το όριο φτώχειας, που έχει θέσει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), κινείται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το όριο κάλυψης ακόμα και στοιχειωδών αναγκών. Ετσι, τα 2 εκατομμύρια φτωχοί που καταγράφει η Υπηρεσία είναι στοιχείο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού οργανώνουν «αγώνες» προσαρμοσμένους στο «εφικτό» και «ρεαλιστικό» της «ανταγωνιστικότητας», χωρίς να οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων για την αξιοποίηση του παραγόμενου πλούτου προς όφελος όσων τον παράγουν, με αποτέλεσμα να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις για εξευτελιστικούς μισθούς και μεροκάματα. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες προδιαγράφεται σκληρή η επιδείνωση των συνθηκών ζωής για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, με δεδομένα τα νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα αλλά και σχέδια κυβέρνησης, ΔΝΤ και των συμμάχων τους (ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.). Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι το πλήρες ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και η παράδοση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας στα μονοπώλια, η «εξυγίανση» των δημόσιων οργανισμών, όπως τα νοσοκομεία, και η γοργή εφαρμογή του «Καλλικράτη». Η λαϊκή οικογένεια καλείται να πληρώσει αδρά για το ρεύμα, το τηλέφωνο, το φάρμακο και τη μόρφωση του παιδιού της. Τέτοιες περιπτώσεις καταγράφουν το τελευταίο διάστημα και τα ταξικά συνδικάτα, αναπτύσσοντας πολύμορφη δράση για τη στήριξη των εργατικών οικογενειών και αναδεικνύοντας τη δύναμη και κυρίως τη δυναμική που μόνο η αγωνιστική συσπείρωση και οργάνωση μπορεί να απελευθερώσει, ώστε να μην πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα την κρίση.

Οι πραγματικές αποδοχές
Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΑΦ - ΕΑΚ:

Ενα μονομελές νοικοκυριό που ζει στο ενοίκιο χρειάζεται 809,38 ευρώ το μήνα, για να καλύψει ορισμένες απ' τις βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες.
Για το τετραμελές νοικοκυριό το αντίστοιχο ποσό εκτινάσσεται στα 1.820,33 ευρώ.
Η ίδια η έρευνα σημειώνει πως στα παραπάνω ποσά δε συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για την κάλυψη βασικών σύγχρονων αναγκών, όπως η επικοινωνία, η Εκπαίδευση, η Υγεία, η αναψυχή/πολιτισμός και η φροντίδα των παιδιών.

Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία για την Απασχόληση και τις Αποδοχές του ΙΚΑ προκύπτει πως για το σύνολο των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, που φτάνουν τα 2.365.963, ο μέσος όρος μηνιαίων μεικτών αποδοχών είναι μόλις 873 ευρώ. Αρα, σε αυτή την περίπτωση, για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών θα είναι 1.746 ευρώ.

Ωστόσο, ακόμα κι αυτά τα ποσά που είναι πολύ δυσανάλογα με το κόστος ζωής και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ακρίβειας, δεν είναι καν δεδομένα για την πλειοψηφία των μισθωτών. Κι αυτό καθώς:

Το 58% (1.372.360) των ασφαλισμένων που κάνει από 0 μέχρι 289 μεροκάματα το χρόνο συγκεντρώνει κατά μέσο όρο μηνιαίες μεικτές αποδοχές μόλις ...493 ευρώ!
Αντιθέτως, μόλις το 42% (993.603) των ασφαλισμένων, που έχει από 289 μέρες εργασίας και πάνω, συγκεντρώνει έσοδα (μηνιαίες μεικτές αποδοχές) κατά μέσο όρο 1.395 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το όριο φτώχειας που έχει θέσει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), για μια τετραμελή οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά κάτω των 14 ετών, είναι μόλις 1.134 ευρώ, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσό που προκύπτει απ' την έρευνα είναι ...1.820 ευρώ. Δηλαδή, μιλάμε για διαφορά της τάξης των 686 ευρώ το μήνα και των 8.230 ευρώ το χρόνο (βλ. Πίνακα).

Οσον αφορά το μονομελές νοικοκυριό. Το όριο φτώχειας σύμφωνα με την ΕΣΥΕ - δηλαδή το αναγκαίο ποσό - είναι 6.480 ευρώ το χρόνο ή 540 ευρώ το μήνα. Και πάλι, δηλαδή, μιλάμε για τεράστια διαφορά σε σύγκριση με την έρευνα, που θεωρεί ως απαραίτητο ποσό τα 809,38 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου).

Ο μισθός δε φτάνει ούτε για τα ...βασικά

Επομένως, επιβεβαιώνεται ότι το αίτημα που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ υπαγορεύεται από τα σύγχρονα δεδομένα και δεν είναι «ανεδαφικό», όπως σπεύδουν να πουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το ζήτημα που ανακύπτει εδώ βέβαια είναι με ποιον προσανατολισμό οργανώνει την πάλη ένα συνδικάτο, συνολικά η εργατική τάξη. Αν άξονάς της πρέπει να είναι η προσαρμογή των διεκδικήσεων στις «αντοχές» της εκάστοτε επιχείρησης ή η αντιστοίχισή τους στον διαρκώς αυξανόμενο κοινωνικό πλούτο.

Με δεδομένο (και) τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης που υπάρχει σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση στην οποία κατέληξαν ΓΣΕΕ και ΣΕΒ τον περασμένο Ιούλη προβλέπει τα εξής:

Ο βασικός μισθός για τον άγαμο και χωρίς προϋπηρεσία εργάτη φτάνει για το 2010 τα 589,55 ευρώ το μήνα (δηλαδή, φτάνει μόλις στο 70% του ποσού που απαιτείται για τις εντελώς βασικές ανάγκες).
Ο βασικός μισθός για τον έγγαμο ξεκινά από τα 648,5 ευρώ. Ετσι, ένα ζευγάρι μισθωτών (με την προϋπόθεση ότι και οι δύο δουλεύουν με πλήρη απασχόληση) με ένα παιδί παίρνουν συνολικά 1.300 ευρώ, όταν οι βασικές ανάγκες καθορίζονται στα 1.618,76 ευρώ. «Πράγμα που σημαίνει», σχολιάζει η έρευνα, «ότι είτε η μητέρα θα υποαπασχολείται, είτε θα υπάρχει μέριμνα για τη φύλαξη των παιδιών». «Αναδεικνύεται λοιπόν η αδυναμία της ΕΓΣΣΕ να καλύψει βασικές ανάγκες για την αναπαραγωγή της εργασιακής δύναμης», σχολιάζει η έρευνα.
Ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται: «Είναι προφανές - από το ύψος του κόστους διαβίωσης που τεκμηριώνεται μέχρι τώρα - ότι τουλάχιστον για τα νοικοκυριά που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία και ενοικιάζουν ή εξοφλούν στεγαστικά δάνεια, το κατώφλι της σχετικής φτώχειας, όπως ορίζεται από την ΕΣΥΕ και πολυάριθμες ανάλογες μελέτες είναι εντελώς ανεπαρκές, εφόσον δεν κάνει καμιά υπόθεση για την ικανοποίηση ζωτικών αναγκών όπως και να τις ορίσει κανείς».

Τον εφιάλτη ολοκληρώνει η κατάργηση σταθερής εργασίας και ΣΣΕ

Το μέγεθος του εφιάλτη που επιφυλάσσει στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες η πολιτική ΕΕ - ΔΝΤ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ γίνεται αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς πού θα οδηγήσει η κυριαρχία των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας που απαιτεί το κεφάλαιο. Πιστά στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις του κεφαλαίου συνδιαμορφώνουν στις Βρυξέλλες, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χτυπούν καθημερινά τη σταθερή εργασία: Πριν μερικούς μήνες ψηφίστηκε ο νόμος για την ενίσχυση της «ευελφάλειας» στην αγορά εργασίας με τον ψευδεπίγραφο μάλιστα τίτλο «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις πολύτιμες βοήθειες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, πέρασε τροπολογία που απαγορεύει αυξήσεις μεγαλύτερες από τα ψίχουλα που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ και με δεδομένη την πορεία του πληθωρισμού ισοδυναμούν με μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Κι όλα αυτά την ώρα που η καταπάτηση των ΣΣΕ αλλά και η αντικατάστασή τους από τις ατομικές συμβάσεις είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο.

Η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης αποτελεί διακηρυγμένο στόχο σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της μείωσης του «μισθολογικού» κόστους και της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας». Το αποτέλεσμα είναι ήδη στις χώρες με υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης πάνω από 1 στους 4 εργαζόμενους να μην έχουν σταθερή εργασία. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, το ποσοστό μερικής απασχόλησης αυξήθηκε από 15,7% το 2002 σε 18,1% το 2009. Στην Ολλανδία φτάνει το 47,7%, στη Σουηδία το 26%, στη Γερμανία το 25,4%, στη Δανία το 25,2%, στο Ηνωμένο Βασίλειο το 25%. Απόδειξη ότι η επίθεση στο εργατικό εισόδημα δεν αφορά μόνο στην κρίση αλλά πάνω απ' όλα στην καπιταλιστική ανάπτυξη.


Μια σύντομη παρουσίαση της έρευνας

Η έρευνα παρακολουθεί τις βασικές ανάγκες για την οργάνωση και το κόστος που προκύπτει σε ένα νοικοκυριό (μονομελές, ζευγάρι, ζευγάρι με ένα παιδί, με δύο παιδιά και τρία παιδιά). Εξετάζει το κόστος που προκύπτει για την κατοικία (ενοίκιο, ύδρευση/αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα, κοινόχρηστα, θέρμανση, πάγια αναλώσιμα, ΕΡΤ, Δημοτικά Τέλη/Φόροι και ΤΑΠ), τη διατροφή, την ένδυση/υπόδηση και τις μεταφορές. Η ίδια η έρευνα, σημειώνει πως δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτήν άλλες, εξίσου βασικές σύγχρονες ανάγκες, όπως η επικοινωνία, η εκπαίδευση, η υγεία, η αναψυχή/πολιτισμός και η φροντίδα των παιδιών, που θα εξετασθούν στο Πόρισμα του ΠΑΦ-ΕΑΚ για το έτος 2010.

Τα όσα προκύπτουν (και τα οποία εδώ παρουσιάζονται συνοπτικά) είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Αναλυτικά:

Για ένα μονομελές νοικοκυριό:
-- Το κόστος του ενοικίου (κατοικία 25 τ.μ.) ανέρχεται, μεσοσταθμικά στα 291 ευρώ και συνολικά τα έξοδα για τη συντήρηση της κατοικίας και την πληρωμή των λογαριασμών αγγίζει τα 431,69 ευρώ.

-- Τα έξοδα για διατροφή, ένδυση/υπόδηση και μεταφορές, καταγράφονται αντίστοιχα 101,13 ευρώ, 97,56 ευρώ και 179 ευρώ.

-- Συνολικά, απαιτούνται 809,38 ευρώ με ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο και 518,38 ευρώ δίχως ενοίκιο και μεσοσταθμικά (υπολογίζοντας πως το 50% μένει σε ιδιόκτητα σπίτια, το 29,1% σε ενοίκιο και περίπου το 20% έχει στεγαστικό δάνειο) απαιτούνται 663,88 ευρώ.

Για ένα ζευγάρι:
-- Το κόστος ενοικίου (κατοικία 45 τ.μ.) είναι 383 ευρώ, με τα συνολικά έξοδα κατοικίας να φτάνουν τα 575 ευρώ.

-- Για διατροφή τα 202,26 ευρώ, για ένδυση/υπόδηση τα 195,11 και για μεταφορές τα 214 ευρώ.

-- Συνολικά απαιτούνται 1.186,37 ευρώ με ενοίκιο ή 803,37 ευρώ χωρίς ενοίκιο και μεσοσταθμικά 994,87 ευρώ.

Για μια τριμελή οικογένεια:
-- Το κόστος ενοικίου (κατοικία 65 τ.μ.) είναι 473 ευρώ, με τα συνολικά έξοδα κατοικίας στα 700,31 ευρώ.

-- Για διατροφή τα έξοδα ανέρχονται σε 282,67 ευρώ, για ένδυση/υπόδηση τα 287,75 ευρώ και για μεταφορές τα 225 ευρώ.

-- Συνολικά χρειάζονται 1.495,73 ευρώ (ενοίκιο) ή 1.022,73 (χωρίς ενοίκιο) και 1.259,23 μεσοσταθμικά.

Για τετραμελή οικογένεια:
-- Το κόστος ενοικίου (85 τ.μ.) είναι 568 ευρώ, τα έξοδα κατοικίας 831,13 ευρώ.

-- Για διατροφή χρειάζεται 383,8 ευρώ, για ένδυση/υπόδηση 380,4 ευρώ και για μεταφορές 225 ευρώ.

-- Συνολικά απαιτούνται 1.820,33 ευρώ (ενοίκιο) ή 1.252,33 (χωρίς ενοίκιο) και μεσοσταθμικά 1.536,33 ευρώ.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι, το πώς καταγράφεται το αντίστοιχο κόστος συνδέεται και με το πώς καθορίζεται η αντίστοιχη ανάγκη. Για παράδειγμα, η έρευνα παίρνει ως αφετηρία ότι μια τριμελής οικογένεια κατοικεί σε διαμέρισμα 65 τ.μ. Ωστόσο, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες που δημιουργεί ο παραγόμενος πλούτος αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες (π.χ. πριν 30 και 40 χρόνια, οικογένειες με 5 και 6 άτομα αναγκάζονταν να μένουν σε σπίτια δύο δωματίων, σήμερα υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις ώστε π.χ. κάθε παιδί να έχει το δικό του δωμάτιο. Ο άνετος χώρος δεν είναι πολυτέλεια αλλά παράγοντας καλυτέρευσης της ζωής της οικογένειας).


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 18/8/2010